szerda, 18 január 2017

A mikulásvirág már a karácsonyt jelzi!

Ismét megtelnek a kertészeti áruházak a pirosló gyönyörű mikulásvirágokkal  (Euphorbia pulcherrima), ám mielőtt megvennék érdemes néhány gondozási szabályt megismerni.

A mikulásvirág gyönyörű pirosló színével már az ünnep hangulatát csempészik be unalmas szürke hétköznapjainkba így természetes, hogy mindenki örömmel vásárolja ezeket a gyönyörű színes növényeket. Ám mielőtt megvesszük és hazavisszük érdemes néhány gondozási és ápolási szabályt megismerni annak érdekében, hogy ne csak egy hétig gyönyörködjünk a növényben.

Eredeti hazája Dél Amerika ahol akár 3-4 méter magasra is megnőnek, ezek a növények ám itthon egy-másfél méteresnél magasabb példányokat nem találunk. A bevásárló központokban, virágboltokban és kertészeti áruházban 10 cm-től akár egy méteres példányokat is vehetünk, áruk pár száz forinttól sok ezer forintig terjedhet. Színben is van ma már választék, hiszen a piros krémszínű és rózsaszín árnyalatai is megtalálhatók a hazai kínálatban.

A mikulásvirág sikere évről évre töretlen ám sok szobakertész azért nem veszi meg a következő évben a mikulásvirág, mert a tavalyi egy hét alatt elpusztult. Ajándéknak is kitűnő, de sajnos igen kevés vagy épp téves információt kapunk róla a virágboltban vagy már volt vele rossz tapasztalatunk ezért nem vesszük meg.

Mindössze három alapszabályra kell odafigyelni, ha mikulásvirágot, veszünk vagy kapunk ajándékba, ahhoz hogy sokáig gyönyörködjünk eben a szép virágban

Az első a hőmérséklet.

Természetesen azért vásárolunk ilyen növényt, hogy otthon kitegyük az asztalra, a szoba közepére és karácsonyig nap, mint nap gyönyörködjünk a színes fellevelek rubint vörös színében. De sajnos ez a növény a 20 fok feletti hőmérsékletet nem viseli el ilyenkor a levelek gyorsan száradnak és egymás után lepotyognak.

Egy olyan köztes helyet kell keresni számára ahol 15-18 fokos a hőmérséklet a növény, nincs közvetlenül a fűtőtest mellett, de mi is látjuk mindennap. Ez lehet egy hűvösebb ablak, előtér, folyosó, vagy egy kevésbé fűtött helyiség a lakásban. Panellakásokba nem biztos, hogy szép marad, hiszen itt ritkán van lehetőség a fűtés egyedi szabályozására.

A második a fény!

Fontos hogy a növény számára elég fényt tudjuk biztosítani, mert egy sötét vagy félárnyékos helyen szintén hamar elpusztulhat, épp ezért olyan helyre tegyük a cserepét ahol minimum 8-10 órán keresztül éri a fény.

 

A harmadik a locsolás.

Sok jó tanácsot hallottam már én is virágboltban az egyik helyen azt javasolta az eladó, hogy naponta öntözzem, míg a másik helyen, hogy havonta csak egyszer és szinte rá sem kell néznem a növényre.

Nos, a kettő között az arany középút a legjobb, a mikulás virág szereti a vizet, de nem szereti a túlöntözést.

A földje legyen, kissé nedves ne hagyjuk kiszáradni, de ne is álljon alatta víz. Két-három naponta vizsgáljuk meg a földjét, és ha kezd kiszáradni, öntözzük meg majd pár perc múlva a felesleges vizet öntsük ki a tálkából. Általános mennyiséget azért sem lehet adni, mert minden lakásban más a hőmérséklet így lehet, hogy az ön otthonában kedves olvasó két nap alatt száraz lesz a földje, míg máshol csak egy héten egyszer kell neki vizet adni. Épp ezért nekünk magunknak kell megtalálni az arany középutat és kitapasztalni a helyes öntözés arányát, amely a környezeti adottságokhoz is megfelel. Természetesen, ha 15-18 fokon tartjuk a növényt kevesebb vizet fog elpárologtatni a leveleken keresztül, de egy 20-23 fokos lakásban többek is kell majd öntözni.


