A medvehagyma, vagy más néven vadfokhagyma, egy rendkívül népszerű tavaszi növény, mely a természet csodálatos ajándéka. Gyógyító hatásairól és intenzív ízéről híres, és rendkívül sokoldalúan felhasználható a konyhában. A medvehagyma szezonális élelmiszer, amely április és május között virágzik, így érdemes kihasználni az ebben az időszakban elérhető friss hagymát. Egyik legnépszerűbb felhasználási módja a medvehagymaleves, mely gazdag és ízletes fogás, amely a tavaszi étkezések elengedhetetlen része.

 

A medvehagyma (Allium ursinum) vadon termő növény, amely gyakran az erdők árnyékos részein, patakok mentén és nedves területeken fordul elő. Felismerhető szív alakú levelei és jellegzetes fokhagyma-illata alapján. Gazdag C-vitaminban, ásványi anyagokban és antioxidánsokban, amelyek kedvező hatással vannak az egészségre. Gyakran használják saláták, levesek, pestók és más ételek ízesítésére.

 

 

Medvehagymaleves recept:

 

Hozzávalók:

 

    1 csokor friss medvehagyma

    2 evőkanál vaj

    1 közepes fej vöröshagyma, apróra vágva

    2 közepes burgonya, meghámozva és apró kockákra vágva

    1 liter zöldség- vagy csirkealaplé

    Só és frissen őrölt fekete bors ízlés szerint

    1 dl tejszín (opcionális)

    Friss petrezselyem vagy snidling a díszítéshez

 

Elkészítés:

 

Mossuk meg alaposan a medvehagymát, majd vágjuk apróra. Egy nagy fazékban olvasszuk fel a vajat közepes lángon, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát. Pirítsuk őket aranybarnára.

Adjuk hozzá a kockára vágott burgonyát, és főzzük őket a vöröshagymával együtt pár percig. Öntsük hozzá az alaplevet, majd adjuk hozzá a frissen vágott medvehagymát. Főzzük a levest alacsony lángon, amíg a burgonya teljesen megpuhul. Ha a burgonya megpuhult, vegyük le a levest a tűzről, és botmixerrel pürésítsük simára.

Ízesítsük sóval és frissen őrölt fekete borssal ízlés szerint. Opcionálisan hozzáadhatunk tejszínt is a krémesebb állagért. Tálaláskor díszítsük friss petrezselyemmel vagy snidlinggel.

  

További tippek:

 

Próbáljuk ki a medvehagymalevest pirított fokhagymás krutonnal a tetején a textúra és az íz kiegészítése érdekében.

Ha nincs lehetőségünk friss medvehagymához jutni, próbáljuk meg fagyasztott vagy szárított változattal helyettesíteni, az íze és az illata még mindig intenzív lesz.

A medvehagymalevest könnyen elkészíthetjük vegán változatban is, ha a vajat növényi alapú alternatívára cseréljük, és a tejszínt elhagyjuk vagy növényi alapú tejszínt használunk.

  

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!