vasárnap, 30 április 2017

Smaragdzöld gyep titka!

Szeretne ön is gyönyörű élénk smaragdzöld gyepet kertjébe? Íme, néhány tipp és ötlet a megvalósításhoz!

Kikopott, netán hiányos, vagy túl sárga? Itt az ideje, hogy egy kicsit életre keltse a gyepet. Akinek még nincs füvesítve a kertje, itt az ideje az őszi fűmagvetésnek.

Először is ássuk fel a talajt, és távolítsunk el minden gyomot. Ha a terület ahová szeretnénk füvet telepíteni túl gyomos, használjunk vegyszert a gyomirtáshoz, de ennek a lebomlási ideje 2-3 hét, addig ne vessük el a fûmagokat. Ha nem tisztítjuk meg a talajt a gyomoktól, akkor fû helyett a gyomok fognak szépen virítani kertünkben. Ezért fontos hogy gyökerestül távolítsuk el a nemkívánatos növényeket. Érdemes egy kis szerves trágyát is beleforgatni a talajba. Miután felástuk jó alaposan és megtisztítottuk a gyomoktól és más nem kívánatos tárgyaktól a talajt gereblyézzük el egyenletesen.


 

Ha kész vagyunk az elõmunkálatokkal, jöhet a fűmagvetés. Kézzel egyenletesen szórjuk ki a fűmagot. Laza csukló mozdulatokkal széles körben szórjuk szét a magokat. 1 kg fûmag kb. 30-40 négyzetméterre elegendõ. Ha kiszórtuk a fûmagot a gereblye fejével nagyon finoman nyomkodjuk le a magokat, hogy a szél nehogy elfújja, mielõtt kikelnének. A szél mellett a madarak is elõszeretettel fogyasztják a magokat. Ezután jöhet az öntözés. Érdemes jó alaposan beöntözni a területet, de vigyázzunk, mert ha túl erõs a vízsugár, kimossa a magokat, ezért szórófejes öntözést alkalmazzunk.


Ma már hatalmas a választék a fűmagokból.

Van olyan fűmag, amely jól viseli a szárazságot, van, amelyik a kétnyári százszorszéppel van bekeverve, és van, amelyik a golf pályák gyepének szépségével vetekszenek. Kétszáz négyzetméternyi pázsit (ami nem nevezhető nagynak, pl. 20x10 méternyi füves sáv) egy ember egész éves oxigénszükségletét fedezi.

 

Mitől lesz szép egy gyep? Az állandó gondozástól! Íme, néhány jó tanács:

A fűnek is fontos az állandó tápoldat utánpótlás. Igen nagy a választék a különböző tápoldatokból és gyeptrágyákból. Ezeket használjuk rendszeresen, de vigyázat a túl sok mű vagy szerves trágya ugyanúgy kiégeti a füvet. De ennek hiánya is okozhat sárgulást. Itt az ideje egy kis energiát adni gyepünknek, hogy a téli pihenő előtt még hasznosítsa a tápanyagot. Az erős gyeptrágyát elég évente kétszer tavasszal és ősszel egyszer kijuttatni, vigyázva, mert ha nem megfelelően adagoljuk, kiégeti a füvet. A gyengébb tápoldatokat akár havonta is adagolhatjuk öntözővízbe keverve.


 

Öntözés:

A helyes öntözés az egyik legfontosabb munkafolyamat, ha szép gyepet szeretnénk. Ha egyszer elfelejtettük meglocsolni a füvet egy meleg napsütötte héten és a fű kiszárad már nem lehet helyre hozni. Épp ezért fontos a rendszeres locsolás. Erre a legjobb időszak a reggeli órák, mert délben túl erős a napsugárázás és ilyenkor az apró vízcseppeken keresztül a nap kiperzseli a füvet, a késő esti locsolásnál pedig a víz megáll a növényen, és gombás fertőzések léphetnek fel. A gyepet elég hetente egyszer locsolni ősszel.

Nyírás:

A fűnyírása is fontos kerti munka, hiszen az elhanyagolt gyepen hamar túlnőnek a gazok. Soha ne vágjuk a füvet 8 cm.-nél kisebb méretre, mart így még fel tudja venni a harcot a gyomokkal. A 8-10 cm fűszálak elég erősek így a talaj nedvességét is jobban megkötik, és nem szárad ki a gyep kertünkben. A levágott fűszálakat akár ott is hagyhatjuk, hiszen ezek lebomlanak és visszakerülnek a talajba. Persze akit zavar az elsárgult fűszál pár napig egy gereblyével szedje össze. Ne feledje a rendszeres nyírott gyepen kevesebb a gyom, mert ezek a növények nem viselik jól az állandó vágást, így egy idő után eltűnnek.


 

Fehérhere:

A fehérhere (Trifolium repens) régen még, mint gyomnövény szerepelt, de ma már tudjuk, hogy egy igen hasznos kis növényről van szó.

Ennek a kis egyszerű növénynek a gyökereiben élő baktériumok vannak, amelyek nitrogént kötnek meg a talajban így gazdagítják a gyep tápanyagellátását. A fűmaghoz adjunk 10-15 % fehér herét és így füvesítsünk. Ennél többen ne adjunk hozzá a keverékhez, mert túlságosan elszaporodik, és elnyomja a füvet. Sokan sajnos a mai napig bosszankodnak, ha ez a növény elterjed a fű között, pedig ha együtt nyírjuk a kettőt, a pázsitunk ugyanolyan szép és gondozott lesz. A fehérherén található baktériumok ugyanolyan jótékony hatást végeznek el, mint egy gyeptrágya.


 

Gyepszellőztetés:

Egy idő után a sok esőtől, és a lenyírt fűtől egy réteg keletkezik a talajon. Ez a réteg elzárhatja az oxigént a fű gyökerétől így ismét sárgulás és fakulás lesz az eredmény. A gyepszellőzetést érdemes tavasszal, és ősszel a fűnyírás után elvégez, hogy ezt a felső talajréteget egy kicsit fellazítsuk. Ha ezt elvégezzük a gyepnek sokkal jobb lesz a tápanyag és a vízellátása is, mert enélkül a kilocsolt víz csak meg áll a talaj felszínén, de a növény gyökeréhez egy csepp víz sem jut el. A gyepszellőzetés célja hogy a felső talajréteget fellazítsa, így újra eljuthat a víz és a tápanyag a növény gyökeréhez. Ehhez ma már modern gépet állnak a rendelkezésünkre, de akár kézi gyepszellőztetővel is elvégezhetjük.

6 egyszerű lépés, hogy édenkertté varázsold a balkont!

Ismerje meg ön is hat lépésben, hogyan tudja  a balkont virágzó oázissá varázsolni. Megmutatjuk, hogyan kell lépésről lépésre átalakítani az erkélyt, hogy az tényleg egy meghitt nyugodt kis oázis legyen, ahová kiülhetünk egy finom kávét elfogyasztani, dolgozni, könyvet olvasni, vagy barátokkal beszélgetni. >>>>>>>>>

Hortenzia gondozása és ültetése

A hortenzia Nagymamáink vidéki kertjéből sejlik fel emlékeinkben, pedig ez a fantasztikus évevő dísznövény Japánból származik.

Bővebben...

Mit tegyünk, ha a gyep nem elég zöld?

Amikor a kertben a gyep nem elég zöld csak kopott kissé fakó felületet ad minden kertbarát elszomorodik. Mit tegyünk ez ellen? Cikkünkből megtudhatja.

Bővebben...

5 gyógynövény amelyek hatásosak a hasnyálmirigy betegségek esetén!

Íme, öt gyógynövényes recept Maria Treben gyűjteményéből, amelyek hatásosak a hasnyálmirigy gyulladásra!

Bővebben...

Orchidea Kérdezz, felelek!

15 kérdés-15 válasz az orchideák gondozásával és tartásával kapcsolatban. Összegyűjtöttük a leggyakoribb kérdéseket, és válaszokat, amelyek hasznosak lehetnek az orchideák gondozásánál.

Bővebben...

Yucca és családtagjai a sivatagban!

