vasárnap, 23 április 2017

A szép kert titka a zöldtrágyázás

Egy régi ám kissé elfeledett bio kertészkedés alapja a zöldtrágyázás, amelytől a kert és a föld és a benne lakó növények új életre kelnek.

 

A Magyar mezőgazdaságban a zöldtrágyázást egy ideig mellőzték mivel csak pénz kidobásnak ítélték, ám manapság újra kezdik felfedezni.

Mi is a lényeg ennek az eljárásnak? Egyszerű! Van néhány olyan növény, amelyet ha elvetünk és kikelés után bele forgatunk, a talajba többet javít a talaj szerkezetén és állagán, mint bármely más agresszív vegyszeres kezelés.

Nincs más dolgunk, mint a kert azon részén ahol majd ültetni szeretnénk, jó alaposan felássuk a talajt, elgereblyézzük, elszórjuk a növény magvait, befedjük földdel, majd várjuk, míg kikelnek a magok. Ültetés után 1 hónapra az élő zöld növényt beleforgatjuk a talajba és máris kész a trágyázás.

Ez az eljárás nagyban javítja a talaj szerkezetét, egyensúlyban tarja a vízháztartást, elnyomja a gazokat, megköti a tápanyagok és az ásványi sókat, levegősebbé lazábbá teszi azt, és serkenti a talaj termőképességét is.Sőt még szép látvány is nyújt. A hüvelyes növények nitrogénnel gazdagítják, míg a mély gyökerű fajták fellazítják a földet.

Akinek a kertjében kötött agyagos vagy épp homokos talaj van, érdemes tavasszal és ősszel is nagy mennyiségben alkalmazni ezt az eljárást.

Az időjárástól függően már márciusban elvethetjük a magokat majd április végére már be is forgathatjuk, vagy szeptemberben vessük és ilyenkor csak a fagyok előtt ássuk be a talajba a kikelt növényeket.


Kiváló zöldtrágya lehet a fehér mustármag, a repce, a fehér here, mert ezek nagyon gyorsan növekednek így rövid idő alatt látványos eredményt érhetünk el kertünkbe. Tavasszal elsőként vessük el a zöldtrágyának szánt növényt majd kb. 15 cm magasan már gereblyével le is szedhetjük és hagyjuk rajta a talajon vagy forgassuk bele.

Nyár közepén a korai zöldségek betakarítása után is vethetünk magokat, ezeket ősszel forgassuk be a talajba vagy ősszel elvetett magokat és kikelt növényt télen ott is hagyhatjuk ezt elég tavasszal felásni.

Erre a célra a spenót, a csillagfürt, a fehér here, a fehér mustármag, körömvirág, és a lóbab is kiváló. Már egyszeri kezelés után is látványos javulás érhető el kertünkbe ám az évi kétszeres zöldtrágyázás az igazán hatásos.

Felejtse el a műtrágyákat, hiszen a természetes zöldtrágya szebbé és virágzóbbá varázsolja a legkisebb kertet is.

6 egyszerű lépés, hogy édenkertté varázsold a balkont!

Ismerje meg ön is hat lépésben, hogyan tudja  a balkont virágzó oázissá varázsolni. Megmutatjuk, hogyan kell lépésről lépésre átalakítani az erkélyt, hogy az tényleg egy meghitt nyugodt kis oázis legyen, ahová kiülhetünk egy finom kávét elfogyasztani, dolgozni, könyvet olvasni, vagy barátokkal beszélgetni. >>>>>>>>>

A kertek tűzvirága a kánna!

A kertbarátok egyik kedvenc növénye a kánna, mivel hatalmas piros és színes virágával a legjobb tömeg és színhatás érhető el a növénnyel. Bővebben...

Ültessünk fehér here magot a fű közé!

A fehér here nagyon jó hatással van a gyepre, mert megköti a talajban nitrogént, ami a legfontosabb tápanyag a fűnek. Bővebben...

A bazsalikom gyógyítja a megfázást és a köhögést!

A bazsalikom, mint fűszernövény hazánkban sem ismeretlen, de mint gyógynövény, kevesen használják. Pedig ez a remek gyógynövény hatásos a megfázás, a köhögés, és a migrén ellen is. Bővebben...

