hétfő, 16 január 2017

Smaragdzöld gyep titka!

Szeretne ön is gyönyörű élénk smaragdzöld gyepet kertjébe? Íme, néhány tipp és ötlet a megvalósításhoz!

Kikopott, netán hiányos, vagy túl sárga? Itt az ideje, hogy egy kicsit életre keltse a gyepet. Akinek még nincs füvesítve a kertje, itt az ideje az őszi fűmagvetésnek.

Először is ássuk fel a talajt, és távolítsunk el minden gyomot. Ha a terület ahová szeretnénk füvet telepíteni túl gyomos, használjunk vegyszert a gyomirtáshoz, de ennek a lebomlási ideje 2-3 hét, addig ne vessük el a fûmagokat. Ha nem tisztítjuk meg a talajt a gyomoktól, akkor fû helyett a gyomok fognak szépen virítani kertünkben. Ezért fontos hogy gyökerestül távolítsuk el a nemkívánatos növényeket. Érdemes egy kis szerves trágyát is beleforgatni a talajba. Miután felástuk jó alaposan és megtisztítottuk a gyomoktól és más nem kívánatos tárgyaktól a talajt gereblyézzük el egyenletesen.


 

Ha kész vagyunk az elõmunkálatokkal, jöhet a fűmagvetés. Kézzel egyenletesen szórjuk ki a fűmagot. Laza csukló mozdulatokkal széles körben szórjuk szét a magokat. 1 kg fûmag kb. 30-40 négyzetméterre elegendõ. Ha kiszórtuk a fûmagot a gereblye fejével nagyon finoman nyomkodjuk le a magokat, hogy a szél nehogy elfújja, mielõtt kikelnének. A szél mellett a madarak is elõszeretettel fogyasztják a magokat. Ezután jöhet az öntözés. Érdemes jó alaposan beöntözni a területet, de vigyázzunk, mert ha túl erõs a vízsugár, kimossa a magokat, ezért szórófejes öntözést alkalmazzunk.


Ma már hatalmas a választék a fűmagokból.

Van olyan fűmag, amely jól viseli a szárazságot, van, amelyik a kétnyári százszorszéppel van bekeverve, és van, amelyik a golf pályák gyepének szépségével vetekszenek. Kétszáz négyzetméternyi pázsit (ami nem nevezhető nagynak, pl. 20x10 méternyi füves sáv) egy ember egész éves oxigénszükségletét fedezi.

 

Mitől lesz szép egy gyep? Az állandó gondozástól! Íme, néhány jó tanács:

A fűnek is fontos az állandó tápoldat utánpótlás. Igen nagy a választék a különböző tápoldatokból és gyeptrágyákból. Ezeket használjuk rendszeresen, de vigyázat a túl sok mű vagy szerves trágya ugyanúgy kiégeti a füvet. De ennek hiánya is okozhat sárgulást. Itt az ideje egy kis energiát adni gyepünknek, hogy a téli pihenő előtt még hasznosítsa a tápanyagot. Az erős gyeptrágyát elég évente kétszer tavasszal és ősszel egyszer kijuttatni, vigyázva, mert ha nem megfelelően adagoljuk, kiégeti a füvet. A gyengébb tápoldatokat akár havonta is adagolhatjuk öntözővízbe keverve.


 

Öntözés:

A helyes öntözés az egyik legfontosabb munkafolyamat, ha szép gyepet szeretnénk. Ha egyszer elfelejtettük meglocsolni a füvet egy meleg napsütötte héten és a fű kiszárad már nem lehet helyre hozni. Épp ezért fontos a rendszeres locsolás. Erre a legjobb időszak a reggeli órák, mert délben túl erős a napsugárázás és ilyenkor az apró vízcseppeken keresztül a nap kiperzseli a füvet, a késő esti locsolásnál pedig a víz megáll a növényen, és gombás fertőzések léphetnek fel. A gyepet elég hetente egyszer locsolni ősszel.

Nyírás:

A fűnyírása is fontos kerti munka, hiszen az elhanyagolt gyepen hamar túlnőnek a gazok. Soha ne vágjuk a füvet 8 cm.-nél kisebb méretre, mart így még fel tudja venni a harcot a gyomokkal. A 8-10 cm fűszálak elég erősek így a talaj nedvességét is jobban megkötik, és nem szárad ki a gyep kertünkben. A levágott fűszálakat akár ott is hagyhatjuk, hiszen ezek lebomlanak és visszakerülnek a talajba. Persze akit zavar az elsárgult fűszál pár napig egy gereblyével szedje össze. Ne feledje a rendszeres nyírott gyepen kevesebb a gyom, mert ezek a növények nem viselik jól az állandó vágást, így egy idő után eltűnnek.


