Ma már számtalan paprika fajtát vásárolhatunk meg tavasszal, mag, vagy palánta formájában, de mi magunk is szedhetünk magot, a piacon vásárolt paprikából, amelyet a kertben elvetve tovább szaporíthatunk.

Így lehet saját fűszer, kaliforniai, vagy épp chili paprikánk is.

Nagyon fontos hogy a paprika termesztéséhez tápanyag dús jól előkészített talajra lesz szükségünk, ellenkező esetben nem is számítsunk túl sok termésre.

Már ősszel érdemes felásni a talajt, 25-30 cm mélyen, majd forgassunk a talajba szerves trágyát. Ha ezt ősszel nem tudtuk elvégezni, januárban, vagy február elején még bepótolhatjuk. Tavasszal, amikor a fagyok már nem kötik meg a talajt, gereblyézzük el a földet, és készítsük elő a magágyat.


A magokat február végétől előnevelhetjük fóliasátorban, vagy hidegházban, ezek hiányában akár egy konyhaablak is megfelel,ahol van elég fény és meleg. A magokat cserépbe vagy tejfölös pohárba érdemes elszórni, két-három szemenként, kb. 1-2 cm mélységbe, majd egy kevés földdel betakarni.

A csírázáshoz 20-25 C fok szükséges, és fontos a megfelelő fény, illetve víz mennyisége is. Mind a kiszáradás, mind a túllocsolás a palánták végét jelenti.

A túl kevés fény, túl magas hőmérséklet, mind megnyúlt nyurga palántákat fog eredményezni, így fontos hogy mindenből ideális mennyiséget biztosítsunk a palánták számára.

A kikelt palántákat májusban, ha már nincsenek talajmenti fagyok,(május 15-20) ki is ültethetjük, de kiültetés előtt egy hétig edzéssel szoktassuk őket a kinti levegőhöz. Ez annyit jelent, hogy először csak 1 órára visszük ki őket a levegőre, majd egy délelőttre, végül egész napra, legvégül ki is ültetjük őket a szabadföldbe.


A sor és tőtávolság függ az adott fajtától is, de az általános távolság a 40-40 cm,illetve 60-60cm.

Természetesen a magokat egyből elvethetjük szabadföldbe is, ezt április végén, május elején érdemes elvégezni, de itt is fontos, hogy már ne legyenek talaj menti fagyok, mert kikelés után megfagynak a palánták.

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!