vasárnap, 26 február 2017

A mikulásvirág már a karácsonyt jelzi!

Ismét megtelnek a kertészeti áruházak a pirosló gyönyörű mikulásvirágokkal  (Euphorbia pulcherrima), ám mielőtt megvennék érdemes néhány gondozási szabályt megismerni.

A mikulásvirág gyönyörű pirosló színével már az ünnep hangulatát csempészik be unalmas szürke hétköznapjainkba így természetes, hogy mindenki örömmel vásárolja ezeket a gyönyörű színes növényeket. Ám mielőtt megvesszük és hazavisszük érdemes néhány gondozási és ápolási szabályt megismerni annak érdekében, hogy ne csak egy hétig gyönyörködjünk a növényben.

Eredeti hazája Dél Amerika ahol akár 3-4 méter magasra is megnőnek, ezek a növények ám itthon egy-másfél méteresnél magasabb példányokat nem találunk. A bevásárló központokban, virágboltokban és kertészeti áruházban 10 cm-től akár egy méteres példányokat is vehetünk, áruk pár száz forinttól sok ezer forintig terjedhet. Színben is van ma már választék, hiszen a piros krémszínű és rózsaszín árnyalatai is megtalálhatók a hazai kínálatban.

A mikulásvirág sikere évről évre töretlen ám sok szobakertész azért nem veszi meg a következő évben a mikulásvirág, mert a tavalyi egy hét alatt elpusztult. Ajándéknak is kitűnő, de sajnos igen kevés vagy épp téves információt kapunk róla a virágboltban vagy már volt vele rossz tapasztalatunk ezért nem vesszük meg.

Mindössze három alapszabályra kell odafigyelni, ha mikulásvirágot, veszünk vagy kapunk ajándékba, ahhoz hogy sokáig gyönyörködjünk eben a szép virágban

Az első a hőmérséklet.

Természetesen azért vásárolunk ilyen növényt, hogy otthon kitegyük az asztalra, a szoba közepére és karácsonyig nap, mint nap gyönyörködjünk a színes fellevelek rubint vörös színében. De sajnos ez a növény a 20 fok feletti hőmérsékletet nem viseli el ilyenkor a levelek gyorsan száradnak és egymás után lepotyognak.

Egy olyan köztes helyet kell keresni számára ahol 15-18 fokos a hőmérséklet a növény, nincs közvetlenül a fűtőtest mellett, de mi is látjuk mindennap. Ez lehet egy hűvösebb ablak, előtér, folyosó, vagy egy kevésbé fűtött helyiség a lakásban. Panellakásokba nem biztos, hogy szép marad, hiszen itt ritkán van lehetőség a fűtés egyedi szabályozására.

A második a fény!

Fontos hogy a növény számára elég fényt tudjuk biztosítani, mert egy sötét vagy félárnyékos helyen szintén hamar elpusztulhat, épp ezért olyan helyre tegyük a cserepét ahol minimum 8-10 órán keresztül éri a fény.

 

A harmadik a locsolás.

Sok jó tanácsot hallottam már én is virágboltban az egyik helyen azt javasolta az eladó, hogy naponta öntözzem, míg a másik helyen, hogy havonta csak egyszer és szinte rá sem kell néznem a növényre.

Nos, a kettő között az arany középút a legjobb, a mikulás virág szereti a vizet, de nem szereti a túlöntözést.

A földje legyen, kissé nedves ne hagyjuk kiszáradni, de ne is álljon alatta víz. Két-három naponta vizsgáljuk meg a földjét, és ha kezd kiszáradni, öntözzük meg majd pár perc múlva a felesleges vizet öntsük ki a tálkából. Általános mennyiséget azért sem lehet adni, mert minden lakásban más a hőmérséklet így lehet, hogy az ön otthonában kedves olvasó két nap alatt száraz lesz a földje, míg máshol csak egy héten egyszer kell neki vizet adni. Épp ezért nekünk magunknak kell megtalálni az arany középutat és kitapasztalni a helyes öntözés arányát, amely a környezeti adottságokhoz is megfelel. Természetesen, ha 15-18 fokon tartjuk a növényt kevesebb vizet fog elpárologtatni a leveleken keresztül, de egy 20-23 fokos lakásban többek is kell majd öntözni.


