Hozzávalók:

Húsgombóc hozzávalói:

1 kg darált hús (ez lehet sertés, vagy vegyesen marha és sertéshús is)

2 tojás

2 gerezd fokhagyma

1 fej vöröshagyma

friss fűszernövények (petrezselyem, oregánó, kakukkfű, rozmaring)

só, bors

20 dkg reszelt sajt

2-3 evőkanál paradicsomszósz

2 zsemle

kevés tej

1tk. magos mustár

                    

Paradicsomszósz hozzávalói:

4-5 szép érett paradicsom, ha ez nincs jó a paradicsompüré is.

1 nagyobb fej vöröshagyma

3 gerezd fokhagyma

1 közepes sárgarépa

1-2 zellerszár

só,bors

cukor

½ liter húsleves alaplé (lehet kockából is készíteni)

friss fűszernövények

 

Köret: spagetti tészta

Elkészítés:

Tegyük bele egy nagyobb tálba a darált húst. A két tojást egyesével üssük fel egy pohárba, külön –külön, így ha az egyik esetleg rossz nem kell az egész húst kidobni. Mehet bele a darált húsba.

(A tojáshéjat jó alaposan mossuk ki, szárítsuk meg, törjük össze egy mozsárban és mehet a kertbe, remek kalcium forrása lesz növényeinknek.)

A vöröshagymát vágjuk fel apró kis kockára, de aki nem szereti a hagymadarabokat, aprító géppel össze is pépesítheti. A fokhagymát nyomjuk össze egy fokhagymanyomóval, majd ezt is adjuk a húshoz. Jöhet hozzá a paradicsompüré, a beáztatott és kinyomkodott zsemle, a só, bors, a mustár, és a reszelt sajt. Én, ha esetleg kapok parmezánt azt szoktam hozzá felhasználni, de most egy másfajta holland nagyon finom sajt volt itthon, így ez került bele, de semmiképp ne az olcsó gyors érlelésű sajtot válasszuk a boltban, érdemes minőségi sajtot hozzáadni.

Végül a fűszerezés. Lehetőség szerint friss fűszernövényt használjunk, mert a bolti szárított fűszernövényeknek teljesen más az ízük, mint a frissnek. Ha nincs erkély, vagy kert akár a konyhaablakban is nevelhetünk pár cserép fűszernövényt, így télen sem kell lemondani különleges ízvilágukról, és aromájukról.

A húsgombócba tehetünk petrezselymet, 1-2 levél zsályát, oregánót, kakukkfüvet, ízlés szerint, aki szereti csípősen kevés chilivel is megbolondíthatja az ízeket.

Jó alaposan dolgozzuk össze a húsmasszát, majd hagyjuk pihenni kb. 10 percet, hogy az ízek jól összeérjenek. Ezután a masszából gyúrjunk kis gombócokat vizes kézzel, nem baj ha nem sikerül egyforma nagyságúra minden gombóc, az íz a lényeg.

Végül forró olaj és vaj keverékében süssük aranybarnára a húsgombócokat. A serpenyőbe mindig csak pár gombócot tegyünk, hogy tudjuk őket forgatni.

Ha elkészültek tegyük őket egy papírtörlőre, hogy felitassuk a felesleges olajat, és hagyjuk pihenni őket.

A paradicsomszószhoz használhatunk házi paradicsomszószt, de ha ez nincs, gyorsan összedobhatunk egy igazi olaszos paradicsomszószt.

A legjobb, ha igazi paradicsomot használunk, amelyeket pár percre forró vízbe dobunk, majd átszedjük őket egy hideg vízzel teli tálkába, így könnyedén leszedhetjük a héját, és össze tudjuk passzírozni a paradicsomot.

Ha nincs kéznél friss paradicsom, használjunk konzerv paradicsom szószt, és pürét is. A vöröshagymát kockázzuk fel, a fokhagymát nyomjuk össze pépesre, és sárgarépát pedig reszeljük le a finom lyukú reszelőn.

Egy lábosban pirítsuk meg a vöröshagymát, majd adjuk hozzá a fokhagymát, végül a reszelt sárgarépát, majd pár percig pirítsuk össze őket. Ha konzerv paradicsommal dolgozunk, azt is érdemes olajon megpirítani kissé, mert így elveszti jellegzetes konzerv ízét.

Öntsük nyakon az egészet passzírozott  paradicsomszósszal, majd ízesítsük kedvünk szerint friss apróra vágott fűszernövényekkel, oregánóval, zellerel, kakukkfűvel, rozmaringgal, petrezselyemmel ,vagy zsályával. A babérlevél is mehet bele, végül öntsük az egészet nyakon ½ liter húsleves alaplével, amely készülhet kockából, de a megmaradt húslevesből is adhatunk hozzá.

Jó kertészkedést kívánok: Kertészanyu

Ezt olvastad már?

Kertész Anyu kertje: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

Kertészanyu kertje: Könyvajánló madár és kertbarátok számára

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!