 

Fehérhere:

A fehérhere (Trifolium repens) régen még, mint gyomnövény szerepelt, de ma már tudjuk, hogy egy igen hasznos kis növényről van szó.

Ennek a kis egyszerű növénynek a gyökereiben élő baktériumok vannak, amelyek nitrogént kötnek meg a talajban így gazdagítják a gyep tápanyagellátását. A fűmaghoz adjunk 10-15 % fehér herét és így füvesítsünk. Ennél többen ne adjunk hozzá a keverékhez, mert túlságosan elszaporodik, és elnyomja a füvet. Sokan sajnos a mai napig bosszankodnak, ha ez a növény elterjed a fű között, pedig ha együtt nyírjuk a kettőt, a pázsitunk ugyanolyan szép és gondozott lesz. A fehérherén található baktériumok ugyanolyan jótékony hatást végeznek el, mint egy gyeptrágya.


 

Gyepszellőztetés:

Egy idő után a sok esőtől, és a lenyírt fűtől egy réteg keletkezik a talajon. Ez a réteg elzárhatja az oxigént a fű gyökerétől így ismét sárgulás és fakulás lesz az eredmény. A gyepszellőzetést érdemes tavasszal, és ősszel a fűnyírás után elvégez, hogy ezt a felső talajréteget egy kicsit fellazítsuk. Ha ezt elvégezzük a gyepnek sokkal jobb lesz a tápanyag és a vízellátása is, mert enélkül a kilocsolt víz csak meg áll a talaj felszínén, de a növény gyökeréhez egy csepp víz sem jut el. A gyepszellőzetés célja hogy a felső talajréteget fellazítsa, így újra eljuthat a víz és a tápanyag a növény gyökeréhez. Ehhez ma már modern gépet állnak a rendelkezésünkre, de akár kézi gyepszellőztetővel is elvégezhetjük.

Szeretné pontosan tudni melyik hónapban milyen kerti munka vár önre? Akkor kérje ingyenes éves online kerti naptárunkat! Ehhez nem kell mást tennie, mint feliratkozni heti ingyenes kertészeti hírlevelünkre, majd aktiválni a feliratkozást, és ezek után mi elküldjük önnek ajándékba az éves online kerti naptárt! >>>>>>>>>

 

 

Pünkösdi rózsa gondozása!

A pünkösdi rózsa virágzása nem túl hosszú életű, ám csodálatos színvilága kárpótol minket. A májusi kertek királynője ez a csodálatosan szép évelő lágyszárú növény. Bővebben...

Hogyan tüntessük el a gyomot gyepünkről?

Minden kertben nagy kérdés hogyan tüntessük áll a gyomot a fű közül úgy, hogy szép maradjon a gyepfelület. Ennek jártunk utána.

Bővebben...

A rozmaring javítja a látást is!

Az ősi ázsiai és a korai európai kultúrákban széles körben használt gyógynövények egyre nagyobb figyelmet kapnak az utóbbi években a nyugati orvoslásban.

Bővebben...

Orchidea ápolása otthon

Egyre többen tartanak otthon orchideát, de vajon miért szárad és hullik a növény pár napon belül? Cikkünkből megismerheti az orchidea gondozását. Bővebben...

Yucca és családtagjai a sivatagban!

Yucca ismertebb nevén pálmaliliom, a sivatag túlélő növénye. Bemutatjuk ennek a különleges ám szép növények a családtagjait.

Bővebben...

A nektarin egy valódi vitaminbomba

A nektarint sokan hívják kopasz baracknak, hiszen a barack egyik alfajáról van szó, amely egy vitaminbombával is felér. Bővebben...

Szeretné tudni hogy melyik hónapban milyen kerti munkát érdemes elvégezni? Mi megmutatjuk!

Szeretné pontosan tudni melyik hónapban milyen kerti munka vár önre? Akkor kérje ingyenes éves online kerti naptárunkat!

Bővebben...

Hová tervezzük az ebédlőt a házban?

Egy ház tervezésekor érdemes előre gondolkodni így pl. az ebédlőt is meg kell tervezni hová fogjuk építeni hány személyre kell szabni, stb.

