Nagymama konyhája:A cukkini+recept!

Most induló cikksorozatunkban a kertbe ültethető zöldségeket és gyümölcsöket mutatjuk, be, mint pl. az ültetést gondozást és hozzá néhány fantasztikus receptet is. A sorozat első része a cukkini.

Tartson velünk.

A cukkini talán nem a legnépszerűbb alapanyag a konyhában főleg nem a kertekben. Aki már készített cukkinit és netán a család kedvence lett, érdemes a kertbe is ültetni ezt a különleges növényt, mert így egész nyáron saját kertünkből szüretelhetjük és készíthetjük el az ételt. Aki még nem próbálta, de kíváncsi az ízére, menjen, ki a piacra vásároljon egy szép cukkinit, és készítse el valamelyik receptünket.

A kobakosok családjába tartozó cukkini kertbe ültetve nem túl igényes növény, és nem igényel túl sok gondozást sem. A magokat tavasszal ültethetjük akár a szobaablakba is kis tejfölös poharakba, vagy kisebb cserépbe. Egy kisebb cserépbe kb. 4-5 magot is elültethetünk, 2-3 cm mélyre, majd óvatosan locsoljuk meg őket. Pár héten belül megjelennek a magoncok, amelyek a nap és a fény hatására helyes kis palántákká fejlődnek.

Ezeket a kis palántákat ültessük ki a szabadba május elején vagy közepén, de csak akkor, ha elmúltak a fagyos éjszakák. A növény melegigényes, ezért egy napsütötte helyet keressünk számára a kertbe, de a szórt fényt is elviseli. A cukkini hatalmas karéjos leveleket hajt, ám nincsenek indái, mint a többi tökfélének. De ültetésnél így is érdemes kb. 1-1 méteres távolságot hagyni, hogy legyen helye fejlődni.

Ültetés előtt a gondos kertész egy hónappal előbb már egy kis marhatrágyával feljavította a földet, így a cukkini palánta kiültetés után boldogan fejlődik a tápanyagokban gazdag dús talajban. A tápanyag hiányban szenvedő talajban hiába várjuk majd a bő termést, mert ez elmarad. Fajta választékba is gazdag növény, hiszen ültethetünk sárga cukkinit, zöld cukkinit vagy ép csíkos cukkinit.

Nyáron nincs más dolgunk, mint néha megkapálni, kigyomlálni és rendszeresen öntözni a növényt, amely a gondoskodást bő ízletes terméssel hálálja meg nekünk. Amikor nyáron megjelennek a napságra gyönyörű virágok, már készíthetjük elő a konyhát a feldolgozásra, hiszen pár héten belül szedhetjük a finom cukkinit. Ha megjelenik az első termés a tövön érdemes naponta kisétálni a kertbe, mert rengetek termés nő egyszerre és gyorsan, szinte két –háromnaponta szüretelhetünk.

A cukkini akkor a legízletesebb, ha eléri a 20-25 cm nagyságot, ekkor érdemes leszedni, mert ha rajta hagyjuk a tövön pár napon belül ehetetlen lesz. A cukkini hűtőbe akár egy hétig is eláll, így amit nem fogyasztunk el, tegyük be a hűtőbe. Ha még ültetés előtt ki szeretnénk a konyhába próbálni a cukkinit, a piacon a kb. 20-25 cm –es fényes héjú fiatal zsenge cukkinit válasszuk i, amelynek a fényes felülete a termés érettségét is mutatja. Ha termés kocsánya már sárga, és nyomkodásra a belseje keménynek tűnik,  már ne vegyük meg a cukkinit, mert az már túlérett állapotban van.

És végül, íme, pár fantasztikus recept, hogyan is készíthetjük el a cukkinit:

Ez a különleges zöldség, amely az uborka és a tök házasságából születet az egészséges életmód egyik nagykövete lett. Diétázók és fogyókúrázók részére is ajánlott, mivel igen alacsony a zsírtartalma, és alig van benne szénhidrát.

Fűszeres ecetes zöldség:

Hozzávalók:

Fél liter fehérbor, 4 kanál fehérborecet, 2 gerezd fokhagyma, 2 babérlevél, só, cukor, lilahagyma, póréhagyma, fél kiló cukkini, 4 db sárga húsú paprika, Oliva olaj.

