Pedig mielőtt nekiállunk pénzt költeni érdemes néhány dolgot végig gondolni.

Elsőként mérjük fel kertünket, milyenek a fényviszonyok, árnyékos és napos részek, milyen talaj kötött vagy laza, majd jöhet a tervezés, hová milyen növényt szeretnénk ültetni.

Ma már fantasztikus választékot találunk a hazai kertészetekben, szebbnél szebb növényekből, ám mindig tartsuk szem előtt, hogy nem minden növény érzi majd jól magát nálunk.

Ha pénztárcánk megengedi, bátran kérjünk fel egy kertépítőt, aki rendelkezik referenciákkal, így az ő segítségével kertünk olyan lesz akár egy oázis.

A díszkertek célja hogy szépek legyenek, harmóniát vigyenek, a környezetünkbe ahol megpihenhetünk, relaxálhatunk vagy épp gyermekeinkkel játszhatunk. Itt hétvégén megpihenhetünk a diófa árnyékában egy nyugágyon, rendezhetünk pikniket barátokkal, ismerősökkel, vagy homokozhatunk a gyerekkel.

A haszonkert egészen más funkciót lát el, a család zöldség és gyümölcs igényét kell, hogy kielégítse, itt létre hozhatunk külön zöldség, gyümölcs és fűszernövény kertet. Bár a kettőt lehet kombinálni is, de valamelyik rész mindenképp háttérbe fog szorulni.

Ha kevesebb időnk jut a kertre, a kertészetben válogassunk össze több évelő növényt, örökzöldet és cserjét, hiszen ezek majd kevesebb törődéssel is beérik. Ha szeretünk kertészkedni, válasszunk tavasszal egynyári növényeket, és hagymás, gumós növényeket, virágmagokkal kombinálva, mert ezek heti rendszeres gondozást igényelnek.

A kertészetben bátran kérdezzünk meg egy eladót hogy melyik növények mi az igénye, hiszen kár lenne egy olyan növényért pénzt kiadni, amelyik egy hét múlva már tönkre megy. A szakemberek kertünk adottságaihoz is tudnak új növényeket ajánlani, ma már sok kertészetben felkészült szakemberek adnak tanácsokat.

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!