E készségek hiányát együttesen afáziának nevezzük, amit a nyelvi működést irányító agyi területek károsodása vált ki.

A Restorative Neurology and Neuroscience legújabb számában közzétett kutatás során 27 jobbkezes felnőttet vizsgáltak, akik túlélték a bal agyféltekében kialakult agyi érkatasztrófát (stroke-ot). Azokban, akik felépültek az afáziából, a bal agyféltekében visszatértek a nyelvi funkció normális mintái.

„Összességében a stroke-on átesett betegek mintegy 30 százaléka szenved különböző mértékű afáziában, és ez a rendellenesség a bal középső agyi artéria stroke-ja esetén a leggyakoribb” – számolt be a kutatás vezetője, Dr. Jerzy Szaflarski, az Alabamai Egyetem neurológusa. „Az érintett betegek egy része bizonyos mértékig felépül az agyérgörcsöt követő hónapokban vagy években. A regenerálódás folyamatát számos ismert tényező befolyásolja, de a stroke által nem érintett agyi területek szerepéről a felépülés folyamatában nem sokat tudunk.”

A kutatók azt is hozzátették, hogy a nyelvi funkció jobb agyféltekébe történő áthelyeződése segíthet a regenerálódásban olyan gyermekek esetében, akik a bal agyfélteke sérülését vagy stroke-ját szenvedték el. Ez a fajta áthelyeződés azonban a felnőttek esetében gátolja a felépülést, mert ők a bal agyféltekét használják a nyelvi készségek fenntartására és helyreállítására.


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!