Első lépésként együnk fel a tűzre egy közepes lábost, majd a fél liter fehérbort, öntsük bele. Adjunk hozzá 4 evőkanál fehér borecetet, és a két gerezd pépé zúzott finom fokhagymát. Ízesítsük a babérlevéllel, sóval, kevés cukorral, és egy csipetnyi borssal. Ha felforrt vegyük le takarékra, és így főzzük tovább. A lilahagymát és a póréhagymát tisztítsuk meg, és vágjuk fel karikára. Majd jöhet a cukkini, ezt is vágjuk fel karikákra, és a gyönyörű sárga pritamin paprikát is karikázzuk hozzá. A zöldségeket dobjuk bele az cetes lébe, és pároljuk őket puhára. Ha elkészült vegyünk pár kimosott és forró vízben fertőtlenített üveget, és rétegezve helyezzük el a zöldségeket. A végén öntsük rá a levét, és csurgassunk rá kevés Oliva olajt. Az így elkészült zöldségeket kínálhatjuk nyáron grillezett húsok mellé, vagy savanyúságként, de akár önálló köretként is megállja a helyét.

Rántott cukkini:

Nagyon finom, könnyű vacsorának, vagy gyors ebédnek elkészíthető étel.

Hozzávalók Zöldségek: Egy nagyobb, vagy két-három, kb. egy kilogrammnyi cukkini.

: 2-3 tojás, liszt, zsemlemorzsa, a panírozáshoz, zsír a kisütéshez, 2 dl tejföl, só

Elkészítés:

A cukkinit meghámozzuk, és jól megmossuk, és karikákra vágjuk. Ha nagyobb cukkinit sikerült beszereznünk, kettévágjuk, a belsejét kiszedjük, és felkarikázzuk.  A cukkini karikákat lisztbe, tojásba, zsemlemorzsába forgatva bepanírozzuk.  A bepanírozott cukkini karikákat bő, forró zsírban kisütjük. Nem kell sokáig sütni, épp hogy csak megpiruljon kicsit a panír.  Azonnal tálaljuk. Finom puha kenyeret és tejfölt adunk hozzá. Szokták tartárral tálalni, de szerintem simán tejföllel, sokkal ízletesebb. Nagyon finom, ízletes vacsora.


Cukkini lepény napraforgó maggal:

Hozzávalók:

2 kisebb zsenge cukkini, 4 kanál Oliva olaj, 2 kis kanál napraforgó mag, 5 gerezd fokhagyma, 1 közepes vöröshagyma, só, bors, 4 tojás.

A cukkinit megmossuk, a végeit levágjuk és egy zöldség reszelő nagy lyukú oldalán lereszeljük. Egy nagyobb serpenyőben az olajat felhevítjük, és beleszórjuk a napraforgómagot, és megpirítjuk. A fokhagymát megtisztítjuk, és egy hagymanyomón átpréseljük, majd a vöröshagymát felkockázzuk, és a cukkínivel együtt hozzáadjuk a serpenyőben levő napraforgóhoz.

Közepes tűznél kb. 7-8 percig pároljuk, állandó kevergetés mellett, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Amikor elkészült hagyjuk egy kicsit kihűlni. A tojásokat habosra keverjük, és a cukkíniből kézzel lepényt formázzunk, és beleforgatjuk a tojásba.

Közepes tűznél forró olajban mindkét oldalát megsütjük, kb. 5 perc alatt. Friss salátával tálaljuk.

6 egyszerű lépés, hogy édenkertté varázsold a balkont!

Ismerje meg ön is hat lépésben, hogyan tudja  a balkont virágzó oázissá varázsolni. Megmutatjuk, hogyan kell lépésről lépésre átalakítani az erkélyt, hogy az tényleg egy meghitt nyugodt kis oázis legyen, ahová kiülhetünk egy finom kávét elfogyasztani, dolgozni, könyvet olvasni, vagy barátokkal beszélgetni. >>>>>>>>>

A közönséges harangláb félárnyékos kertekben is megél!

Gyakran okoz gondot a hobbikertésznek, hogy milyen növényt ültessen a félárnyékos kertrészbe, ahol a virágzó növények gyakran elpusztulnak a fényhiány miatt. Ám a közönséges harangláb ( Aquilegia vulgaris) remekül megél a félárnyékos helyen is.

Bővebben...

Zöld szőnyeg a kertbe!

