Miért nem virágzik az amarillisz

Ma már bármely kertészeti áruházban vásárolhatunk amarillisz hagymát, a fajta és szín választék lenyűgöző.

De van néhány alapvető szabály, amelyeket be kell tartanunk, ha azt szeretnénk, hogy a hagyma évről évre virágot is hajtson.

1. szabály: Pihentetés:

Mivel a virágzás során a növény szinte minden energiáját és tápanyagát elhasználja, nagyon fontos hogy a hagymát a következő virágzás előtt pihentessük. Akár csak a többi hagymás növényt, (jácint, tulipán) itt is elég, ha a virágzás végén hagyjuk, hogy az összes tápanyag visszahúzódjon a hagymába, majd eltesszük egy száraz sötét hűvös helyre pihenni.

A virágzás végén ne vágjuk le az épp száradó virágot és leveleket, hanem hagyjuk ezeket teljesen elsárgulni, mert így a megmaradt tápanyag visszajut a hagymába.

Tehát fontos hogy a következő virágzás előtt, minimum két hónapig ne öntözzük a hagymát, hanem egy sötét száraz helyiségben tároljuk.

Tápoldat:

Amikor virágzásra szeretnénk bírni a növényt, kezdjük el szép lassan növelni a víz mennyiségét a locsolás során, de először csak kis mennyiségbe adagoljuk, mert a hagyma könnyen kirohad. Amikor megjelennek az első hajtás csúcsok, az öntöző víz mellé, kezdjünk el szintén kis mennyiségben tápoldatot is, adni, így mire virágzásra kerül a sor, a növény már rendelkezik a megfelelő tápanyaggal. Sajnos, amelyik növény először levelet hoz, az már virágot nem szokott hajtani, épp ezért érdemes hajtatás előtt egy sötét kartonpapírral letakarni a cserepét, vagy eleve sötétebb helyiségben megkezdeni a hajtatást, és csak később vigyük át világosabb helyiségbe a növényt.

Hőmérséklet:

A virágzási időszakban az ideális hőmérséklet:15-18 fok, a nyugalmi időszakban: 5-8 fok.

 Fényigény:

A virágzási időszakban fontos a sok fény, és forgassuk a cserepét kétnaponta, hogy ne legyen ferde a növény szára, a pihenési időszakban tartsuk sötét helyen a hagymát.

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!