A szép kert titka a zöldtrágyázás

Egy régi ám kissé elfeledett bio kertészkedés alapja a zöldtrágyázás, amelytől a kert és a föld és a benne lakó növények új életre kelnek.

 

A Magyar mezőgazdaságban a zöldtrágyázást egy ideig mellőzték mivel csak pénz kidobásnak ítélték, ám manapság újra kezdik felfedezni.

Mi is a lényeg ennek az eljárásnak? Egyszerű! Van néhány olyan növény, amelyet ha elvetünk és kikelés után bele forgatunk, a talajba többet javít a talaj szerkezetén és állagán, mint bármely más agresszív vegyszeres kezelés.

Nincs más dolgunk, mint a kert azon részén ahol majd ültetni szeretnénk, jó alaposan felássuk a talajt, elgereblyézzük, elszórjuk a növény magvait, befedjük földdel, majd várjuk, míg kikelnek a magok. Ültetés után 1 hónapra az élő zöld növényt beleforgatjuk a talajba és máris kész a trágyázás.

Ez az eljárás nagyban javítja a talaj szerkezetét, egyensúlyban tarja a vízháztartást, elnyomja a gazokat, megköti a tápanyagok és az ásványi sókat, levegősebbé lazábbá teszi azt, és serkenti a talaj termőképességét is.Sőt még szép látvány is nyújt. A hüvelyes növények nitrogénnel gazdagítják, míg a mély gyökerű fajták fellazítják a földet.

Akinek a kertjében kötött agyagos vagy épp homokos talaj van, érdemes tavasszal és ősszel is nagy mennyiségben alkalmazni ezt az eljárást.

Az időjárástól függően már márciusban elvethetjük a magokat majd április végére már be is forgathatjuk, vagy szeptemberben vessük és ilyenkor csak a fagyok előtt ássuk be a talajba a kikelt növényeket.


Kiváló zöldtrágya lehet a fehér mustármag, a repce, a fehér here, mert ezek nagyon gyorsan növekednek így rövid idő alatt látványos eredményt érhetünk el kertünkbe. Tavasszal elsőként vessük el a zöldtrágyának szánt növényt majd kb. 15 cm magasan már gereblyével le is szedhetjük és hagyjuk rajta a talajon vagy forgassuk bele.

Nyár közepén a korai zöldségek betakarítása után is vethetünk magokat, ezeket ősszel forgassuk be a talajba vagy ősszel elvetett magokat és kikelt növényt télen ott is hagyhatjuk ezt elég tavasszal felásni.

Erre a célra a spenót, a csillagfürt, a fehér here, a fehér mustármag, körömvirág, és a lóbab is kiváló. Már egyszeri kezelés után is látványos javulás érhető el kertünkbe ám az évi kétszeres zöldtrágyázás az igazán hatásos.

Felejtse el a műtrágyákat, hiszen a természetes zöldtrágya szebbé és virágzóbbá varázsolja a legkisebb kertet is.

6 egyszerű lépés, hogy édenkertté varázsold a balkont!

Ismerje meg ön is hat lépésben, hogyan tudja  a balkont virágzó oázissá varázsolni. Megmutatjuk, hogyan kell lépésről lépésre átalakítani az erkélyt, hogy az tényleg egy meghitt nyugodt kis oázis legyen, ahová kiülhetünk egy finom kávét elfogyasztani, dolgozni, könyvet olvasni, vagy barátokkal beszélgetni. >>>>>>>>>

A kínai tollborzfű gondozása és ültetése

A kínai tollborzfű (pennisetum alopecuroides) egy dézsában is nevelhető évelő díszfű, amely augusztustól októberig virágzik kertünkben, erkélyünkön.

Bővebben...

Így gondozzuk a nyári hőségben a gyepet!

Tavasszal nem kevés munkával újra teleptettük a gyepet, gondoztuk, ápoltuk, végre megjelennek a első smaragd zöld fűszálak, ám ekkor beköszönt az igazi nyári kánikula és a fű szép lassan száradni és sárgulni kezd.

