Az őszi hónapok végével elérkezünk a kertrendezés utolsó teendőihez, amellyel növényeinket felkészíthetjük a hosszú téli időszakra. Ez az időszak emellett remek alkalom arra is, hogy rendbe tegyük a kertünket, rendszerezzük eszközeinket és előre tervezzünk. A tél közeledtével a kertben sok tennivaló akad, hogy a jövő évben is teljes pompájában csodálhassuk otthonunkat a szabad ég alatt!

Készítsük fel a növényeket a télre!

 

A kertészek azt tanácsolják, hogy még az első novemberi fagyok előtt érdemes a kertben található cserjék és fák ágait megmetszeni, hogy a szél és a hó súlyától azok ne törjenek le. Emellett érdemes a fáról lehullott leveleket összegereblyézni, valamint a növényeket megszabadítani az elnyílt virágoktól. Habár a kertünkben található gyep örökzöld, azért nem árt a füvet is felkészíteni a nagy hidegre. Amíg az időjárás engedi, vágjuk le, hogy minél jobban ellenállni tudjon a fagynak és kevésbé sérüljön! A fagyérzékeny szobanövényeket érdemes otthonunkba vagy egy meleg, zárt helyre tenni, hogy békésen átteleljenek. Az évelő növényeket – ha van rá lehetőségünk – szintén érdemes meleg helyre költöztetni, de ha erre nincs lehetőségünk, akkor a cserepeket buborékfóliával vagy gyapjúval bebugyolálhatjuk, így biztosítva számukra a meleget.

 

Készüljünk fel az új lakók érkezésére!

 

A téli hónapok beköszöntével a csendes, üres udvarban újra új lakók költöznek, méghozzá nem is akárkik! A madár- és állatvédelmi tevékenység általában az első fagyok beköszöntével kell, hogy kezdődjön, és akár eltarthat 6 hónapig is. Nagyon fontos, hogy csak akkor kezdjük el etetni az új jövevényeket, ha azt folyamatosan kivitelezni tudjuk, hiszen az énekesmadarak a legnagyobb hidegben is számítanak az etetőben talált eleségre!

Kiváló élelem lehet számukra az alma vagy az olajos magvak, azonban fontos, hogy kenyérrel semmiképp se etessük a kis lakókat, ugyanis a napokig az etetőben tárolt kenyér a madarak pusztulásához is vezethet. A madarak mellett a sünik is megjelenhetnek udvarunkban, azonban ők ilyenkor már csak egy meleg odút keresnek, ahol meghúzhatják magukat tavaszig. Ha tehetjük, a kertünkben található bokrok, cserjék alá tegyünk száraz leveleket, hátha beköltözik a télre egy süncsalád! Ahogy a mondás is tartja, a sünök a kertészek legjobb barátai, mivel a növények kártevőit előszeretettel fogyasztják a hideg beköszöntével.

 

 

Ne feledkezzünk meg a szerszámokról sem!

 

A kertrendezés teendői után jöhet a kerti szerszámok karbantartása és rendrakása! Érdemes a már kilazult csavarokat meghúzni, az éleket megélezni és a szerszámokat tisztán a helyére tenni. Ez nem csak azért fontos lépés, hogy tavasszal újult erővel vághassunk bele a kertészkedésbe, hanem azért is, mert a koszos szerszámokon a növényekre ártalmas baktériumok telepedhetnek meg, amelyeket nem árt elkerülni.

Ha a téli hideg beköszönte előtt elvégezzük ezt a pár lépést, akkor tavasszal egy megújult, csodás kert fogadhat minket, amelyet szívesen veszünk gondozásunkba a tavasszal is!


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!