A cattleya orchideák gondozása és ápolása

Sok kertbarát a cattleyát tartja az orchideák királynőjének, hiszen mind formájuk mind színűk az eleganciát és a szépséget tükrözik.

Bővebben...

Az ananász ültetése és gondozása

Az ananász, mint trópusi gyümölcs még hazánkban is ritkaságnak és különlegességnek számít, de az ananász, mint dísznövény talán ennél is ritkább. Pedig elég megvásárolni egyetlen érett ananászt, és máris saját dísznövényt nevelhetünk belőle.

Bővebben...

4 hagyma amely nem hiányozhat a konyhakertből!

A hagyma a magyar konyha egyik alapélelmiszere, hiszen számtalan ételbe teszünk vöröshagymát, fokhagymát vagy póréhagymát. Mivel a hagyma ára is évről évre emelkedik, érdemes elkezdeni saját konyhakertünkben termeszteni, ezt a remek zöldséget.

Bővebben...

6 egyszerű lépés, hogy édenkertté varázsold a balkont!

Ismerje meg ön is hat lépésben, hogyan tudja  az erkélyt, balkont virágzó oázissá varázsolni. Megmutatjuk, hogyan kell lépésről lépésre átalakítani az erkélyt, hogy az tényleg egy meghitt nyugodt kis oázis legyen, ahová kiülhetünk egy finom kávét elfogyasztani, dolgozni, könyvet olvasni, vagy barátokkal beszélgetni.

Bővebben...

A leander tavaszi gondozása

Bár kicsit korán, de beköszöntött a tavasz így a leanderek is gyorsabban ébredtek fel téli álmukból. Ahhoz hogy szép dús virágzó növényt kapjunk egész nyáron most érdemes oda figyelni a gondozásra. Bővebben...

Indul a tavaszi kertészkedés!

Már csak két hónap és újra lehet kertészkedni. Ideje átgondolni mit is szeretnénk idén ültetni kertünkbe. Íme, néhány ötlet.

Bővebben...

Így ültessük az évelő buglyos fátyolvirágot!

A fátyolvirágot (gypsophila paniculata) leginkább, mint rezgőt a virágboltokból ismerhetjük, hiszen a virágkötészet egyik fő díszítő eleme nyáron. Bővebben...

A palástfű árnyékos kertbe is ültethető!

A palástfű (Alchemilla mollis) egy könnyen gondozható igénytelen évelő növény, amely könnyen szaporodik és terebélyesedik kertünkben.

Bővebben...

A bőrlevél árnyékos kert részben is szépen fejlődik

A bőrlevél (Bergenia) közismert és kedvelt évelő dísznövény, amelyet igénytelenségének és gyönyörű virágainak köszönhet.

Bővebben...

Így gondozzuk az évelő növényeket kertünkben!

Sokan úgy gondolják, hogy az évelő növényekkel nincs annyi gond, mint pl. az egynyári dísznövényekkel. Pedig az évelőknek is vannak speciális igényeik, hiszen van, amelyik a napos, míg mások csak a félárnyékos helyet viselik el.

Bővebben...

 

A zsályatea mandulagyulladás ellen is hatásos

Az orvosi vagy kerti zsályát ezen túlmenően még fűszernövényként is használhatjuk. Gyulladás gátló hatásának köszönhetően elsősorban torokfájásra, kezdődő torok-, illetve mandulagyulladásra is kitűnő. Bővebben...

hírek

3 egynyári dísznövény, amelyek árnyékban is szépen fejlődnek

Számtalan erkély, vagy balkon van, ahová sajnos mindössze 4-5 órát süt be a nap, így ide olyan növényeket érdemes ültetni, amelyek félárnyékban is szépen fejlődnek. Bemutatunk 3 könnyen gondozható egynyári dísznövényt, amelyek félárnyékban is szépen fejlődnek.

Bővebben...

E-vitamin bomba a napraforgó

A napraforgó a nyár egyik legszebb élénksárga virága, amely hatalmas fejével követi a nap útját. Ám a napraforgót, mint gyógynövényt is hasznosíthatjuk, könnyedén és sokoldalúan. Bővebben...

Redőnyakció!

Redőny Akció!

Ha ön 10 nm felett rendel tőlünk redőnyt most 10 % árengedményt adunk!

Redőnyklinika.hu: Megoldás meleg helyzetekre!