A mikulásvirág már a karácsonyt jelzi!

Ismét megtelnek a kertészeti áruházak a pirosló gyönyörű mikulásvirágokkal  (Euphorbia pulcherrima), ám mielőtt megvennék érdemes néhány gondozási szabályt megismerni.

A mikulásvirág gyönyörű pirosló színével már az ünnep hangulatát csempészik be unalmas szürke hétköznapjainkba így természetes, hogy mindenki örömmel vásárolja ezeket a gyönyörű színes növényeket. Ám mielőtt megvesszük és hazavisszük érdemes néhány gondozási és ápolási szabályt megismerni annak érdekében, hogy ne csak egy hétig gyönyörködjünk a növényben.

Eredeti hazája Dél Amerika ahol akár 3-4 méter magasra is megnőnek, ezek a növények ám itthon egy-másfél méteresnél magasabb példányokat nem találunk. A bevásárló központokban, virágboltokban és kertészeti áruházban 10 cm-től akár egy méteres példányokat is vehetünk, áruk pár száz forinttól sok ezer forintig terjedhet. Színben is van ma már választék, hiszen a piros krémszínű és rózsaszín árnyalatai is megtalálhatók a hazai kínálatban.

A mikulásvirág sikere évről évre töretlen ám sok szobakertész azért nem veszi meg a következő évben a mikulásvirág, mert a tavalyi egy hét alatt elpusztult. Ajándéknak is kitűnő, de sajnos igen kevés vagy épp téves információt kapunk róla a virágboltban vagy már volt vele rossz tapasztalatunk ezért nem vesszük meg.

Mindössze három alapszabályra kell odafigyelni, ha mikulásvirágot, veszünk vagy kapunk ajándékba, ahhoz hogy sokáig gyönyörködjünk eben a szép virágban

Az első a hőmérséklet.

Természetesen azért vásárolunk ilyen növényt, hogy otthon kitegyük az asztalra, a szoba közepére és karácsonyig nap, mint nap gyönyörködjünk a színes fellevelek rubint vörös színében. De sajnos ez a növény a 20 fok feletti hőmérsékletet nem viseli el ilyenkor a levelek gyorsan száradnak és egymás után lepotyognak.

Egy olyan köztes helyet kell keresni számára ahol 15-18 fokos a hőmérséklet a növény, nincs közvetlenül a fűtőtest mellett, de mi is látjuk mindennap. Ez lehet egy hűvösebb ablak, előtér, folyosó, vagy egy kevésbé fűtött helyiség a lakásban. Panellakásokba nem biztos, hogy szép marad, hiszen itt ritkán van lehetőség a fűtés egyedi szabályozására.

A második a fény!

Fontos hogy a növény számára elég fényt tudjuk biztosítani, mert egy sötét vagy félárnyékos helyen szintén hamar elpusztulhat, épp ezért olyan helyre tegyük a cserepét ahol minimum 8-10 órán keresztül éri a fény.

 

A harmadik a locsolás.

Sok jó tanácsot hallottam már én is virágboltban az egyik helyen azt javasolta az eladó, hogy naponta öntözzem, míg a másik helyen, hogy havonta csak egyszer és szinte rá sem kell néznem a növényre.

Nos, a kettő között az arany középút a legjobb, a mikulás virág szereti a vizet, de nem szereti a túlöntözést.

A földje legyen, kissé nedves ne hagyjuk kiszáradni, de ne is álljon alatta víz. Két-három naponta vizsgáljuk meg a földjét, és ha kezd kiszáradni, öntözzük meg majd pár perc múlva a felesleges vizet öntsük ki a tálkából. Általános mennyiséget azért sem lehet adni, mert minden lakásban más a hőmérséklet így lehet, hogy az ön otthonában kedves olvasó két nap alatt száraz lesz a földje, míg máshol csak egy héten egyszer kell neki vizet adni. Épp ezért nekünk magunknak kell megtalálni az arany középutat és kitapasztalni a helyes öntözés arányát, amely a környezeti adottságokhoz is megfelel. Természetesen, ha 15-18 fokon tartjuk a növényt kevesebb vizet fog elpárologtatni a leveleken keresztül, de egy 20-23 fokos lakásban többek is kell majd öntözni.


 

Ha kaspóban vagy kosárban tartjuk, a növényt mindig válasszunk két számmal nagyobbat, hogy a gyökerek tudjanak lélegezni és locsoláskor vegyük ki a cserepét a tartóból és csak akkor tegyük vissza, ha már minden felesleges víz kifolyt.

Ha ezt a három szabályt sikerül helyesen alkalmazni a növény gondozásánál nem az idei évre, de több évre is szép mikulásvirágunk lehet.

Természetesen mielőtt megvesszük a növényt, fontos megvizsgálni nem száradnak –e a levelek, teljesen egészséges a növény, és csomagolás nélkül télen a hidegbe ne hozzuk ki a fűtött meleg áruházból. Ha azt látjuk, hogy a levelek már száradnak vagy sárgulnak, még akciós áron se vegyük meg a növényt, mert pár napon belül tovább fog száradni otthonunkban.

