péntek, 22 szeptember 2017

Ültessünk brokkolit a kertbe!

A brokkoli a magyar konyhában még nem túl elterjedt növény, pedig nagyon finom és ízletes ételeket lehet elkészíteni vele. A növény leginkább a karfiolhoz hasonlít, de mégis sok köztük a különbség.

Nézzük miért érdemes saját brokkolit ültetni kertünkbe.

A brokkoli a földközi tenger vidékéről származik és a káposzta félék családjába tartozik. A francia, olasz és angol konyha közismert és kedvelt zöldsége, de más mediterrán országokban is előszeretettel fogyasztják.

A növénynek úgy, mint a karfiolnak levélrózsája van, de nem fehér, hanem gyönyörű zöld színben pompázik. A karfiollal ellentétben nem túl igényes növény, jól viseli a meleget, a hideget és az öntözést ellentétben a karfiollal, amely könnyen megbarnulhat a sok víztől, a brokkoli egyszerűbben termeszthető. A másik jó tulajdonsága hogy nem csak egyszer terem, mint a rokon zöldség, hanem folyamatosan hozza új friss hajtásait, így egészen őszig szüretelhetjük a friss és ízletes brokkolit.

A növényben sok a c vitamin, magas a rost tartalma, és az ásványi anyag tartalma is igen jelentős,és  a többi káposzta félével szemben sokkal könnyebben emészthető. A brokkolit akár mélyhűtőben is tárolhatjuk, így egész évben egy magas rost és ásványi anyag tartalmú zöldséget tehetünk az asztalra a család részére.

Termesztése:

A magokat vagy a palántát állandó helyre ültessük. A legjobb, ha ősszel vagy tavasszal frissen trágyázott ágyásokba vetjük a magokat. A termesztésnél több lehetőség közül is választhatunk:

Tavasszal március közepén ültessük el a magokat szaporító ládába, és az így előnevelt palántákat helyezzük ki a szabadba április végén. Fontos hogy kellő fény érje a növényeket, más különben felnyurgult hajtásokat kapunk, félárnyékban nem lesz túl szép a termés. A palánták a vetéstől számítva kb. 5-6 hét alatt érik el a kiültetésre alkalmas fejletséget. Az így előnevelt palántákat ültessük ki a szabadba.

Ha lekéstük a márciusi vetést, akkor sincs gond, mert áprilisban még mindig elvethetjük a magokat a szabadba. Az ágyásba szórjuk el a magokat, terítsünk rá kb. 3-4 cm földet, és öntözzük meg őket, majd amikor 3-4 leveles palántává fejlődnek, ültessük őket egymástól 50 cm tőtávolságra. Figyeljünk oda a folyamatos gyomlálásra, mert könnyen túl szaporodnak a gyomok, érdemes sűrűn kapálni és gyomlálni.

A zöldségeknek ugyanúgy szükségük van a tápanyag utánpotlásra, mint a szobai dísznövényeknek, ezért érdemes tápoldatos vízzel, vagy más tápanyag utánpotlásra alkalmas szerrel megöntözni a növény tövét. Így biztos, hogy egészséges és erős termést kapunk egész idő alatt.

Ha étkezési célra szeretnénk a brokkolit ültetni és termeszteni, figyelni kell arra is mikor szedjük le a növény levélrózsáját. Nem csak a levél rózsa, de a levele, és a szára is fogyasztható. A növény nyáron nagyon gyorsan fejlődik ezért érdemes naponta figyelni és a megfelelő állapotban szüretelni. A levélrózsák akkor a legfinomabb, amikor még nem nyíltak szét, de már kellően kifejlődtek. Ha ezt az időpontot elmulasztjuk, akkor a levél rózsa szétnyílik, és sárga virágzat borítja el a növényt, de ilyenkor már nem lehet fogyasztani a növényt. Ha mégis elmulasztottuk leszedni a brokkolit időben és virágba borult a növény, vágjuk le minél hamarabb a virágzatot, így újabb levélrózsákat hajt a növény hamarosan.


A brokkoli friss fiatal levélrózsáit elég 5-10 percre forró vízbe tenni, mert ha túlfőzzük, elveszti az értékes tápanyag forrásait. Ne fűszerezzük túl az ételt, a legjobb fűszer a fokhagyma, a fehérbor, és a citromlé. Íme, egy nagyon finom és ízletes brokkoli krém leves receptje:

Sajtos brokkoli krém leves

Hozzávalók:
- 50 dkg brokkoli
- 30 dkg burgonya
- 1 fej hagyma
- 12 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál olaj
- 1 húsleveskocka
- 2 dl tejszín
- só, bors
- 15 dkg edami sajt

A brokkolit rózsáira szedjük, a burgonyát meghámozzuk, kockára vágjuk. Az apróra vágott hagymát a fokhagymával üvegesre pároljuk. A brokkolit és a burgonyát hozzáadjuk, kis ideig pároljuk. Fél liter vízzel felöntjük, a leveskockát és a tejszínt belerakjuk, 10-15 percig főzzük, amíg a brokkoli és a krumpli megpuhul. A levest mixerrel pépesítjük, beletesszük a tejszínt és a sajtot. Ha a sajt elolvadt, ehetjük.


Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

  Salátát termeszteni a világon...