Yucca ismertebb nevén pálmaliliom, a sivatag túlélő növénye. Bemutatjuk ennek a különleges ám szép növények a családtagjait.

Bővebben...

Dobjuk fel a salátát borsmustár levéllel!

A borsmustár levél (eruca sativa), vagy más néven rukkola, már a középkorban is gyógynövényként volt számon tartva, így a benne levő borsmustárolajok és finom íze miatt nekünk is érdemes napjainkban a kertünkben termeszteni ezt a finom és egészséges növényt.

Bővebben...

6 egyszerű lépés, hogy édenkertté varázsold a balkont!

Ismerje meg ön is hat lépésben, hogyan tudja  az erkélyt, balkont virágzó oázissá varázsolni. Megmutatjuk, hogyan kell lépésről lépésre átalakítani az erkélyt, hogy az tényleg egy meghitt nyugodt kis oázis legyen, ahová kiülhetünk egy finom kávét elfogyasztani, dolgozni, könyvet olvasni, vagy barátokkal beszélgetni.

Bővebben...

Kert hónapról hónapra

Kertészkedni egész évben lehet, de nézzük, melyik hónapban mit tudunk ültetni kertünkbe. Bővebben...

Itt az idő a tavaszi magvetésre!

Bár az ültetésnek még nincs itt az ideje a magvetést érdemes kipróbálni. Az igazi kertész számára egy vetőmag bolt maga a paradicsom. Miért érdemes bíbelődni ezekkel az apró magokkal? Bővebben...

Ültessünk zöldségeskertet, mert megéri!

A gazdasági válságban érdemes átgondolni a mindennapi kiadásokat, és a zöldségek bizony nem tartoznak a legolcsóbb élelmiszere közé. Épp ezért érdemes a legkisebb kertben is zöldségeket ültetni és saját termést szüretelni. Bővebben...

A palástfű árnyékos kertbe is ültethető!

A palástfű (Alchemilla mollis) egy könnyen gondozható igénytelen évelő növény, amely könnyen szaporodik és terebélyesedik kertünkben.

Bővebben...

A bőrlevél árnyékos kert részben is szépen fejlődik

A bőrlevél (Bergenia) közismert és kedvelt évelő dísznövény, amelyet igénytelenségének és gyönyörű virágainak köszönhet.

Bővebben...

Így gondozzuk az évelő növényeket kertünkben!

Sokan úgy gondolják, hogy az évelő növényekkel nincs annyi gond, mint pl. az egynyári dísznövényekkel. Pedig az évelőknek is vannak speciális igényeik, hiszen van, amelyik a napos, míg mások csak a félárnyékos helyet viselik el.

Bővebben...

Orchidea átültetése

Tisztelt Orchidea szakértő! Tavaly kezdtem az orchideát megszeretni, féltem tőle. Nagyon bevált nálunk szeretik a helyüket. kérdésem: szerintem kicsi a cserép, mert már csak a gyökerük van benne és több szárról hajt gyönyörű virágzó hajtásokat. Bővebben...

 

Torokgyulladás kezelése lándzsás útifű teával

A lándzsás útifű tea ( plantago lanceolata) számtalan betegségre nyújt enyhülést, vagy a belőle készült szirup is alkalmas pl. a torokgyulladás kezelésére. Bővebben...

hírek

Különleges zöldségek a kiskertbe!

Ha valami különleges zöldséget szeretne ültetni kertjébe, íme, néhány elfeledett vagy nem túlismert zöldség különlegesség, amelyek a kiskertbe házilag is ültethetők.

Bővebben...

Ültessünk brokkolit a kertbe!

A brokkoli a magyar konyhában még nem túl elterjedt növény, pedig nagyon finom és ízletes ételeket lehet elkészíteni vele. A növény leginkább a karfiolhoz hasonlít, de mégis sok köztük a különbség. Bővebben...

Redőnyakció!

Redőny Akció!

Ha ön 10 nm felett rendel tőlünk redőnyt most 10 % árengedményt adunk!

Redőnyklinika.hu: Megoldás meleg helyzetekre!