Smaragdzöld gyep titka!

Szeretne ön is gyönyörű élénk smaragdzöld gyepet kertjébe? Íme, néhány tipp és ötlet a megvalósításhoz!

Kikopott, netán hiányos, vagy túl sárga? Itt az ideje, hogy egy kicsit életre keltse a gyepet. Akinek még nincs füvesítve a kertje, itt az ideje az őszi fűmagvetésnek.

Először is ássuk fel a talajt, és távolítsunk el minden gyomot. Ha a terület ahová szeretnénk füvet telepíteni túl gyomos, használjunk vegyszert a gyomirtáshoz, de ennek a lebomlási ideje 2-3 hét, addig ne vessük el a fûmagokat. Ha nem tisztítjuk meg a talajt a gyomoktól, akkor fû helyett a gyomok fognak szépen virítani kertünkben. Ezért fontos hogy gyökerestül távolítsuk el a nemkívánatos növényeket. Érdemes egy kis szerves trágyát is beleforgatni a talajba. Miután felástuk jó alaposan és megtisztítottuk a gyomoktól és más nem kívánatos tárgyaktól a talajt gereblyézzük el egyenletesen.


 

Ha kész vagyunk az elõmunkálatokkal, jöhet a fűmagvetés. Kézzel egyenletesen szórjuk ki a fűmagot. Laza csukló mozdulatokkal széles körben szórjuk szét a magokat. 1 kg fûmag kb. 30-40 négyzetméterre elegendõ. Ha kiszórtuk a fûmagot a gereblye fejével nagyon finoman nyomkodjuk le a magokat, hogy a szél nehogy elfújja, mielõtt kikelnének. A szél mellett a madarak is elõszeretettel fogyasztják a magokat. Ezután jöhet az öntözés. Érdemes jó alaposan beöntözni a területet, de vigyázzunk, mert ha túl erõs a vízsugár, kimossa a magokat, ezért szórófejes öntözést alkalmazzunk.


Ma már hatalmas a választék a fűmagokból.

Van olyan fűmag, amely jól viseli a szárazságot, van, amelyik a kétnyári százszorszéppel van bekeverve, és van, amelyik a golf pályák gyepének szépségével vetekszenek. Kétszáz négyzetméternyi pázsit (ami nem nevezhető nagynak, pl. 20x10 méternyi füves sáv) egy ember egész éves oxigénszükségletét fedezi.

 

Mitől lesz szép egy gyep? Az állandó gondozástól! Íme, néhány jó tanács:

A fűnek is fontos az állandó tápoldat utánpótlás. Igen nagy a választék a különböző tápoldatokból és gyeptrágyákból. Ezeket használjuk rendszeresen, de vigyázat a túl sok mű vagy szerves trágya ugyanúgy kiégeti a füvet. De ennek hiánya is okozhat sárgulást. Itt az ideje egy kis energiát adni gyepünknek, hogy a téli pihenő előtt még hasznosítsa a tápanyagot. Az erős gyeptrágyát elég évente kétszer tavasszal és ősszel egyszer kijuttatni, vigyázva, mert ha nem megfelelően adagoljuk, kiégeti a füvet. A gyengébb tápoldatokat akár havonta is adagolhatjuk öntözővízbe keverve.


 

Öntözés:

A helyes öntözés az egyik legfontosabb munkafolyamat, ha szép gyepet szeretnénk. Ha egyszer elfelejtettük meglocsolni a füvet egy meleg napsütötte héten és a fű kiszárad már nem lehet helyre hozni. Épp ezért fontos a rendszeres locsolás. Erre a legjobb időszak a reggeli órák, mert délben túl erős a napsugárázás és ilyenkor az apró vízcseppeken keresztül a nap kiperzseli a füvet, a késő esti locsolásnál pedig a víz megáll a növényen, és gombás fertőzések léphetnek fel. A gyepet elég hetente egyszer locsolni ősszel.

Nyírás:

A fűnyírása is fontos kerti munka, hiszen az elhanyagolt gyepen hamar túlnőnek a gazok. Soha ne vágjuk a füvet 8 cm.-nél kisebb méretre, mart így még fel tudja venni a harcot a gyomokkal. A 8-10 cm fűszálak elég erősek így a talaj nedvességét is jobban megkötik, és nem szárad ki a gyep kertünkben. A levágott fűszálakat akár ott is hagyhatjuk, hiszen ezek lebomlanak és visszakerülnek a talajba. Persze akit zavar az elsárgult fűszál pár napig egy gereblyével szedje össze. Ne feledje a rendszeres nyírott gyepen kevesebb a gyom, mert ezek a növények nem viselik jól az állandó vágást, így egy idő után eltűnnek.


 

Fehérhere:

A fehérhere (Trifolium repens) régen még, mint gyomnövény szerepelt, de ma már tudjuk, hogy egy igen hasznos kis növényről van szó.

Ennek a kis egyszerű növénynek a gyökereiben élő baktériumok vannak, amelyek nitrogént kötnek meg a talajban így gazdagítják a gyep tápanyagellátását. A fűmaghoz adjunk 10-15 % fehér herét és így füvesítsünk. Ennél többen ne adjunk hozzá a keverékhez, mert túlságosan elszaporodik, és elnyomja a füvet. Sokan sajnos a mai napig bosszankodnak, ha ez a növény elterjed a fű között, pedig ha együtt nyírjuk a kettőt, a pázsitunk ugyanolyan szép és gondozott lesz. A fehérherén található baktériumok ugyanolyan jótékony hatást végeznek el, mint egy gyeptrágya.