 

Ha kaspóban vagy kosárban tartjuk, a növényt mindig válasszunk két számmal nagyobbat, hogy a gyökerek tudjanak lélegezni és locsoláskor vegyük ki a cserepét a tartóból és csak akkor tegyük vissza, ha már minden felesleges víz kifolyt.

Ha ezt a három szabályt sikerül helyesen alkalmazni a növény gondozásánál nem az idei évre, de több évre is szép mikulásvirágunk lehet.

Természetesen mielőtt megvesszük a növényt, fontos megvizsgálni nem száradnak –e a levelek, teljesen egészséges a növény, és csomagolás nélkül télen a hidegbe ne hozzuk ki a fűtött meleg áruházból. Ha azt látjuk, hogy a levelek már száradnak vagy sárgulnak, még akciós áron se vegyük meg a növényt, mert pár napon belül tovább fog száradni otthonunkban.

Otthon egy szép karácsonyi kaspóba elhelyezve igazán mutatós gyönyörű ünnepi hangulatot árasztó dísznövény lesz a mikulásvirág.

Szeretné pontosan tudni melyik hónapban milyen kerti munka vár önre? Akkor kérje ingyenes éves online kerti naptárunkat! Ehhez nem kell mást tennie, mint feliratkozni heti ingyenes kertészeti hírlevelünkre, majd aktiválni a feliratkozást, és ezek után mi elküldjük önnek ajándékba az éves online kerti naptárt! >>>>>>>>>

 

 

Régi kertek lakója a sárga cickafark

Valaha a régi kertekben útszélén rendszeresen találkoztunk vele, ám ma egyre kevesebbet látunk a sárga cickafarkból (achillea filipendulina).

Bővebben...

Mikor érdemes a gyepet trágyázni?

Ha szép pázsitot szeretnénk nyárra a tápanyagokat itt is érdemes pótolni, Ismerjük meg a gyep trágyázás menetét és pontos idejét.

Bővebben...

Csípős csalán mint gyógynövény

Nem gaz, hanem az egyik leghasznosabb gyógynövényünk, a csalán! A természet csupa jótékonyságra teremtette ezt a növényt. Bővebben...

10+2érdekes dolog az orchideákról, amit eddig nem tudtál!

Az orchideák még ma is a növények királyának számítanak, ám vannak olyan érdekességek, amelyekről eddig még nem hallottunk, és még különlegesebbé varázsolja ezt a növényfajt.

Bővebben...

Eukaliptusz a koalák kedvence!

Az eukaliptuszról szinte mindenkinek Ausztrália és a koala maci jut az eszébe. De ezt a különleges ezüstös illatos növényt akár a kertünkben is nevelhetjük.

Bővebben...

A sárgarépa termesztése és vetése

A sárgarépa (Daucus carota) szinte egyetlen kiskertből sem hiányozhat, hiszen termesztése egyszerű, és szinte napi szinte használjuk a konyhában a gyökerét!

Bővebben...

Szeretné tudni hogy melyik hónapban milyen kerti munkát érdemes elvégezni? Mi megmutatjuk!

Szeretné pontosan tudni melyik hónapban milyen kerti munka vár önre? Akkor kérje ingyenes éves online kerti naptárunkat!

Bővebben...

Így vezessük el a csapadékot a ház körül!

I. Miért fontos? A felszíni vizek elvezetése ugyanolyan lényeges műszaki feladat, mint egy ház alapozási munkái. Amennyiben egy ház alapja nem szakszerűen épül, az egész épület instabillá válik.

Bővebben...

A kék szín nyugtató és térnövelő hatása

A kék szín számtalan árnyalata könnyen ihletet adhat egy szoba vagy otthon berendezésénél, hiszen a különböző árnyalatok nagyon jól társíthatók egymással.

Bővebben...

Hogyan teremtsünk otthonunkban romantikus kerti hangulatot?

Kert a házban - Demeter Mónika belsőépítész

Demeter Mónika belsőépítész megbízója olyan különleges otthonra vágyott, mely minden részletében eltér a szokványostól. Az volt ugyanis az álma, hogy egy romantikus „kertben” éljen. Adott volt tehát a tervezési koncepció alapja…

Bővebben...

