kedd, 21 február 2017

Smaragdzöld gyep titka!

Szeretne ön is gyönyörű élénk smaragdzöld gyepet kertjébe? Íme, néhány tipp és ötlet a megvalósításhoz!

Kikopott, netán hiányos, vagy túl sárga? Itt az ideje, hogy egy kicsit életre keltse a gyepet. Akinek még nincs füvesítve a kertje, itt az ideje az őszi fűmagvetésnek.

Először is ássuk fel a talajt, és távolítsunk el minden gyomot. Ha a terület ahová szeretnénk füvet telepíteni túl gyomos, használjunk vegyszert a gyomirtáshoz, de ennek a lebomlási ideje 2-3 hét, addig ne vessük el a fûmagokat. Ha nem tisztítjuk meg a talajt a gyomoktól, akkor fû helyett a gyomok fognak szépen virítani kertünkben. Ezért fontos hogy gyökerestül távolítsuk el a nemkívánatos növényeket. Érdemes egy kis szerves trágyát is beleforgatni a talajba. Miután felástuk jó alaposan és megtisztítottuk a gyomoktól és más nem kívánatos tárgyaktól a talajt gereblyézzük el egyenletesen.


 

Ha kész vagyunk az elõmunkálatokkal, jöhet a fűmagvetés. Kézzel egyenletesen szórjuk ki a fűmagot. Laza csukló mozdulatokkal széles körben szórjuk szét a magokat. 1 kg fûmag kb. 30-40 négyzetméterre elegendõ. Ha kiszórtuk a fûmagot a gereblye fejével nagyon finoman nyomkodjuk le a magokat, hogy a szél nehogy elfújja, mielõtt kikelnének. A szél mellett a madarak is elõszeretettel fogyasztják a magokat. Ezután jöhet az öntözés. Érdemes jó alaposan beöntözni a területet, de vigyázzunk, mert ha túl erõs a vízsugár, kimossa a magokat, ezért szórófejes öntözést alkalmazzunk.


Ma már hatalmas a választék a fűmagokból.

Van olyan fűmag, amely jól viseli a szárazságot, van, amelyik a kétnyári százszorszéppel van bekeverve, és van, amelyik a golf pályák gyepének szépségével vetekszenek. Kétszáz négyzetméternyi pázsit (ami nem nevezhető nagynak, pl. 20x10 méternyi füves sáv) egy ember egész éves oxigénszükségletét fedezi.

 

Mitől lesz szép egy gyep? Az állandó gondozástól! Íme, néhány jó tanács:

A fűnek is fontos az állandó tápoldat utánpótlás. Igen nagy a választék a különböző tápoldatokból és gyeptrágyákból. Ezeket használjuk rendszeresen, de vigyázat a túl sok mű vagy szerves trágya ugyanúgy kiégeti a füvet. De ennek hiánya is okozhat sárgulást. Itt az ideje egy kis energiát adni gyepünknek, hogy a téli pihenő előtt még hasznosítsa a tápanyagot. Az erős gyeptrágyát elég évente kétszer tavasszal és ősszel egyszer kijuttatni, vigyázva, mert ha nem megfelelően adagoljuk, kiégeti a füvet. A gyengébb tápoldatokat akár havonta is adagolhatjuk öntözővízbe keverve.


 

Öntözés:

A helyes öntözés az egyik legfontosabb munkafolyamat, ha szép gyepet szeretnénk. Ha egyszer elfelejtettük meglocsolni a füvet egy meleg napsütötte héten és a fű kiszárad már nem lehet helyre hozni. Épp ezért fontos a rendszeres locsolás. Erre a legjobb időszak a reggeli órák, mert délben túl erős a napsugárázás és ilyenkor az apró vízcseppeken keresztül a nap kiperzseli a füvet, a késő esti locsolásnál pedig a víz megáll a növényen, és gombás fertőzések léphetnek fel. A gyepet elég hetente egyszer locsolni ősszel.

Nyírás:

A fűnyírása is fontos kerti munka, hiszen az elhanyagolt gyepen hamar túlnőnek a gazok. Soha ne vágjuk a füvet 8 cm.-nél kisebb méretre, mart így még fel tudja venni a harcot a gyomokkal. A 8-10 cm fűszálak elég erősek így a talaj nedvességét is jobban megkötik, és nem szárad ki a gyep kertünkben. A levágott fűszálakat akár ott is hagyhatjuk, hiszen ezek lebomlanak és visszakerülnek a talajba. Persze akit zavar az elsárgult fűszál pár napig egy gereblyével szedje össze. Ne feledje a rendszeres nyírott gyepen kevesebb a gyom, mert ezek a növények nem viselik jól az állandó vágást, így egy idő után eltűnnek.


 

Fehérhere:

A fehérhere (Trifolium repens) régen még, mint gyomnövény szerepelt, de ma már tudjuk, hogy egy igen hasznos kis növényről van szó.

Ennek a kis egyszerű növénynek a gyökereiben élő baktériumok vannak, amelyek nitrogént kötnek meg a talajban így gazdagítják a gyep tápanyagellátását. A fűmaghoz adjunk 10-15 % fehér herét és így füvesítsünk. Ennél többen ne adjunk hozzá a keverékhez, mert túlságosan elszaporodik, és elnyomja a füvet. Sokan sajnos a mai napig bosszankodnak, ha ez a növény elterjed a fű között, pedig ha együtt nyírjuk a kettőt, a pázsitunk ugyanolyan szép és gondozott lesz. A fehérherén található baktériumok ugyanolyan jótékony hatást végeznek el, mint egy gyeptrágya.


 

Gyepszellőztetés:

Egy idő után a sok esőtől, és a lenyírt fűtől egy réteg keletkezik a talajon. Ez a réteg elzárhatja az oxigént a fű gyökerétől így ismét sárgulás és fakulás lesz az eredmény. A gyepszellőzetést érdemes tavasszal, és ősszel a fűnyírás után elvégez, hogy ezt a felső talajréteget egy kicsit fellazítsuk. Ha ezt elvégezzük a gyepnek sokkal jobb lesz a tápanyag és a vízellátása is, mert enélkül a kilocsolt víz csak meg áll a talaj felszínén, de a növény gyökeréhez egy csepp víz sem jut el. A gyepszellőzetés célja hogy a felső talajréteget fellazítsa, így újra eljuthat a víz és a tápanyag a növény gyökeréhez. Ehhez ma már modern gépet állnak a rendelkezésünkre, de akár kézi gyepszellőztetővel is elvégezhetjük.

Szeretné pontosan tudni melyik hónapban milyen kerti munka vár önre? Akkor kérje ingyenes éves online kerti naptárunkat! Ehhez nem kell mást tennie, mint feliratkozni heti ingyenes kertészeti hírlevelünkre, majd aktiválni a feliratkozást, és ezek után mi elküldjük önnek ajándékba az éves online kerti naptárt! >>>>>>>>>

 

 

A japánbambusz teraszra is ültethető!

A nagyobb erkélyre és teraszra dézsába is ültethető növény a bambusz (Pseudosasa japonica) amely 1850-ben bukkant fel Európában!

Bővebben...

Hogyan rendeljünk gyepszőnyeget kertünkbe?

Amikor gyepszőnyeget szeretnénk kertünkbe rendelni, fontos a megfelelő időzítés, hiszen az olyan cégek, akik gyepszőnyeggel foglalkoznak, 48 órán belül kiszállítják azt. Bővebben...

Az orbáncfű gyógynövény jótékony hatásai

Az orbáncfű gyógynövény vagy a belőle készült tea számtalan betegségre nyújt enyhülést és gyógyulást. Bővebben...

A lepkeorchidea gondozása

A lepkeorchidea(Phalaenopsis) hazánkban is egyre jobban elterjedt és ismert, de még mindig egy misztikus és különleges növény, amely igen hosszú ideig virágzik. Sokan félnek a tartásától, mert nem ismerik ezt a növényt. Bővebben...

Íme 3 különleges mediterrán gyümölcs

A mediterrán gyümölcsök egy része hazánkban is ismert, és kapható, ám vannak olyan gyümölcsök, amelyekről még csak nem is halottunk.

Bővebben...

A zöldborsó kertünk hasznos növénye!

A zöldborsó konyhánk egyik kedvelt alapanyag, épp ezért kertünkbe is érdemes saját zöldborsót nevelni, hiszen egész nyáron ellát minket friss zsenge tápanyagokban és vitaminban gazdag zöldséggel.

Bővebben...

Szeretné tudni hogy melyik hónapban milyen kerti munkát érdemes elvégezni? Mi megmutatjuk!

Szeretné pontosan tudni melyik hónapban milyen kerti munka vár önre? Akkor kérje ingyenes éves online kerti naptárunkat!

Bővebben...

Frézia ültetése és termesztése kiskertben

Sokan a fréziát csak virágboltban vágott virágként látták, pedig kertünkbe vagy erkélyünkre is ültethetjük ezt a kedves színes virágot.

Bővebben...

Indul a tavaszi kertészkedés!

Már csak két hónap és újra lehet kertészkedni. Ideje átgondolni mit is szeretnénk idén ültetni kertünkbe. Íme, néhány ötlet.

Bővebben...

Kezdődhet a tavaszi magvetés!

Bár még az idő korai a kertbarátok már alig várják, hogy kiszabaduljanak a kertbe és elültethessék az első virágokat. Bővebben...

Kertben nagy a magyar: sem sajnáljuk az időt és a pénzt

Majdnem minden harmadik magyar foglalkozik szabadidejében a kertjével, és dísznövények vásárlására a jövedelmünkhöz képest sokat költünk. Bővebben...

Így tegyük még színesebbé kertünket ingyen!

Szeretnénk kertünket idén még szebbé színesebbé és változatosabbá tenni, de nincs rá pénzünk, hogy drága vetőmagokat vásároljunk? Akkor cseréljünk! >>>>>>>>>

A lepkeorchidea átültetése videóval!

Az orchideák gondozását és nevelését nem csak a vásárlók, de sokszor még a virágosok is alig ismerik. Ha megkérdezünk öt virágost, vagy öt szomszédot biztos, hogy legalább háromféle gondozási tanácsot kapunk.

Bővebben...

Az orchidea öntözése és gondozása

Az orchidea öntözése mindig is kérdésként merül fel a szobakertészek körében. Most megmutatjuk, hogyan kell helyesen öntözni az orchideákat! Bővebben...

 

Magas vérnyomás kezelése galagonya teával

A rózsafélék családjába tartozik ez a sokoldalú gyógynövény (Crataegus), amely több mint 280 fajtát ölel fel. Bővebben...

Torokgyulladás kezelése lándzsás útifű teával

A lándzsás útifű tea ( plantago lanceolata) számtalan betegségre nyújt enyhülést, vagy a belőle készült szirup is alkalmas pl. a torokgyulladás kezelésére. Bővebben...

hírek

Íme, egy salátakülönlegesség a cikóriasaláta!

A cikóriasaláta a hazai konyhákban még ritkaságnak számít, pedig igen egészséges, sőt a kertben is különleges színfoltot képez.

Bővebben...

A paradicsom a magyar konyha egyik legismertebb zöldsége.

Szép piros színével csábít, és nagyon egészséges is. Itt a paradicsomszezon, ezért érdemes többet megtudni erről a szép tüzes zöldségről.

Bővebben...

A bioelektromosság is megszépít minket?

A bioelektromosság ereje: a bőr- és hajápolás fejlesztése, valamint az egészség javítása szempontjából egyre inkább előtérbe kerülnek a technika vívmányai. Bővebben...

Virágok a fürdővízben?

Egy fárasztó munkával teli nap után, jól esik egy forró illatos fürdővízben elnyújtózni. Ilyenkor levesszük a habfürdőt a polcról. De miért ne készítenénk saját magunk illatos lazító fürdővizet a természet segítségével? Íme, néhány virágos fürdővíz!

Bővebben...

Az okra termesztése és gondozása

Hazai kertbarátok körében, ha azt mondjuk okra, kevesen tudják miről is beszélünk, és ez nem is meglepő. Az okra vagy más néven bámia, egy félfás elágazó szárú növény, amely a mályvafélék családjába tartozik a latin neve: hibiscus esculentus. Bővebben...

Romantikus kertbe ültessünk cickafarkot!

Szeretne egy szép vidéki stílusú romantikus kertet? Akkor ültessen sárga cickafarkot! (achillea filipendulina). Bővebben...

Miért nem terem az almafa?

Vásárolunk a kertészetben egy szép almafa csemetét, hazaszállítjuk és kertünk legszebb részébe elültetjük, abban bízva, hogy talán hamarosan már saját termésből főzhetjük be a finom lekvárt. Ám a termés elmarad, a fa nem növekszik, és mi alma nélkül maradunk.

Bővebben...

Metélőhagyma a fűszerkert kedvence!

Evett Ön már finom libazsíros kenyeret friss snidlinggel, vagy körözöttet a tetején tele apró zöld ropogós hagymával. Bővebben...

Redőnyakció!

Redőny Akció!

Ha ön 10 nm felett rendel tőlünk redőnyt most 10 % árengedményt adunk!

Redőnyklinika.hu: Megoldás meleg helyzetekre!