vasárnap, 30 április 2017

Ültessünk brokkolit a kertbe!

A brokkoli a magyar konyhában még nem túl elterjedt növény, pedig nagyon finom és ízletes ételeket lehet elkészíteni vele. A növény leginkább a karfiolhoz hasonlít, de mégis sok köztük a különbség.

Nézzük miért érdemes saját brokkolit ültetni kertünkbe.

A brokkoli a földközi tenger vidékéről származik és a káposzta félék családjába tartozik. A francia, olasz és angol konyha közismert és kedvelt zöldsége, de más mediterrán országokban is előszeretettel fogyasztják.

A növénynek úgy, mint a karfiolnak levélrózsája van, de nem fehér, hanem gyönyörű zöld színben pompázik. A karfiollal ellentétben nem túl igényes növény, jól viseli a meleget, a hideget és az öntözést ellentétben a karfiollal, amely könnyen megbarnulhat a sok víztől, a brokkoli egyszerűbben termeszthető. A másik jó tulajdonsága hogy nem csak egyszer terem, mint a rokon zöldség, hanem folyamatosan hozza új friss hajtásait, így egészen őszig szüretelhetjük a friss és ízletes brokkolit.

A növényben sok a c vitamin, magas a rost tartalma, és az ásványi anyag tartalma is igen jelentős,és  a többi káposzta félével szemben sokkal könnyebben emészthető. A brokkolit akár mélyhűtőben is tárolhatjuk, így egész évben egy magas rost és ásványi anyag tartalmú zöldséget tehetünk az asztalra a család részére.

Termesztése:

A magokat vagy a palántát állandó helyre ültessük. A legjobb, ha ősszel vagy tavasszal frissen trágyázott ágyásokba vetjük a magokat. A termesztésnél több lehetőség közül is választhatunk:

Tavasszal március közepén ültessük el a magokat szaporító ládába, és az így előnevelt palántákat helyezzük ki a szabadba április végén. Fontos hogy kellő fény érje a növényeket, más különben felnyurgult hajtásokat kapunk, félárnyékban nem lesz túl szép a termés. A palánták a vetéstől számítva kb. 5-6 hét alatt érik el a kiültetésre alkalmas fejletséget. Az így előnevelt palántákat ültessük ki a szabadba.

Ha lekéstük a márciusi vetést, akkor sincs gond, mert áprilisban még mindig elvethetjük a magokat a szabadba. Az ágyásba szórjuk el a magokat, terítsünk rá kb. 3-4 cm földet, és öntözzük meg őket, majd amikor 3-4 leveles palántává fejlődnek, ültessük őket egymástól 50 cm tőtávolságra. Figyeljünk oda a folyamatos gyomlálásra, mert könnyen túl szaporodnak a gyomok, érdemes sűrűn kapálni és gyomlálni.

A zöldségeknek ugyanúgy szükségük van a tápanyag utánpotlásra, mint a szobai dísznövényeknek, ezért érdemes tápoldatos vízzel, vagy más tápanyag utánpotlásra alkalmas szerrel megöntözni a növény tövét. Így biztos, hogy egészséges és erős termést kapunk egész idő alatt.

Ha étkezési célra szeretnénk a brokkolit ültetni és termeszteni, figyelni kell arra is mikor szedjük le a növény levélrózsáját. Nem csak a levél rózsa, de a levele, és a szára is fogyasztható. A növény nyáron nagyon gyorsan fejlődik ezért érdemes naponta figyelni és a megfelelő állapotban szüretelni. A levélrózsák akkor a legfinomabb, amikor még nem nyíltak szét, de már kellően kifejlődtek. Ha ezt az időpontot elmulasztjuk, akkor a levél rózsa szétnyílik, és sárga virágzat borítja el a növényt, de ilyenkor már nem lehet fogyasztani a növényt. Ha mégis elmulasztottuk leszedni a brokkolit időben és virágba borult a növény, vágjuk le minél hamarabb a virágzatot, így újabb levélrózsákat hajt a növény hamarosan.


A brokkoli friss fiatal levélrózsáit elég 5-10 percre forró vízbe tenni, mert ha túlfőzzük, elveszti az értékes tápanyag forrásait. Ne fűszerezzük túl az ételt, a legjobb fűszer a fokhagyma, a fehérbor, és a citromlé. Íme, egy nagyon finom és ízletes brokkoli krém leves receptje:

Sajtos brokkoli krém leves

Hozzávalók:
- 50 dkg brokkoli
- 30 dkg burgonya
- 1 fej hagyma
- 12 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál olaj
- 1 húsleveskocka
- 2 dl tejszín
- só, bors
- 15 dkg edami sajt

A brokkolit rózsáira szedjük, a burgonyát meghámozzuk, kockára vágjuk. Az apróra vágott hagymát a fokhagymával üvegesre pároljuk. A brokkolit és a burgonyát hozzáadjuk, kis ideig pároljuk. Fél liter vízzel felöntjük, a leveskockát és a tejszínt belerakjuk, 10-15 percig főzzük, amíg a brokkoli és a krumpli megpuhul. A levest mixerrel pépesítjük, beletesszük a tejszínt és a sajtot. Ha a sajt elolvadt, ehetjük.

6 egyszerű lépés, hogy édenkertté varázsold a balkont!

