Erdei fenyő: (Pinus silvestris)

Skóciától az Amur vidékig elterjedt fenyőfajta. Hazánkban is őshonos, a Nyugat Dunántúlon. Fiatal korában széles kúp alakú fa, idősebb korában lombos fához hasonlít. Törzsének középső és felső része jellegzetes narancsvöröses színű. Kettesével álló tűlevelei 5-8 cm hosszúak, szürkés zöldek. Tobozai kicsik, 5 -7 cm hosszúak.

Vízigény: Szárasság tűrő

Talajigény: Mindenféle talajon szépen fejlődik, de a legjobb a savanyú, vagy a semleges talaj.

Télállóság: nem fagyérzékeny.

Közönséges lucfenyő: ( picea abies)

Az egyik legismertebb karácsonyi fenyőfajta.

Nemezettségének több mint 40 fajtája van, a kertészeti fajták száma több száz. A lucfenyők az északi félteke sark közeli és mérséklet övi területén bárhol megél. Merev szúrós egyesével álló tűlevelek jellemzik. A közönséges lucfenyő észak Európában, az Alpokban és a kápátokban is megél. Tobozaik 10-15 cm.ek, tűlevelei 1-2 cm hosszúak.

Vízellátás: szárasság tűrő, de igazán szép csak a jó vízellátás mellett lesz.

Talaj igény: talajban nem válogat.

Télállóság: nem fagyérzékeny.

Az alapfajokat magvetéssel a legkönnyebb szaporítani, de a törpe fajták dugványról is szaporítható.

Ezüstfenyő: (picea pungens)

Az alapfaj a sziklás hegységben őshonos, nagytermetű kúp alakú fenyőfa. Viszonylag gyorsan növekszik, már fiatal korában is szép szabályos koronát nevel. A hazánkban található ezüstfenyők nagy többsége magról nevelt példány, ezek színe igen változatos, de az egyedek egyharmada szép ezüstös kék színű.

Vízigénye: Nagyon szárasság tűrő fenyőfa.

Talajigény: nem igényes talajban sem.

Télállóság: Teljesen tálálló.

Kaukázusi jegenyefenyő: Nordmann fenyő ( Abies nordmanniana)

Sok néven hívják, van, ahol nordmannd fenyőnek van írva, van ahol normann fenyőnek, de egy biztos egyre kedveltebb fenyőfa karácsonyra, hiszen nem hullik, és nagyon tartós. Ez a növény a Kaukázusokból indult el, ám Normanndiához semmi köze sincs. Nevét Alexander Nordmann finn botanikus nevéről kapta, hiszen ő fedezte fel ezt a fenyő fajtát. Gyönyörű nagytermetű szabályos kúp alakú fenyő, fényes zöld 2-3 cm tűlevelekkel.

Helyigénye igen nagy ezért csak tágas kertbe ültessük.

Vízigénye: Nedvesebb környezetben érzi jól magát, nyáron gondoskodjunk a folyamatos vízellátásról.

Talajigény. Kedveli a mélyrétegű talajt, a meszes talajon nem fejlődik szépen.

Télállóság: nem fagyérzékeny.

Ha gyökeres fenyőt vásárolunk, nézzük meg hogy a növény gyökere nem sérült –e, pl. hogy a földlabda mozog e az edényben, mert ebben az esetben ültetés után a fenyő tönkre megy. Ültetésre a legjobb időszak a tavasz, április első fele.

A fenyőnek egy KB 50 cm mély gödröt kell ásni, trágyát, vagy műtrágyát ne tegyünk a gödörbe, mert többet árt, mint használ. A túl meszes talaj esetében alkalmazzunk talajcserét. Ebben az esetben 2 méter széles és fél méter mély talajt érdemes kicserélni.

Ültetés után legyünk türelmesek, mert előfordulhat, hogy a gyökeresedés akár 2-3 évig is eltarthat.

Ha vágott fenyőt vásárolunk, érdemes néhány dologra odafigyelni.

Karácsony előtt csak pár nappal érdemes a fenyőt megvásárolni, hiszen minél tovább áll szárazon, annál hamarabb fog hullani.

Csak üde zöld színű illatos fenyőt vegyünk meg, a sárgul vagy sérült fenyőt, már karácsonyra kidobhatjuk. Az árusoknál összekötözött fenyőt mindig bontassuk szét és vizsgáljuk meg az ágait, és a formáját.

Ha a lakásban a fenyőfát olyan tartóba helyezzük, amelybe vizet tudunk tenni, sokkal tartósabb lesz karácsonyfánk, emellett kevésbé lesz tűzveszélyes, sőt még az illata is jobban érződik.


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!