Csodafa a kertünkben!

Csodafa a kertünkben!

Csodafa a kertünkben!

Csodafa ( ricinus communis) Egy egzotikus hatású egynyári dísznövény, amely a trópusi Afrikából származik, ahol Krisztus pálmájának is hívják.

Tovább a cikkhez
Támadnak a levéltetvek

Támadnak a levéltetvek

Támadnak a levéltetvek

Itt a nyár a jó idő, szépen virágzik a kert, ám támadnak a levéltetvek. Ismerjük meg a védekezést ezek ellen a kis kártékony rovarokkal szemben.

Tovább a cikkhez
A kerti hortenzia ültetésének a titka!

A kerti hortenzia ültetésének a titka!

A kerti hortenzia ültetésének a titka!

Miért van az, hogy nagymamáink kertjében a hortenzia egész nyáron át virágzott, míg a sajátunk még fejlődni is alig akar.

Tovább a cikkhez

Miért kívánjuk jobban a zsíros ételeket?

Sokakat vonzanak a zsíros, tejszínes ételek, ám egy új kutatás szerint vannak, akik kiérzik ezekből az élelmiszerekből a hozzáadott zsírt, ezért kevesebbet fogyasztanak belőlük.

 

Néhány ember szervezete egy génváltozatnak köszönhetően kevésbé észleli a zsírt az élelmiszerek feldolgozása közben, ezért tudat alatt többet kíván belőle. „Azok, akik érzékenyebbek rá, jobban tudják szabályozni a zsírfogyasztásukat. Ezeket az embereket kevésbé fenyegeti az elhízás, mivel már kis mennyiséget is megéreznek.” – véli Kathleen L. Keller, a New York-i Elhízáskutató Intézet munkatársa.

Keller és kutatócsoportja 317 egészséges fekete diák étkezési szokásait vizsgálta. A résztvevők azonos bőrszíne azért volt fontos, hogy egymáshoz minél hasonlóbb génállománnyal rendelkezzenek. Céljuk az volt, hogy felfedezzék náluk a CD36 nevű génváltozatot, amely a hozzáadott zsírt tartalmazó élelmiszerek felismeréséért felelős. A kutatók arra kérték a kísérleti alanyokat, jellemezzék az étrendjüket, és mondják el, mennyire szeretik az olajos, tejszínes salátaönteteket. A résztvevők 21 százaléka került a rizikócsoportba, ők voltak azok, akik az átlagnál jóval nehezebb ételeket részesítették előnyben.


Az agyról készült speciális felvételekkel igazolták, hogy a zsíros ételek élvezetéért két agyi terület, az orbitofrontális- és a cinguláris kéreg a felelős. E két rész érzékenysége befolyásolja a csoki utáni vágyat is. „Annak felfedezésével, hogy egyesek érzékenyebbek a zsírra, magyarázatot adhatunk arra, hogy miért népszerűtlenebbek a zsírmentes élelmiszerek.” – mondta el Jeannie Gazzaniga-Moloo, az Amerikai Dietetikus Társaság szóvivője. Keller pedig hozzátette, hogy az étrend összeállításakor érdemes a személyes lelkialkatot is figyelembe venni.

  • Ültessünk napsütötte vidám erkélyt!

    Azokon az erkélyen ahol nem éri egész nap a napfény a növényeket úgy gondoljuk nem is lehet vidám hangulatot teremteni. Pedig egy árnyékos erkélyen is lehet napsütötte vidám hangulatot teremteni, ha ügyesen válogatjuk össze a virágokat.

    Bővebben...:

Kertészkedjünk

Hagymácska a kertben!

Az ősz igencsak közeledik, itt az ideje az őszi hagymás növények ültetésének. Aki szeretne tavasszal virágot látni a kertjében, az kezdje el beszerezni a hagymácskákat. Bővebben...:

A rizs hazája. Gyönyörű fotókkal!

Vajon amikor megeszünk egy tányér rizst, tudjuk –e honnan is származik, és kik azok, akik termesztik ezt a növényt? Bővebben...:

Évelő növények

Szeptember végéig is virágzik az angyaltrombita!

Az angyaltrombita (brugmansia) egy gyönyörű mediterrán illatos közkedvelt dísznövény, amely feltűnő virágaival igazi szoliter növénnyé válik kertünkben!