 

Ha kaspóban vagy kosárban tartjuk, a növényt mindig válasszunk két számmal nagyobbat, hogy a gyökerek tudjanak lélegezni és locsoláskor vegyük ki a cserepét a tartóból és csak akkor tegyük vissza, ha már minden felesleges víz kifolyt.

Ha ezt a három szabályt sikerül helyesen alkalmazni a növény gondozásánál nem az idei évre, de több évre is szép mikulásvirágunk lehet.

Természetesen mielőtt megvesszük a növényt, fontos megvizsgálni nem száradnak –e a levelek, teljesen egészséges a növény, és csomagolás nélkül télen a hidegbe ne hozzuk ki a fűtött meleg áruházból. Ha azt látjuk, hogy a levelek már száradnak vagy sárgulnak, még akciós áron se vegyük meg a növényt, mert pár napon belül tovább fog száradni otthonunkban.

Otthon egy szép karácsonyi kaspóba elhelyezve igazán mutatós gyönyörű ünnepi hangulatot árasztó dísznövény lesz a mikulásvirág.

Szeretné pontosan tudni melyik hónapban milyen kerti munka vár önre? Akkor kérje ingyenes éves online kerti naptárunkat! Ehhez nem kell mást tennie, mint feliratkozni heti ingyenes kertészeti hírlevelünkre, majd aktiválni a feliratkozást, és ezek után mi elküldjük önnek ajándékba az éves online kerti naptárt! >>>>>>>>>

 

 

Az ezüstös pampafű ültetése és metszése

A füvek királynője is lehetne ez a hatalmas akár 2 méter magasra is megnövő pampafű (cortaderia sellone). Bővebben...

Mit tegyünk, ha a gyep nem elég zöld?

Amikor a kertben a gyep nem elég zöld csak kopott kissé fakó felületet ad minden kertbarát elszomorodik. Mit tegyünk ez ellen? Cikkünkből megtudhatja.

Bővebben...

Magas vérnyomás ellen hatásos a körömvirág

A vidéki kertjeink jól ismert gyógynövénye a sárga szirmú körömvirág. A legsokoldalúbb szer, amit mind külsőleg, mind belsőleg lehet alkalmazni.

Bővebben...

Az orchideák szaporítása, és beporzása! Videóval

Az orchideák talán a világ legszebb virágai, amelyek számtalan színben és formában nyílnak. Ezeknek a gyönyörű virágoknak egyetlen céljuk van a színes vagy épp illatos virágokkal, amely az, hogy a megporzó állatokat magukhoz vonzzák.

Bővebben...

Rhododendron a különleges kerti növény!

Ezek a különleges és csodálatos mediterrán növények már itthon is megvásárolhatók. Ismerjük meg a különleges színvilággal rendelkező Rhododendronok titkait.

Bővebben...

4 hagyma amely nem hiányozhat a konyhakertből!

A hagyma a magyar konyha egyik alapélelmiszere, hiszen számtalan ételbe teszünk vöröshagymát, fokhagymát vagy póréhagymát. Mivel a hagyma ára is évről évre emelkedik, érdemes elkezdeni saját konyhakertünkben termeszteni, ezt a remek zöldséget.

Bővebben...

Szeretné tudni hogy melyik hónapban milyen kerti munkát érdemes elvégezni? Mi megmutatjuk!

Szeretné pontosan tudni melyik hónapban milyen kerti munka vár önre? Akkor kérje ingyenes éves online kerti naptárunkat!

Bővebben...

Ültessünk kockás liliomot kertünkbe

Nem hiába kapta ezt a furcsa nevet ez a szép növény, hiszen kockás mintájával kertünk különleges éke lesz.

Bővebben...

A gyöngyvirág ültetése tavasszal

A gyöngyvirág a májusi kert legelső lakója, hiszen már május elején fellelhetjük kertünkben a hófehér bókoló gyöngyvirágokat. Akinek még nincs a kertjében gyöngyvirág, tavasszal nekifoghat a telepítésnek.

Bővebben...

Készüljünk a tavaszra kertünkben is!

Már csak pár hét és beköszönt a tavasz, Itt az ideje elkezdeni beszerezni a szükséges kellékeket, hogy ne az utolsó pillanatban kapkodjunk.

Bővebben...

Talajtakaró növények ültetése

A talajtakaró növények nem csak szépek, de elfojtják a gyomokat és színfoltot képeznek kertünkben. Számtalan fajta közül válogathatunk bár a legtöbb lágyszárú, van köztük egynyári és évelő is, amelyeknek még télen is megmarad a lombja. Bővebben...

Így tegyük még színesebbé kertünket ingyen!

Szeretnénk kertünket idén még szebbé színesebbé és változatosabbá tenni, de nincs rá pénzünk, hogy drága vetőmagokat vásároljunk? Akkor cseréljünk! >>>>>>>>>

Az orchidea tartása és gondozása

A lepkeorchidea(Phalenopsis) hazánkban is egyre jobban elterjedt és ismert, de még mindig egy misztikus és különleges növény, amely igen hosszú ideig virágzik. Sokan félnek a tartásától, mert nem ismerik ezt a növényt. Bővebben...

Trópusi orchideák otthonunkban!

Az orchideák egy-két extrém időjárású földrajzi területtől eltekintve - szinte az egész Földön megtalálhatók. A legnagyobb fajgazdagság azonban a trópusi és szubtrópusi területekre jellemző, és a lakásban tartható orchideák többsége is e területeken őshonos. Bővebben...

 

A zsályatea mandulagyulladás ellen is hatásos

Az orvosi vagy kerti zsályát ezen túlmenően még fűszernövényként is használhatjuk. Gyulladás gátló hatásának köszönhetően elsősorban torokfájásra, kezdődő torok-, illetve mandulagyulladásra is kitűnő. Bővebben...

A zöld tea csökkenti a magas vérnyomást!

A zöld teának számos előnyös hatása van: felgyorsítja az anyagcserét, segít csökkenteni a magas vérnyomást, sőt még a fogszuvasodás ellen is véd. Az új kutatásokból nemrég ráadásul az is kiderült, hogy javítja a memóriát és a kognitív funkciókat is.

Bővebben...

hírek

A kerti bútorok funkciója

A különböző ülő bútorok és garnitúrák szerves részét képezik a kertünknek és környezetünknek.

Bővebben...

Ginko biloba gyógynövény serkenti az agy működését!

A ginko biloba több mint 200 millió éve megtalálható bolygónkon, ma az egyik legjobb gyógynövény az érelmeszesedés ellen.

Bővebben...

Fűszernövények betakarítása! Videóval!

Fűszerkertet már a legkisebb ablakban, teraszon vagy kertben is létesíthetünk. A szárított fűszernövény zamata még csak nem is hasonlít a frissen szedett fűszernövény ízéhez és aromájához. Bővebben...

5 leggyakoribb ok, amiért a szobanövényed kihal!

Sokan panaszkodnak, hogy náluk egyetlen szobanövény sem marad életben, valamiért mind kipusztul. Bemutatjuk az 5 leggyakoribb okot, amely miatt egy szobanövény a kukában végzi!

Bővebben...

Mennyi vizet adjunk a szobanövényeknek?

A szobakertészek számára szinte egy örök kérdés marad, hogy pontosan mennyi vizet adjunk egy növénynek? Sajnos a rossz öntözés hamar tönkreteheti a legszebb drága pénzért vásárolt, vagy legszeretettebb növényt is.

Bővebben...

Nem érdemes drága parfümöt venni?

A nők világszerte több milliárd dollárt költenek évente egzotikus illatú parfümökre és testápolókra, hogy ezzel vonzzák magukhoz párjukat. Bővebben...

Így nyaralnak a szobanövények

Itt a nyár a jó idő, ideje nyaralni küldeni a szobanövényeinket. Ahogy mi emberek úgy a szobanövények is imádják a napot, a meleget és a nyári időt.

Bővebben...

Tarka saláta fajták a zöldségkertben!

Ültetés után már 8 héttel szedhetjük az ízletes salátákat kertünkből,amelyek nem csak szépek de finomak is.

Bővebben...

Redőnyakció!

Redőny Akció!

Ha ön 10 nm felett rendel tőlünk redőnyt most 10 % árengedményt adunk!

Redőnyklinika.hu: Megoldás meleg helyzetekre!