A tápoldat használata hazánkban még nincs elterjedve ellenben Osztrák vagy Német szomszédunkkal, akik rendszeresen vásárolják és használják a különböző tápoldatokat.

Sokan úgy gondolják a számtalan tápoldat külön levéldísznövényre, muskátlira, kaktuszra csak reklámfogás hogy a kereskedő minél többet eladjon.

Pedig a lényeg hogy azért van minden növénycsoportra más tápoldat, mert a növényeknek eltérő a tápanyag igénye. Míg az egyiknek fontos a vas tartalom a virágzáshoz a másiknak a nitrogén szükséges nagyobb mennyiségben. Épp ezért nem érdemes a muskátli táppal locsolni a levéldísznövényeket.

A tápoldatokat tavasztól kell elkezdeni adagolni kis mennyiségben kéthetente majd nyáron már hetente is adhatjuk, belekeverve az öntözővízbe. Fontos hogy soha ne locsoljuk rá száraz földre, csak kissé nedvesre, mert különben kiégeti a növényt.

A virágzó és kerti virágzó növényeknek a legfontosabb a tápanyag utánpótlás, hiszen egy-egy virágzás szinte minden tápanyagot kivesz a földből így a növénynek már nem marad a következő virágzásra elég tápanyag, ezért van az, hogy a növények nem virágoznak állandóan.

Ha a megfelelő tápoldatot adjuk a növények tavasztól őszig dísznövényeink és kertünk is sokkal szebb és virágosabb vagy épp zöldebb lesz egész szezonban.