Otthon egy szép karácsonyi kaspóba elhelyezve igazán mutatós gyönyörű ünnepi hangulatot árasztó dísznövény lesz a mikulásvirág.

6 egyszerű lépés, hogy édenkertté varázsold a balkont!

Ismerje meg ön is hat lépésben, hogyan tudja  a balkont virágzó oázissá varázsolni. Megmutatjuk, hogyan kell lépésről lépésre átalakítani az erkélyt, hogy az tényleg egy meghitt nyugodt kis oázis legyen, ahová kiülhetünk egy finom kávét elfogyasztani, dolgozni, könyvet olvasni, vagy barátokkal beszélgetni. >>>>>>>>>

A hortenzia gondozása és ültetése

Nagymamáink kertjében nélkülözhetetlen virág volt a hortenzia, de ma egyre ritkában fedezhető fel a kertekben. Pedig ez a növény hatalmas labdaszerű virágzatával, igazán szép látványt nyújt.

Bővebben...

Hogyan tüntessük el a gyomot gyepünkről?

Minden kertben nagy kérdés hogyan tüntessük áll a gyomot a fű közül úgy, hogy szép maradjon a gyepfelület. Ennek jártunk utána.

Bővebben...

A rozmaring javítja a látást is!

Az ősi ázsiai és a korai európai kultúrákban széles körben használt gyógynövények egyre nagyobb figyelmet kapnak az utóbbi években a nyugati orvoslásban.

Bővebben...

A trichopilia orchideák gondozása és tartása

A Trichopilia orchideák egy kb. 30 fajból álló ephiphyta csoport, amely Közép és Dél Amerikában őshonos, és az Oncidium csoporthoz tartozik.

Bővebben...

A bambusz ültetése és gondozása

A bambusz (Fargesia) eredeti hazája Közép –Kína, ahol többek között a pandák egyik kedvenc eledele ez a növény, de pl. építkezéseknél is ezt használják tartószerkezetnek. Ezen kívül még két nemzetséget is meg kell említeni a bambuszok körében az egyik a Phyllostachys-félék, míg a másik Sasa-félék.

Bővebben...

A vöröshagyma vetése és termesztése kiskertbe!

A hagymafélék közül talán a vöröshagyma az egyik legismertebb és legkedveltebb hagymaféle, hiszen nap, mint nap használjuk ételeink ízesítésére.

Bővebben...

6 egyszerű lépés, hogy édenkertté varázsold a balkont!

Ismerje meg ön is hat lépésben, hogyan tudja  az erkélyt, balkont virágzó oázissá varázsolni. Megmutatjuk, hogyan kell lépésről lépésre átalakítani az erkélyt, hogy az tényleg egy meghitt nyugodt kis oázis legyen, ahová kiülhetünk egy finom kávét elfogyasztani, dolgozni, könyvet olvasni, vagy barátokkal beszélgetni.

Bővebben...

Indul a tavaszi kertészkedés!

Már csak két hónap és újra lehet kertészkedni. Ideje átgondolni mit is szeretnénk idén ültetni kertünkbe. Íme, néhány ötlet.

Bővebben...

Most ültessünk liliomot! (Videó)

A liliomok régóta a kert legkecsesebb virágai, amelyek a szivárvány minden színében tündökölnek kertünkben! Bővebben...

Íme, a tavaszi hóvirágmező lenyűgöző szépsége! Gyönyörű fotókkal!

A tavasz első és talán legszebb virága a hóvirág, amely a még élettelen egyhangú erdő talaján, mint valami hófehér szőnyeg terül el.

Bővebben...

Így tegyük még színesebbé kertünket ingyen!

Szeretnénk kertünket idén még szebbé színesebbé és változatosabbá tenni, de nincs rá pénzünk, hogy drága vetőmagokat vásároljunk? Akkor cseréljünk! >>>>>>>>>

 

A zöld tea csökkenti a magas vérnyomást!

A zöld teának számos előnyös hatása van: felgyorsítja az anyagcserét, segít csökkenteni a magas vérnyomást, sőt még a fogszuvasodás ellen is véd. Az új kutatásokból nemrég ráadásul az is kiderült, hogy javítja a memóriát és a kognitív funkciókat is.

Bővebben...

hírek

Tavaszi fáradtság ellen szedjünk ginsenget!

A Távol Keleten Ázsiában, Kínában több mint 5000 éve ismerik és használják a ginsenget, mint az élet gyökerét. Bővebben...

Egy különleges zöldség a kertben a rebarbara.

Hazánkban még kevesen ismerik ezt a különleges zöldséget, amely már meghódította Amerika szívét. Miért ne próbálnák ki mi is itthon?

Bővebben...

Redőnyakció!

Redőny Akció!

Ha ön 10 nm felett rendel tőlünk redőnyt most 10 % árengedményt adunk!

Redőnyklinika.hu: Megoldás meleg helyzetekre!