Bővebben...

Falfestés kreatívan és ügyesen!

Egy festéssel hamar megváltoztatjuk otthonunk hangulatát, kinézetét, és a mai modern festékekkel a falfestés ma már gyerekjátéknak számít. Bővebben...

5 remek kiegészítő, amelyek garantáltan feldobják a fürdőszobát!

Ha túl unalmasnak tartja a fürdőszobáját, próbálja ki a következő 5 kiegészítőt, amelyek garantáltan feldobják a fürdőszobáját.

Bővebben...

Redőnyök és zsaluk házunk ablakain!

Egy redőnynek nem csak a fényszűrés a funkciója, de esztétikailag és sokat javít otthonunkon, sőt hőmérséklet szabályzó is.

Bővebben...

Így tegyük még színesebbé kertünket ingyen!

Szeretnénk kertünket idén még szebbé színesebbé és változatosabbá tenni, de nincs rá pénzünk, hogy drága vetőmagokat vásároljunk? Akkor cseréljünk! >>>>>>>>>

Kora ősszel érdemes a szegélyágyásokat megtisztítani!

A kora ősz jelentős változást hoz a kertben, hiszen ilyenkor megváltoznak a színek, a formák. De még ekkor is sok növényben és virágban gyönyörködhetünk, hiszen most nyílnak a krizantémok, az őszirózsák, az ericák, a dáliák. Bővebben...

Most ültessünk tulipánt!

A tulipán az egyik legkedveltebb tavaszi növényük, ám sokan nem tudják,hogyan és mikor kell elültetni a hagymákat.

Bővebben...

 

A zsályatea mandulagyulladás ellen is hatásos

Az orvosi vagy kerti zsályát ezen túlmenően még fűszernövényként is használhatjuk. Gyulladás gátló hatásának köszönhetően elsősorban torokfájásra, kezdődő torok-, illetve mandulagyulladásra is kitűnő. Bővebben...

Karcsúsító tea készítése házilag!

Aki szeretne pár kilótól tavasszal megszabadulni, próbálja ki Maria Treben karcsúsító teakeverékét, amely normalizálja súlyunkat!

Bővebben...

hírek

Jamie Oliver: Így termesztem az epret!

Az eper telepítésére kora nyártól késő őszig tartó időszak a legalkalmasabb. Így bőven van ideje meggyökeresedni és növekedni a következő érésig.

Bővebben...

Fontos a jó ágynemű választása!

Egy hét - 168 óra. Ebből körülbelül 40-et átdolgozunk, 2 órát zuhanyozással, 8-at evéssel, 18-at tévénézéssel töltünk.

Bővebben...

A hajhullás leggyakoribb okai és kezelése

A hajhullás egy minimális mennyiségben naponta teljesen természetes, ám amikor csomókban hullik a hajunk, érdemes egy szakember segítségét kérni. Bővebben...

Betört a szójaolaj a szépségiparba!

A tudósok arról számoltak be, hogy kifejlesztettek egy új módszert a szójaolaj nagy hatékonyságú, bioalapú napfényvédő összetevővé alakítására, melynek nincsenek egészségre veszélyes hatásai, mint a jelenleg forgalomban levő termékek némelyikének. Bővebben...

Magas vérnyomás kezelése galagonya teával

A rózsafélék családjába tartozik ez a sokoldalú gyógynövény (Crataegus), amely több mint 280 fajtát ölel fel. Bővebben...

Citrom itt is ott is!

A citrom az egyik legismertebb gyümölcsünk, amely számtalan módón felhasználható. Összegyűjtöttük a citrom 1x1-et! Bővebben...

Így védjük meg növényeinket a kártevőktől! Védőhálók és feromoncsapdák

A kertész egyik legfontosabb feladata hogy megvédje a haszon és dísznövényeit a kártevőktől és betegségektől. 

Bővebben...

Bátran vágjunk bele a konyhakertbe!

Sokan hivatkoznak arra, hogy semmit nem tudnak termelni, hiszen nincs is konyhakertjük. Ez így nem egészen igaz, hisz sok olyan növény van, ami akár egy erkélyládában, vagy virágcserépben is megtermelhető. Bővebben...

Redőnyakció!

Redőny Akció!

Ha ön 10 nm felett rendel tőlünk redőnyt most 10 % árengedményt adunk!

Redőnyklinika.hu: Megoldás meleg helyzetekre!