„Igen elterjedt az a vélemény, hogy a nők szeretik a valóságosnál betegebbnek gondolni magukat, és olyan tüneteknek is jelentősséget tulajdonítanak, amelyeknek a férfiak nem. Kíváncsiak voltunk, hogy mindez vajon nem vezethető-e vissza egyes valódi krónikus betegségekre” – magyarázta a kutatás vezetője, Davide Malmusi, a barcelonai Népegészségügyi Intézet munkatársa. Tanulmánya a European Journal of Public Health című folyóirat legújabb számában jelent meg.

Malmusi és társai a 2006-os spanyol népegészségügyi felmérés adatait vették alapul, amelynek keretében 29 ezer ember adatait vették fel. A felmérés egy kérdésére válaszolva a nők 38,8 százaléka vallotta azt, hogy az elmúlt egy évben kifejezetten rossz volt az egészségi állapota, és 25,7 százalék nyilatkozott úgy, hogy ez a mindennapi tevékenységében is akadályozta. A férfiak körében ez az arány 27 és 19,3 százalék volt. A krónikus betegségekre való kitéréskor azonban eltűntek a nemi különbségek, azaz az azonos állapotban lévő férfiak és nők hasonlóan ítélték meg az egészségüket.

„Hosszú ideje tanakodunk már azon, hogy a nők egészségi állapota tényleg annyival rosszabb-e, mint ahogyan ők azt tartják. Többek szerint a nők túl- míg a férfiak alábecsülik az egészségügyi problémáikat. A mostani kutatás szerint azonban a krónikus betegségek okolhatók a hölgyek rosszabb állapotáért” – nyilatkozta Ellen Annandale, a nagy-britanniai Leicesteri Egyetem szociológusa.

A vizsgálati eredmények szerint a nőket gyakrabban érinti az ízületi gyulladás, a mentális problémák, nyaki fájdalmak, valamint fej- és hátfájás, ám a különbség okai nem tisztázottak. „A nők általában tovább élnek, mint a férfiak, ám ez a különbség már több országban is csökkenésnek indult. Ennek egyik oka, hogy a férfiak egészségi állapota folyamatosan javul, ami a nőkéről nem mondható el” – vélekedett Annandale.

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!