 

Gyepszellőztetés:

Egy idő után a sok esőtől, és a lenyírt fűtől egy réteg keletkezik a talajon. Ez a réteg elzárhatja az oxigént a fű gyökerétől így ismét sárgulás és fakulás lesz az eredmény. A gyepszellőzetést érdemes tavasszal, és ősszel a fűnyírás után elvégez, hogy ezt a felső talajréteget egy kicsit fellazítsuk. Ha ezt elvégezzük a gyepnek sokkal jobb lesz a tápanyag és a vízellátása is, mert enélkül a kilocsolt víz csak meg áll a talaj felszínén, de a növény gyökeréhez egy csepp víz sem jut el. A gyepszellőzetés célja hogy a felső talajréteget fellazítsa, így újra eljuthat a víz és a tápanyag a növény gyökeréhez. Ehhez ma már modern gépet állnak a rendelkezésünkre, de akár kézi gyepszellőztetővel is elvégezhetjük.

6 egyszerű lépés, hogy édenkertté varázsold a balkont!

Ismerje meg ön is hat lépésben, hogyan tudja  a balkont virágzó oázissá varázsolni. Megmutatjuk, hogyan kell lépésről lépésre átalakítani az erkélyt, hogy az tényleg egy meghitt nyugodt kis oázis legyen, ahová kiülhetünk egy finom kávét elfogyasztani, dolgozni, könyvet olvasni, vagy barátokkal beszélgetni. >>>>>>>>>

A palástfű árnyékos kertbe is ültethető!

A palástfű (Alchemilla mollis) egy könnyen gondozható igénytelen évelő növény, amely könnyen szaporodik és terebélyesedik kertünkben.

Bővebben...

A fűmagvetés titkai!

Egy szépen ápolt zöld gyep, a legkisebb kertben is elfér. Akár egy méteres területre is vethetünk fűmagot. Ismerjük meg a füvesítés titkait, hogy a szomszéd fűje ne legyen zöldebb! Bővebben...

Tudta ön hogy a dió védi szívünket, és a magas várnyomás ellen is hatásos?

Számtalan udvar kertjében áll egy öreg vén diófa, amely igen nagy becsben van tartva, hiszen karácsonykor jól jön a finom csonthéjas termése a bejglibe és süteményekbe. Ám kevesen nézünk úgy a dióra, mint remek antioxidáns forrásra.

Bővebben...

Trópusi orchideák otthonunkban!

Az orchideák egy-két extrém időjárású földrajzi területtől eltekintve - szinte az egész Földön megtalálhatók. A legnagyobb fajgazdagság azonban a trópusi és szubtrópusi területekre jellemző, és a lakásban tartható orchideák többsége is e területeken őshonos. Bővebben...

Yucca a sivatagi túlélő!

Közép és Észak Amerika egyik leglátványosabb növénye a yucca amely ma már hazánkban is elterjedt kerti dísznövény.

Bővebben...

Ültessünk salátát az erkélyre!

Aki szeretné az erkélyét maximálisan kihasználni, termesszen saját salátát. Így az erkély nem csak szép, de hasznot hozó helyiség is lesz.

Bővebben...

6 egyszerű lépés, hogy édenkertté varázsold a balkont!

Ismerje meg ön is hat lépésben, hogyan tudja  az erkélyt, balkont virágzó oázissá varázsolni. Megmutatjuk, hogyan kell lépésről lépésre átalakítani az erkélyt, hogy az tényleg egy meghitt nyugodt kis oázis legyen, ahová kiülhetünk egy finom kávét elfogyasztani, dolgozni, könyvet olvasni, vagy barátokkal beszélgetni.

Bővebben...

Így készítsünk virágágyást!

Nincs is szebb látvány nyáron egy kertben, mint egy színpompás illatos gyönyörű virágágyás, amely a szivárvány minden színében pompázik. Bővebben...

Ezek a kerti munkák várnak ránk márciusban

A március igazi szeszélyes hónap, lehet 18 fokos napsütéses idő, de akár hózápor is. Bár csábító, hogy rohanjuk a kertészetbe virágokért, még korai ültetni, viszont sok olyan kerti munka vár ránk, amelyeket márciusban kell elvégeznünk.

Bővebben...

Talajtakaró növények ültetése

A talajtakaró növények nem csak szépek, de elfojtják a gyomokat és színfoltot képeznek kertünkben. Számtalan fajta közül válogathatunk bár a legtöbb lágyszárú, van köztük egynyári és évelő is, amelyeknek még télen is megmarad a lombja. Bővebben...

Így tegyük még színesebbé kertünket ingyen!

Szeretnénk kertünket idén még szebbé színesebbé és változatosabbá tenni, de nincs rá pénzünk, hogy drága vetőmagokat vásároljunk? Akkor cseréljünk! >>>>>>>>>

 

A kamillatea gyógyhatásai

A kamilla hazánkban sok helyen vadon is megterem, a nyár közepén tömegesen nyílnak az apró kis fehér virágok. A növény fő virágzási ideje április közepétől egészen május végéig tart, ekkor érdemes a gyógyhatású virágokat összeszedni, majd kiszárítani. Bővebben...

hírek

Pomelo a különleges gyümölcs!

A napokban a zöldségesnél egy igen különleges gyümölcsöt vettem észre, és mivel még nem ettem ilyet gondoltam kipróbálom. Megkóstoltuk, és nagyon finom íze van. Ez a pomelo.

Bővebben...

A túllocsolás jele növényeinknél!

Fehéredik és penészedik a föld? Sárgulnak a levelek? Akkor ez a túllocsolás jele? Nézzük, mi a megoldás elenne.

Bővebben...

Redőnyakció!

Redőny Akció!

Ha ön 10 nm felett rendel tőlünk redőnyt most 10 % árengedményt adunk!

Redőnyklinika.hu: Megoldás meleg helyzetekre!