A kertészkedésben nem csak az a jó, hogy szép lesz a környezeted, és még mozogsz is közben, de remek családi program is válhat belőle. Megmutatom, hogy lehet a tavaszi magvetés egyben gyerekjáték is.

A legtöbb gyermek imád kertészkedni, és nekik is hatalmas élményt nyújt, amint egy apró kis magból, napról napra egy kis növény fejlődik ki a szemük láttára, főleg ha azt a kis növényt ő maguk ültették és gondozták.

Ha neked is van gyermeked, bátran vond be őt a tavaszi kertészkedésbe és válasszatok ki könnyen gondozható növényeket, amelyeknek a magját el tudjátok együtt ültetni.

Ilyen lehet pl. a paradicsom, a saláta, madársaláta, borsó, virágmagok stb.

A magvetés és a kertészkedés akkor lesz igazán mulatságos, ha valami egyedit viszel bele, épp ezért nem lesz szükséged most drága kertészeti felszerelésre, és eszközökre, inkább alkalmazzátok az újrahasznosítást, így gyermeked meg tanulja a környezetét védeni és óvni is egyben.

Nézzük mire lesz szükséged a játékos tavaszi magvetéshez.

1 zacskó laza virágföldre kb. 200Ft

1 vagy több tasak vetőmagra, attól függően hány fajta növényt szeretnétek gondozni. 1 tasak vetőmag kb. 39-59Ft között kapható

Ezen kívül WC papír gurigára, papír tojástartóra, vagy régi újságpapírra.

A vetőmagokat együtt válasszátok ki, ami lehet zöldségmag, pl. paradicsom, virágmag, pl. körömvirág, vagy bársonyvirág mag, de ha egyik sincs, és nem szeretnél pénzt adni a magokért, a kamrában megtalálható lencse, vagy bab is megfelel, és teljesen ingyen van!

Ha szeretnéd gyermekednek megmutatni, hogy indul fejlődésnek és csírázásnak egy apró kis mag, akkor mutasd meg neki egy üvegedénybe.

Fogjatok pár csicseriborsó vagy tarkabab magot, tegyétek bele egy üvegbe, majd öntsétek fel vízzel.

Az üveg tetejét zárd le egy szövetanyaggal, mert a vizet időnként cserélni kell, és a szöveten keresztül le tudod majd önteni a vizet.

Kétnaponta érdemes a vizet cserélni az üvegbe. Pár napon belül a magok megduzzadnak, felrepednek, és csírázásnak indulnak.

Nézzük, mi mindent lehet otthon újrahasznosítani a magvetéshez!

Magvetés WC papír gurigákba

Ez az egyik legjobb móka, ha az üresen maradt WC papír gurigákat szeditek össze, és ezekbe ültessétek el a kis magokat.

Ehhez szükségetek lesz egy tálcára, majd a WC papír gurigákat, egyesével töltsétek meg háromnegyed részig virágfölddel, helyezettek el a közepükre egy vagy több vetőmagot. A megtöltött WC papír gurigákat helyezettek el a tálcán szépen egymás mellé, majd egy virágpermetező segítségével nedvesítsétek be a talajt.

Amikor a kis magoncokból, már két-három leveles palánták fejlődnek, május elején akár kis ültethetitek a kertbe a gurigákkal együtt a növényeket, hiszen a papír lebomlik a talajban.

Magvetés tojástartóba

Az üresen maradt papír tojástartók is remekül újra hasznosíthatók, és ezek is kiültethetők egyben az ágyásokba, mert a tojástartó is lebomlik a kertbe.De akár az üres tojáshéj is remek ültetőedény lehet, de ültetés előtt ezeket jó alaposan mosd ki. A kis palántákat a tojáshéjjal együtt kitudod ültetni a kertbe.

Magvetés újságpapírba

Ha van otthon régi fekete fehér újságpapír, azt is fel tudjátok használni a magvetéshez. Ehhez tekerjetek össze néhány lapot, és egy pohár segítségével készítsetek belőle papírpoharakat.

Amikor a kis palánták kikeltek, ezek is mehetnek ki egyenesen az ágyásba.

A magoncoknak nem csak vízre, de párás környezetre is szükségük van, ezért akár egy nejlonzacskóval, akár egy üres műanyag tartóláda is remek üvegház lehet számukra.

A kikelt magoncok földjét tartsátok mindig nedvesen, de azért ne locsoljátok túl a talajt. A két-három leveles palántákat már át is tudjátok ültetni nagyobb cserépbe, vagy április végétől akár a kertbe is kiültethetitek őket.

A magoncok fejlődését akár fényképeken is megtudjátok örökíteni, és ezek egy fotóalbumba betéve ,bármikor visszanézhetők.

Jó kertészkedést kíván: Kertészanyu


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!