Bővebben...

Így ültessünk gyógynövényeket kertünkbe!

Ki ne ismerné az illatos levendulát, a napsárga körömvirágot, vagy a csípős csalánt? Gyógyhatásuk miatt érdemes ezeket a növényeket kertünkbe is telepíteni, sőt cserépben is termeszthetjük őket akár az erkélyen is.

Bővebben...

A pillekosbor orchidea gondozása és ápolása

A pillekosbor orchidea ( Phalaenopsis) közismertebb nevén a lepkeorchidea nemzettség tagjai a Fülöp Szigetekről származnak, ahol az esőerdőkben a fák tetején élnek.

Bővebben...

Mogyoró a kertünkben

Kevés olyan ember van, aki nem szereti a mogyorót akár sósan akár sótlanul. Ám ha igazán finom mogyorót szeretnénk ősszel szüretelni, a hobbi kertésznek érdemes saját mogyorót termeszteni a kis kertben. Bővebben...

A kerti spenót ültetése és termesztése

A spenótfőzeléket valaki vagy szereti és szinte minden héten megenné, vagy utálja és semmilyen formában sem bírja elfogyasztani. A spenót imádóknak viszont érdemes a kertben is termeszteni, hiszen a saját bio termesztésű spenót nem csak finom, de nagyon egészséges is. Cikkünk most ebben nyújt segítséget.

Bővebben...

6 egyszerű lépés, hogy édenkertté varázsold a balkont!

Ismerje meg ön is hat lépésben, hogyan tudja  az erkélyt, balkont virágzó oázissá varázsolni. Megmutatjuk, hogyan kell lépésről lépésre átalakítani az erkélyt, hogy az tényleg egy meghitt nyugodt kis oázis legyen, ahová kiülhetünk egy finom kávét elfogyasztani, dolgozni, könyvet olvasni, vagy barátokkal beszélgetni.

Bővebben...

A tavasz legszebb virága a nárcisz

A tavasz egyik legszebb virága a nárcisz, amely már márciusban megörvendezett minket a szép illatos virágokkal.

Bővebben...

A gyöngyvirág ültetése tavasszal

A gyöngyvirág a májusi kert legelső lakója, hiszen már május elején fellelhetjük kertünkben a hófehér bókoló gyöngyvirágokat. Akinek még nincs a kertjében gyöngyvirág, tavasszal nekifoghat a telepítésnek.

Bővebben...

Így tervezzük meg tavasszal a virágoskertet!

Ha az idén szeretnénk egy szép virágoskertet létrehozni, most érdemes elkezdeni a tervezését, és a kellékek, illetve a növény állomány beszerzését.

Bővebben...

Így tegyük még színesebbé kertünket ingyen!

Szeretnénk kertünket idén még szebbé színesebbé és változatosabbá tenni, de nincs rá pénzünk, hogy drága vetőmagokat vásároljunk? Akkor cseréljünk! >>>>>>>>>

 

Kamillatea készítése és hatása

A kamillatea számtalan betegségre nyújt megoldás, ismerjük meg ennek a sokoldalú gyógynövénynek a jótékony hatását, és elkészítését.

Bővebben...

hírek

Készítsünk mentás ültető edényt!

A menta nem csak egy ízletes fűszernövény, de egy nagyon könnyen gondozható dézsás dísznövény is egyben. Bővebben...

Nem érdemes drága parfümöt venni?

A nők világszerte több milliárd dollárt költenek évente egzotikus illatú parfümökre és testápolókra, hogy ezzel vonzzák magukhoz párjukat. Bővebben...

Redőnyakció!

Redőny Akció!

Ha ön 10 nm felett rendel tőlünk redőnyt most 10 % árengedményt adunk!

Redőnyklinika.hu: Megoldás meleg helyzetekre!