Elege van a fűből, szeretne valami új zöld felületet kertjébe? Akkor itt a zöld szőnyeg kertbe, amely kevesebb gondozást igényel, mint a fű. Bővebben...

Gyógytea percek! Emésztési zavarok kezelése gyógynövényekkel!

Az emésztési zavarok sok kellemetlen percet szereznek, kezdve a felfúvódástól egészen a görcsös fájdalomig. Íme, néhány gyógynövény, amelyekkel orvosolhatjuk a gondokat. Bővebben...

Hogyan ültessük és szaporítsuk az orchideát?

Az orchideák ültetése és szaporítása nem is olyan ördöngös feladat, otthon saját magunk is meg tudjuk oldani, mindkét műveletet.

Bővebben...

Húsevő növények gondozása és tartása

A húsevő növények kifejezés egy egész növény csoportot jelent, több száz fajtával, méghozzá olyan növények csoportját, amelyek a hagyományostól eltérően állati fehérjékkel táplálkoznak.

Bővebben...

4 hagyma amely nem hiányozhat a konyhakertből!

A hagyma a magyar konyha egyik alapélelmiszere, hiszen számtalan ételbe teszünk vöröshagymát, fokhagymát vagy póréhagymát. Mivel a hagyma ára is évről évre emelkedik, érdemes elkezdeni saját konyhakertünkben termeszteni, ezt a remek zöldséget.

Bővebben...

6 egyszerű lépés, hogy édenkertté varázsold a balkont!

Ismerje meg ön is hat lépésben, hogyan tudja  az erkélyt, balkont virágzó oázissá varázsolni. Megmutatjuk, hogyan kell lépésről lépésre átalakítani az erkélyt, hogy az tényleg egy meghitt nyugodt kis oázis legyen, ahová kiülhetünk egy finom kávét elfogyasztani, dolgozni, könyvet olvasni, vagy barátokkal beszélgetni.

Bővebben...

A gyöngyvirág ültetése tavasszal

A gyöngyvirág a májusi kert legelső lakója, hiszen már május elején fellelhetjük kertünkben a hófehér bókoló gyöngyvirágokat. Akinek még nincs a kertjében gyöngyvirág, tavasszal nekifoghat a telepítésnek.

Bővebben...

Így készítsünk virágágyást!

Nincs is szebb látvány nyáron egy kertben, mint egy színpompás illatos gyönyörű virágágyás, amely a szivárvány minden színében pompázik. Bővebben...

Kezdődhet a tavaszi magvetés!

Bár még az idő korai a kertbarátok már alig várják, hogy kiszabaduljanak a kertbe és elültethessék az első virágokat. Bővebben...

Így tegyük még színesebbé kertünket ingyen!

Szeretnénk kertünket idén még szebbé színesebbé és változatosabbá tenni, de nincs rá pénzünk, hogy drága vetőmagokat vásároljunk? Akkor cseréljünk! >>>>>>>>>

Az orchideák szaporítása, és beporzása! Videóval

Az orchideák talán a világ legszebb virágai, amelyek számtalan színben és formában nyílnak. Ezeknek a gyönyörű virágoknak egyetlen céljuk van a színes vagy épp illatos virágokkal, amely az, hogy a megporzó állatokat magukhoz vonzzák.

Bővebben...

 

A zsályatea mandulagyulladás ellen is hatásos

Az orvosi vagy kerti zsályát ezen túlmenően még fűszernövényként is használhatjuk. Gyulladás gátló hatásának köszönhetően elsősorban torokfájásra, kezdődő torok-, illetve mandulagyulladásra is kitűnő. Bővebben...

hírek

Spárga a kertben és az asztalon

Hazánkban még mindig nem túl elterjedt kerti és konyhai növény a spárga, pedig egy kis odafigyeléssel mi magunk is termeszthetjük kertünkben ezt a különleges növényt.

Bővebben...

Ízletes gyümölcs a ribiszke

A ribiszke egy valódi vitaminbomba kertünkben, amely könnyen gondozható kedvencé válik. Ribiszkéből választhatunk pirosat vagy sárgát, vagy feketét, bármelyikből érdemes a kert egyik szegletébe ültetni.

Bővebben...

Redőnyakció!

Redőny Akció!

Ha ön 10 nm felett rendel tőlünk redőnyt most 10 % árengedményt adunk!

Redőnyklinika.hu: Megoldás meleg helyzetekre!