Milyen növényt tegyünk a fürdőszobába?

Mivel a legtöbb növény kedveli a párás klímát, a fürdőszoba ideális hely lehet növények tartására. Ám mielőtt részletekbe bocsátkoznánk, fontos letisztázni, hogy csak azokba a fürdőszobába tehetünk élő növényt, amely rendelkezik bármilyen ablakkal!

Bővebben...

Így tegyük még színesebbé kertünket ingyen!

Szeretnénk kertünket idén még szebbé színesebbé és változatosabbá tenni, de nincs rá pénzünk, hogy drága vetőmagokat vásároljunk? Akkor cseréljünk! >>>>>>>>>

Készítsünk saját kötényt a kertészkedéshez!

A kertészkedés gyakran együtt jár a ruha bepiszkolásával, és a kosszal, ám egy ügyes csinos kis köténnyel megvédhetjük ruhánk tisztaságát és épségét.

Bővebben...

Most van itt az ideje hóvirág hagymát ültetni!

Nincs is szebb látvány február végén, amikor a hótakaró alól kibújnak az első hófehér illatos hóvirágok, amelyek már a tavasz közeledtét jelzik számunkra.

Bővebben...

 

Torokgyulladás kezelése lándzsás útifű teával

A lándzsás útifű tea ( plantago lanceolata) számtalan betegségre nyújt enyhülést, vagy a belőle készült szirup is alkalmas pl. a torokgyulladás kezelésére. Bővebben...

Málnalevél tea terhesség idejére is hatásos!

A málna az egyik legfinomabb nyári gyümölcsünk, ám a málna levélből készült tea kiemelkedő szerephez jut a népgyógyászatban.

Bővebben...

hírek

Így készítsünk wellness italokat, koktélokat

Aki szeretne szépülni és még fittebb lenni készítsen saját wellness levet, amelynek az alapja a zöldség és gyümölcslé.

Bővebben...

Hol és hogyan szerezzük be az orchideákat?

Az orchidea egyes fajtái ma már nem számítanak ritkaságnak, hiszen szinte minden nagyobb kertészeti áruházban, szupermarketben és virágboltban megvásárolhatók.

Bővebben...

Homoktövis a homok aranya

Homoktövis /Hippophae Rhamnoides/ A homok aranyának nevezik, a legelterjedtebb bogyós cserje, 100 g friss homoktövis kb. 450 mg C-vitamint tartalmaz. Bővebben...

Chili paprika termesztése Jamie Oliver tippjeivel!

A chili paprika Angliában és Amerikában is a konyhák egyik fő zöldség növénye. Nézzük milyen tippeket ad Jamie Oliver a chili termesztésével kapcsolatban.

Bővebben...

Jamie Oliver: így termesztem a póréhagymát!

A póré kedveli a napos helyeket és a könnyű jó vízelvezetésű talajt. Szinte minden közönséges kerti földben jól fejlődik. Szereti, ha sokat locsolják, de a pangó vizet nem bírja.

Bővebben...

Így ültessünk burgonyát a kertbe!

A burgonya a magyar konyha egyik alap élelmiszere, amely számtalan változatban elkészíthető. Bemutatjuk, hogyan ültessünk saját burgonyát a kertbe.

Bővebben...

Tudta ön hogy a dió védi szívünket, és a magas várnyomás ellen is hatásos?

Számtalan udvar kertjében áll egy öreg vén diófa, amely igen nagy becsben van tartva, hiszen karácsonykor jól jön a finom csonthéjas termése a bejglibe és süteményekbe. Ám kevesen nézünk úgy a dióra, mint remek antioxidáns forrásra.

Bővebben...

Így használjuk a babért a konyhában!

Felhasználás: Levesek, mártások, pácok, pástétomok, savanyú és ecetes ételek, (jól társítható petrezselyemmel és kakukkfűvel, húsoknál curryvel)

Bővebben...

Redőnyakció!

Redőny Akció!

Ha ön 10 nm felett rendel tőlünk redőnyt most 10 % árengedményt adunk!

Redőnyklinika.hu: Megoldás meleg helyzetekre!