Sajnos gyakran előfordult, hogy az iskolák és óvodák kertjében is találkoztunk mérgező növénnyel, sőt olyan is volt, hogy gyerekek kerültek kórházba, mert megkóstoltak az óvodában egy növény bogyóját.

Ma már szerencsére erre is odafigyelnek az intézmények, és csak olyan növények kerülhetnek egy iskola vagy óvoda kertjébe, amely nem jelent veszélyt a gyerekekre.

Gyakran a gyógynövények is okozhatnak gondokat, ha nem megfelelő mennyiségben fogyasztjuk, így vannak olyan növények, amelyek kis mennyiségben gyógyító hatással bírnak, míg nagyobb mennyiségben már mérgezés is okozhatnak.

Épp ezért ha kisgyermek, vagy háziállat van családunkban, nézzük át kertünk növényeit, és távolítsunk el minden mérgező dísznövényt, amely veszélyt jelenthet.

Íme, néhány növény, amelyeknek valamely része mérgező lehet:

Angyaltrombita Egész növény mérgező
Aranyeső Egész növény mérgező
Borostyán Termése mérgező
Csillagfürt Hajtása, levele, magja mérgező
Erdei pajzsika Egész növény mérgező
Gyöngyvirág Egész növény mérgező
Hóbogyó Termése mérgező
Iszalag Egész növény mérgező
Boróka Egész növény mérgező
Leander Egész növény mérgező
Lilaakác Termése, gyökere, hajtása mérgező
Madárbirs Termése mérgező
Puszpáng Egész növény mérgező
Ricinus Magja erősen mérgező
Sisakvirág Egész növény mérgező
Tiszafa Egész növény mérgező
Vadgesztenye Egész növény mérgező
Vadszőlő A termése és a levele mérgező
Zanót Az egész növény mérgező
Pünkösdi rózsa A virága és a magja is mérgező

Cikkünk megírásában a Cser Kiadó: „Az elfuserált kert megmentése” című könyv nyújtott segítséget. A könyv megvásárolható a Cser Kiadó weboldalán.


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!