Nincs szebb látvány, mint amikor egy erkély korlátján omlik le a futó muskátli tele gyönyörű színes virágokkal. Ismerjük meg ezt a Dél-afrikai növényt!

A futó muskátli lecsüngő hajtásai igazán Pazar látványt nyújtanak egy erkélyen vagy teraszon, de akár a kertben egy akasztós virágtartóban is. A növény akár másfél méteres hajtásokat is hozhat. A futó muskátli gondozása nem olyan egyszer, mint a sima álló muskátlié, de látványa miatt megéri időt és energiát rászánni a növény gondozására.


Ez a növény nem bírja az egész napos nyári tűző napsütést, ellenben a sima muskátlival, ezért olyan helyre tegyük ahol csak a délelőtti órákban éri napsütés 12 óráig. A tűző naptól a növény könnyen kiéghet, levelei megperzselődnek. De fényszegény környezetben nem fog virágozni a muskátli, ezért az aranyközépút a megfelelő számára. Legyen neki elég fény, de ne érje a tűző nap közvetlenül.

Szaporítani hajtásdugványról érdemes, augusztus végén a 10-15 cm hajtásdugványokat ültessük el, homok és virágföld keverékbe, vagy tavasszal az első hajtásokat is felhasználhatjuk szaporításra.

A futómuskátli ültetésekor ügyeljünk arra, hogy a növény földlabdáját, amikor kivettük a cserépből döntsük meg 90 fokos szögben és így ültessük el a balkonládába. Ültethetjük műanyag ládába, vagy faládába, de tehetjük akasztós virágtartóba is, mint ámpolna növény. Ültetéshez használjunk muskátli vagy balkon virágföldet, ne ültessük kerti alapanyagot, mert így fertőzésnek tesszük ki a növényt.


Nyáron fontos a rendszeres öntözés akár naponta kétszer is meglocsolhatjuk a nagy melegben, de csak kora reggel és késő este, mert napközben kiégethetjük vele a növényt. A kiszáradás végezetes lehet a növényre.

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!


Ahhoz hogy a futó muskátli egész nyáron át virágokkal legyen tele, fontos a tápanyag utánpótlás. Ültetés után az első hónapban ne adjunk neki tápoldatot, mert ekkor még a friss virágföld elég neki, de a következő hónaptól már hetente adagoljuk a tápoldattal bekevert öntöző vizet. Használjunk hozzá speciális csüngő növényekre bekevert tápoldatot, mert ebben a foszfor és vas is nagyobb arányban fordul elő, ami igen fontos a virágzáshoz.

Az elnyílt virágokat szedjük le a növényről, mert csak lassítja az újabb virágzást, és a látványt is rontja. A nyár folyamán legalább kétszer vágjuk vissza a futómuskátli hajtásait, így még erősebb és dúsabb virágzást kapunk. Színekben igen gazdag, ma már nagy választékban kaphatunk töveket és palántákat, a fehér a rózsaszín, bordó, ciklámen, és piros árnyalataiban.

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!