Ma egyre többen fedezik fel újra a régi fajtákat, így a mángold termesztése is egyre több hobbi kertészt vonz!

Tulajdonképp a mángold, a libatop félék családjába tartozik, a takarmányrépa közvetlen rokona. Hatalmas levelei már messziről kitűnik a többi zöldség közül kertünkbe, és mivel különböző színekben pompáznak, a levelek még díszítik is kertünket.

A piros levelű mángold önmagában is egy mutatós látványos zöldség növény lesz kertünkbe, de van olyan fajtája is, amelynek a levélnyele sárga színben pompázik.

Ezt az elfeledett növényt, nem csak szépségéért és különlegességért érdemes a kertünkbe ültetni, de magas már-már feltűnő vitamin tartalma miatt is. Megtalálható benne a K vitamin,az A,E vitamin, valamint C-vitamin tartalma is igen magas, még főzve is 6-8 mg C-vitamin van benne 100 gr-ként. De tartalmazz vasat, magnéziumot, és sok ásványi anyagot is.

Ha, mángoldot szeretnénk a kertünkbe ültetni, keressünk számára egy meleg napos kertrészt ahol éri elég csapadék és fény a növényt nyáron, mert nem szereti, a túlszáraz talajt és az árnyékos részt.


A magokat szabadföldbe csak április elejétől kezdjük el vetni, amikor a talaj már kellőképpen felmelegedett, mivel a magok csak 8-10 fok felett csíráznak ki. Kikelés után a magoncokat egyelni kell, vagyis rendezzük őket sorba,30*35 cm sor és tőtávolságra egymástól. A tűzdelést akkor kezdjük el, ha a magoncok már legalább két levelet hoztak, ekkor óvatosan szedjük ki őket a többi palánta mellől és ültessük őket külön-külön.

A magvetés előtt a talajt kissé öntözzük be, majd a magokat kb. 3 cm mélyen vessük el, és takarjuk be őket egy réteg laza földdel. Egy 4 tagú családnak kb. 10 tő mángold elegendő, a többi palántát ajándékozzuk el ismerősöknek, barátoknak.


Ezután már csak rendszeres gyomlálást és öntözést kíván a növény, így már a nyár közepétől szedhetjük a vitamindús ropogós friss leveleket. Fontos hogy még a virágzás előtt szedjük le a leveleket, mert a virágzásnál, mert nem olyan puha és ízletes a levél. Egy tőről egyszerre csak két-három levelet vágjunk le, majd a következő tőről, így a virágzásig folyamatos lesz a termés.

Sajnos a mángold levél nem tárolható, így a leszedés után akár csak a spenót leveleket azonnal fel kell használni. Mivel kétéves növényről van szó, ha télire betakarjuk a tövet, jövő tavasszal is kihajt, majd a mángold kertünkben.

A mángoldból készíthetünk finom salátát, főzeléket, akár a spenót helyett is kipróbálhatjuk, de köretként akár burgonyával keverve is kiváló. Ha ki szeretnénk próbálni egy rég elfeledett kerti növényt, és valami új izgalmas ízt a konyhában tavasszal ültessünk mángoldot kertünkbe.

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!