Ismerje meg ön is hat lépésben, hogyan tudja  a balkont virágzó oázissá varázsolni. Megmutatjuk, hogyan kell lépésről lépésre átalakítani az erkélyt, hogy az tényleg egy meghitt nyugodt kis oázis legyen, ahová kiülhetünk egy finom kávét elfogyasztani, dolgozni, könyvet olvasni, vagy barátokkal beszélgetni. >>>>>>>>>


Simogatásra vágyik a Peszterce kertünkben!

A peszterce ( ballota pseudodictamnus) egy igen tetszetős, szürkészöldes levelekkel rendelkező növény, amely mellett nem lehet úgy elmenni, hogy az ember meg ne simogatná a molyhos kis leveleket.

Bővebben...

Smaragdzöld gyep titka!

Szeretne ön is gyönyörű élénk smaragdzöld gyepet kertjébe? Íme, néhány tipp és ötlet a megvalósításhoz!

Bővebben...

A fekete nadálytő gyulladáscsökkentő hatással van a sebekre!

A fekete nadálytő (Symphytum officinale) Már az ókorban is alkalmazták, mint gyógynövényt, a különböző sebek és gyulladások kezelésére. Bővebben...

Az orchidea öntözése és gondozása

Az orchidea öntözése mindig is kérdésként merül fel a szobakertészek körében. Most megmutatjuk, hogyan kell helyesen öntözni az orchideákat! Bővebben...

A kis érzékeny mimóza.

Ez a különleges növény, a mimóza,amely érintésre összezárja leveleit, viszont szemet gyönyörködtető aranysárga virágával kertünk különleges dísze lehet. Ismerjük meg ezt a kis érzékeny nebáncs virágot.

Bővebben...

A citromfa ültetése lépésről lépésre videóval!

A citromfa ültetése nem egy nagy ördöngösség, de érdemes néhány szabályt betartani, hogy a növényt ne terhelje meg az átültetés.

Bővebben...

6 egyszerű lépés, hogy édenkertté varázsold a balkont!

Ismerje meg ön is hat lépésben, hogyan tudja  az erkélyt, balkont virágzó oázissá varázsolni. Megmutatjuk, hogyan kell lépésről lépésre átalakítani az erkélyt, hogy az tényleg egy meghitt nyugodt kis oázis legyen, ahová kiülhetünk egy finom kávét elfogyasztani, dolgozni, könyvet olvasni, vagy barátokkal beszélgetni.

Bővebben...

Most ültessünk liliomot! (Videó)

A liliomok régóta a kert legkecsesebb virágai, amelyek a szivárvány minden színében tündökölnek kertünkben! Bővebben...

Talajtakaró növények ültetése

A talajtakaró növények nem csak szépek, de elfojtják a gyomokat és színfoltot képeznek kertünkben. Számtalan fajta közül válogathatunk bár a legtöbb lágyszárú, van köztük egynyári és évelő is, amelyeknek még télen is megmarad a lombja. Bővebben...

Így kezeljük az elnyílt hagymás növényeket!

Sajnos a szép tavaszi hagymás növények elnyílnak lassan, de mihez kezdjünk velük utána? Cikkünkből megtudhatja mi a teendő, hogy jövőre is virágozzanak a hagymák.

Bővebben...

A palástfű árnyékos kertbe is ültethető!

A palástfű (Alchemilla mollis) egy könnyen gondozható igénytelen évelő növény, amely könnyen szaporodik és terebélyesedik kertünkben.

Bővebben...

A bőrlevél árnyékos kert részben is szépen fejlődik

A bőrlevél (Bergenia) közismert és kedvelt évelő dísznövény, amelyet igénytelenségének és gyönyörű virágainak köszönhet.

Bővebben...

Így gondozzuk az évelő növényeket kertünkben!

Sokan úgy gondolják, hogy az évelő növényekkel nincs annyi gond, mint pl. az egynyári dísznövényekkel. Pedig az évelőknek is vannak speciális igényeik, hiszen van, amelyik a napos, míg mások csak a félárnyékos helyet viselik el.

Bővebben...

A lepkeorchidea gondozása

A lepkeorchidea(Phalaenopsis) hazánkban is egyre jobban elterjedt és ismert, de még mindig egy misztikus és különleges növény, amely igen hosszú ideig virágzik. Sokan félnek a tartásától, mert nem ismerik ezt a növényt. Bővebben...

 

Málnalevél tea terhesség idejére is hatásos!

A málna az egyik legfinomabb nyári gyümölcsünk, ám a málna levélből készült tea kiemelkedő szerephez jut a népgyógyászatban.

Bővebben...

hírek

Nagymama konyhája:A cukkini+recept!

Most induló cikksorozatunkban a kertbe ültethető zöldségeket és gyümölcsöket mutatjuk, be, mint pl. az ültetést gondozást és hozzá néhány fantasztikus receptet is. A sorozat első része a cukkini. Bővebben...

Mégse olyan egészséges a paprika?

Paprika. Méregerős vagy erős méreg? Mindkettő és egyik sem. Sokkal inkább táplálkozásunk egyik ízletes és fontos eleme. Bővebben...

Redőnyakció!

Redőny Akció!

Ha ön 10 nm felett rendel tőlünk redőnyt most 10 % árengedményt adunk!

Redőnyklinika.hu: Megoldás meleg helyzetekre!