Ezért már áprilisban kerestem az ültetésre váró muskátlikat, ám azzal kellett szembesülnöm, hogy sehol nincsenek szép egészséges erős palánták. Végül az egyik nagyáruházban vettem 15-20 db kisméretű palántákat, mellé muskátli virágföldet, és nekiálltam beültetni a balkonládákat, gondolván hogy majd nyárra szépen megnőnek.

 - Ez már önmagában nagy hiba volt, azt javaslom mindenkinek, hogy inkább várjon még egy hónapot, és vegye meg a kicsit drágább, de életerős kifejlett muskátlikat, mert a kis palánták soha nem lesznek olyan szépek, mint felnőtt társaik. -

Miután elkészültem az ültetéssel, minden ládában 3-4 futó muskátli palántával, beöntöztem a talajt, és elmentem otthonról.

 

Délután, amikor hazaértem azt láttam, hogy a föld egy része a ládákból a teraszon landolt, a beültetett, kis palánták a gyepen vannak a földön, és minden láda szét van túrva.

Első gondolatom azt volt, hogy talán leestek a ládák, és a férjem visszatette őket, csak nem szedte össze a földet. De gondoltam még hirtelen jött szélrohamra is. Végül összeszedtem a kiszóródott földet, visszaültettem a palántákat és újra béke volt.

Ám pár óra múlva mire kimentem újra ugyanaz a látvány fogadott, ám ekkor már a tettest is elcsíptem. A kertben lakó feketerigó pár volt, akik a friss földben kerestek élelmet, de ezt úgy tették, hogy széttúrták a beültetett ládákat, a palántákat pedig széthajigálták.

Így a beültetés után most már a védekezés következett, minden ládába a palánták köré védősávot építettem műanyag villákból és hosszú fogpiszkálókból, amelyek a hegyes végükkel elriasztották a rigókat.

A műanyag villák le vannak téve, így várják az idei bevetést, a tavaszi muskátli ültetésnél máris teszem őket a balkonládába, hogy védőbástyát alkossanak a rigókkal szemben, akiket azért nagyon szeretek, és egész télen etetek is!

Jó kertészkedést kíván: kertészanyu

Ezt olvastad már?

Kertészanyu: Ezért imádom a fokföldi ibolyát!

Kertészanyu: Hurrá, újra itt a kankalin!

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!