Tovább a cikkhez
Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok számára

Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok számára

Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok számára

Szeretném a figyelmetekbe ajánlani...

Tovább a cikkhez
Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Sajnos a jó időnek búcsút mondhatunk,...

Tovább a cikkhez
Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizonyíték!

Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizonyíték!

Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizonyíték!

Nem rég olvastam egy cikket, amely...

Tovább a cikkhez

Új hobbi a kertészkedők körében: Építsünk mini kertet!

Imádja a kertészkedést, de nincs nagy kertje? Semmi gond, próbálja ki az új kerti hobbit, építsen mini kertet!

Bővebben...:

A mulcsozással sok vizet megspórolhatunk kertünkben!

A mulcsozás jelentése egyszerűen fogalmazva: talajtakarás! Szinte minden olyan talajt, amelyben növények növekedni képesek, hosszabb rövidebb ideig egy élő réteg borítja.

Bővebben...:

Tenyészünk gilisztát kertünkben!

Ahhoz hogy kertünkben a virágok szépen fejlődjenek, jó minőségű talajra van szükségünk. A jó minőségű talajhoz komposzt is kell, amihez pedig a gilisztákra lesz szükségünk. Tenyészünk saját giliszta farmot és készítsünk komposztot.

Bővebben...:

Akár két méter magasra is megnőhet a Chilei óriáslapu

A Chilei óriáslapu (Gunnera tinctoria) első ránézésre a rebarbarára hasonlít, így nem csoda hogy gyakran óriás rebarbarának is hívják.

Bővebben...:

Jól bírja a tűző napot a kertben a gyöngykosárka!

A gyöngykosárka (Anaphalis triplinervis) egy remekül szárítható, napfénykedvelő évelő növény, amely egyszerűen gondozható, és apró fehér virágaival júliustól-szeptemberig folyamatosan virágozva díszíti kertünket. Bővebben...:

Akár két méter magasra is megnőhet a kamcsatkai poloskavész

A kamcsatkai poloskavész (cimicifuga ramosa) a boglárkafélék családjába tartozó évelő dísznövény, amely Kamcsatka-félszigetéről származik.

Bővebben...:

Karambola a csillaggyümölcs!

Sajnos hazánkban nem kapható minden zöldségesnél ez a különleges gyümölcs, pedig nem csak finom, de vitaminban is igen gazdag. Bővebben...:

Jamie Oliver: így termesztem a paradicsomot!

Jamie Olivert szinte mindenki ismeri, ő az, aki imád főzni, de imád kertészkedni is mellette. Most a paradicsom ültetése mellé ad néhány jó tanácsot olvasóiknak! Bővebben...:

Zöldségfélék kezdő kertészeknek!

A kezdő kertészek gyakran félnek a zöldségek ültetésétől, pedig vannak nagyon egyszerűen termeszthető zöldségfajták, amelyek könnyedén megteremnek, a konyhakertben.

Bővebben...:

6 egyszerű lépés, hogy édenkertté varázsold a balkont!

Ismerje meg ön is hat lépésben, hogyan tudja  az erkélyt, balkont virágzó oázissá varázsolni. Megmutatjuk, hogyan kell lépésről lépésre átalakítani az erkélyt, hogy az tényleg egy meghitt nyugodt kis oázis legyen, ahová kiülhetünk egy finom kávét elfogyasztani, dolgozni, könyvet olvasni, vagy barátokkal beszélgetni.

Levendula

10 tipp a levendula felhasználására

levendula felhasználása

Akinek van a kertjében illatos levendula virág, gyakran teszi fel a kérdést, mire is tudnám felhasználni az illóolajban gazdag virágokat? A levendula köztudottan külsőleg-belsőleg nyugtató hatású gyógynövény, de mi mindenre lehet használni az illatos virágot? Íme 10 tipp a levendula felhasználására!

Bővebben...:

Így készíts levendulás limonádét percek alatt

Hozzávalók: 4 csésze víz, 3/4 csésze cukor, 4 szál levendula, 1 1/2 csésze citromlé. Elkészítés : 3 csésze vizet a cukorral jól elkeverjük, majd felforraljuk.

Bővebben...:

Így vegyük fel a harcot a csigák ellen

Nincs is annál bosszantóbb, amikor reggel kimegyünk a kertbe, és azt látjuk hogy növényeinket megrágták a csigák. Legyen szó dáliáról, árnylevélről, vagy egy szép évelő növényről, a csigák semmit sem kímélnek.

Bővebben...:

3 egynyári dísznövény, amelyek árnyékban is szépen fejlődnek

Számtalan erkély, vagy balkon van, ahová sajnos mindössze 4-5 órát süt be a nap, így ide olyan növényeket érdemes ültetni, amelyek félárnyékban is szépen fejlődnek. Bemutatunk 3 könnyen gondozható egynyári dísznövényt, amelyek félárnyékban is szépen fejlődnek.

Bővebben...:

Ezért imádom a zamiopálmát

Zamiopálma

Az egyik kedvenc szobanövényem a zamiopálma, amely az egyik leglátványosabb szobanövények közé tartozik, érdemes belőle akár több cseréppel is tartani otthon. Megmutatom, hogyan ápold és gondozd ezt a különleges szobanövényt.

Bővebben...: