A medvehagyma egy gumós növény, amely kora tavasszal az erdők árnyékos nyirkos részén tömegesen kezd el hajtani.
Ezután április végén, május elején a levelek között felbukkannak a hófehér virágok, amelyek szintén a nagy tömeg miatt káprázatos látványt nyújtanak.
Medvehagyma gumót ma már a legtöbb nagyobb kertészeti áruházban beszerezhetjük, de egyre többször a piacokon vagy kertészetekben palántát is vásárolhatunk. A fiatal medvehagyma palánta már eleve cserépbe van ültetve, így ha megvásároljuk, a növényt már vihetjük is haza kertünkbe, vagy az erkélyre, teraszra.
Ha medvehagyma gumót vásároltunk, otthon ültessük el ezeket cserépbe, vagy balkonládába, majd márciustól szedhetjük is az ízletes és nagyon egészséges leveleket.
Sokan panaszkodnak, hogy a medvehagyma a cserépbe ültetés után sajnos elpusztul. Ennek oka a termesztésben keresendő.


Elsőként, ha egy növényt a kertünkben szeretnénk nevelni, vizsgáljuk meg az adott faj eredeti élőhelyének a klímáját és tulajdonságait. Ha nem tudjuk az eredetihez legalább hasonló körülményeket megteremteni az adott faj számára, a növény elpusztul kertünkben.
A medvehagyma egy erdei aljnövény, amely kedveli a félárnyékos hűvös nyirkos területeket.
Tehát a napsütötte erkélyen vagy teraszon ahol tavasszal tűz az erős nap biztos, hogy a növény elpusztul.
A cserepet helyezzük félárnyékos helyre, és a földjét tartsuk állandóan nyirkos állapotban.
A másik gond a tápanyaghiány lehet, hiszen ezek a növény kora tavasszal, amikor a leveleket hozzák, még a hagymákban tárolt tápanyagot használják fel, ám ha ez kifogyott már nem tud a virágzásra koncentrálni. Egy kisméretű cserépben, vagy egy balkonládában annyira kevés a föld mennyisége, hogy a növény csak egy vagy két hónapig marad éltben.
Így ebben az esetben vagy rendszeresen vágni kell a leveleket, és csak két-három levelet érdemes meghagyni, vagy tápoldattal kell a tápanyagokat folyamatosan pótolni.
A virágzás végén hagyni kell, hogy a növény elszáradjon és elsárguljon, mert így a tápanyagok visszahúzódnak a gumókba, és akár csak a többi hagymás és gumós növényt, tegyük el egy sötét védett helyre pihenni, a következő évig.


A medvehagyma termesztési folyamata cserépben:
1. lépés: A gumókat ültessük el nagyméretű cserépbe, vagy balkonládába, egy nagyméretű cserépbe akár 2-3 gumót is ültethetünk.


2. lépés: Ültetés után helyezzük el a cserepet egy félárnyékos széltől védett helyre és locsoljuk a földjét rendszeresen, de kerüljük a pangó víz kialakulását, épp csak annyi vizet adjunk a növénynek, hogy a föld ne száradjon ki. A túl locsolás hatására a gumók szétrothadnak.


3. lépés: Amikor a levelek megjelennek, kezdjük el szedni a friss zsenge hajtásokat, úgy hogy mindig hagyjunk meg 3-4 levelet. A hajtásokat egészen a virágzásig szedhetjük, mert a virágok megjelenésével egy időben a levelek már rostosak és erős fokhagyma szagúak lesznek.


4. lépés: A virágzás ideje alatt pótoljuk a tápanyagokat folyékony tápoldattal, és élvezzük a virágzó medvehagyma látványát.


5. lépés: A virágzás végén a levelek elkezdenek sárgulni, és száradni, de ez egy természetes folyamat, ekkor csökkentsük le a locsolást, és hagyjuk, hogy az összes tápanyag visszahúzódjon a gumókba. Ne vágjuk le a leveleket, csak akkor, amikor már teljesen elszáradtak. Ha van rá módunk, gyűjtsük be a magokat az elnyílt virágokról, ezeket jövőre szintén lehet cserépbe ültetni.


6. lépés: Tegyük el a cserepet a hagymákkal együtt egy sötét száraz helyen, vagy ha már két éve a cserépben vannak a hagymák, nézzük meg vannak –e sarjhagymák, mert ezek jövőre külön kell ültetni egy másik cserépbe.


7. lépés: Tavasszal újra vegyük elő a cserepeket, és kezdjük el elölről a folyamatot.
A medvehagyma levelek számtalan ételhez felhasználhatók, de tehetjük őket kenyérre, salátába, sőt még palacsintába is.


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!