Bővebben...:

Minirózsa gondozása kint és bent!

A mini rózsa egyre ismertebb és kedveltebb dísznövény lesz a hazai kertekben. Sokan már színek szerint gyűjtik és ültetik ezt, kedves dísznövényt.

Bővebben...:

Zöldség gyümölcs

A halványító és metélő zeller termesztése kiskertben

A zeller ( Apium graveolens) közkedvelt levélfűszer a konyhában, hiszen számtalan étel mellé felhasználhatjuk mind a levelét, mind a gumóját.

Bővebben...:

A sárgarépa termesztése és vetése

A sárgarépa (Daucus carota) szinte egyetlen kiskertből sem hiányozhat, hiszen termesztése egyszerű, és szinte napi szinte használjuk a konyhában a gyökerét!

Bővebben...:

6 egyszerű lépés, hogy édenkertté varázsold a balkont!

Ismerje meg ön is hat lépésben, hogyan tudja  az erkélyt, balkont virágzó oázissá varázsolni. Megmutatjuk, hogyan kell lépésről lépésre átalakítani az erkélyt, hogy az tényleg egy meghitt nyugodt kis oázis legyen, ahová kiülhetünk egy finom kávét elfogyasztani, dolgozni, könyvet olvasni, vagy barátokkal beszélgetni.

Bővebben...:

Levendula

Gyógyító természet: a levendula

A levendula egy mediterrán félméteres örökzöld félcserje, amely illatos és élénk lila virágairól ismert. Régen illatosítóként használták kozmetikumokba, de ma már gyógyító hatása is közismert.

Bővebben...:

Így készül a levendulás arc tonik házilag!

Tudta ön kedves olvasó hogy a levendula szó a mosni igéből származik, feltehetően azért mert az ókorban a rómaiak a levendulával illatosították a ruháikat és a fürdővizüket is.

Bővebben...:

A levendula gondozása és szaporítása

A levenduláról a legtöbb embernek a mediterrán éghajlat, a jellegzetes illat, és a gyönyörű lila szín jut eszébe. De mi mindenre használható ez a gyönyörű lila virágú növény?

Bővebben...:

Nyári kert

Így varázsoljuk oázissá a verandát!

A verandának számos funkciója van egy háznál, megvéd minket az esőtől, fogadja a hozzánk érkező vendégeket. A veranda az első, amit egy látogató megpillant így érdemes gyönyörű oázissá varázsolni! Bővebben...:

Hogyan építsünk kertet a városban?

Egy városban mindig is nagy kihívást, jelent a kertépítés, hiszen itt nehezebb egy tágas szép kert látványát kelteni, amikor falakba és kerítésekbe ütközünk. Bővebben...:

Nyári növényvédelem a veteményesben!

Ahol zöldségek, virágok, vagy fűszernövények vannak a kertben, ott a kártevők sem hiányozhatnak, így nyáron is érdemes ellenük védekezni. Bővebben...:

Kertészanyu kertje

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

  Salátát termeszteni a világon a legegyszerűbb dolog, hiszen elég, ha elszórunk pár magot a cserépbe, balkonládába, vagy a földbe, és egy vagy két hét múlva már szedhetjük is az ízletes, vitamindús smaragdzöld leveleket.

Tovább a cikkhez
Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok szám...

Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok szám...

Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok szám...

Szeretném a figyelmetekbe ajánlani Bálint György és Telegdi Ágnes új könyvét : „Csodálatos állatok Varázslatos növények” címmel. Fantasztikus olvasmány, én a 3 éves fiamnak olvastam fel belőle, mivel télen együtt etettük a madarakat ,nyáron pedig közösen...

Tovább a cikkhez
Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Sajnos a jó időnek búcsút mondhatunk, így érdemes a még megmaradt fűszernövényeket is felhasználni kertünkből. Én most egy nagyon finom húsgombócot készítettem bazsalikomos fűszeres paradicsomszósszal.

Tovább a cikkhez
Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizo...

Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizo...

Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizo...

Nem rég olvastam egy cikket, amely arról szólt hogyan készül a bébi répa! Már ekkor elcsodálkoztam, mi az, hogy készül, hát az nem terem? Utána olvasva több cikk is leírja, miszerint a boltban kapható bébi répa a normál répából készül, vagyis a csúnya,...

Tovább a cikkhez