Védett helyen az articsóka akár évekig is elél, de ha télen nem tudjuk megoldani a takarást érdemes inkább évente új tövet ültetni.

Az articsóka évente hozza hatalmas nagyméretű liláskék virágzatát, amelyeket bimbós állapotban érdemes leszedni és fogyasztani, a virágzás után már nem élvezhető a növény.

Az articsókát már kora tavasszal ültethetjük magról, lakásban, vagy fűtött helyiségben tárolva, majd a megerősödött palántákat május végén már kiültethetjük a szabadba, a palántákat egymástól 1-1,5 méter sor és tőtávolságra ültessük egymástól.


A növényeket napos helyre, és tápanyagban gazdag földbe ültessük. A növekedési időszakban ne hagyjuk a földet kiszáradni a növény körül, és fontos a rendszeres gyomlálás is. Ahhoz hogy szép egészséges növény fejlődjön kertünkben, még a nyár elején érdemes a növény köré némi komposztot kiszórni, majd nyáron kezdhetjük szüretelni a bimbós articsókákat.


Ősszel takarjuk be a töveket falevéllel, vagy textilanyaggal, vagy ha van pincénk, ássuk ki a töveket és vigyük be őket télire védett helyre. Amennyiben sikerül a teleltetést megoldani, abban az esetben is érdemes kb. háromévente újra ültetni a növényt kertünkben, mert elöregszik a tő.


Az articsókából számtalan finom étel készíthető, mi most ebből egyet mutatunk be:

Articsóka töltve

Hozzávalók: 4 db articsóka rózsa, tengeri só,20 db olajbogyó, 3 evőkanál zsemlemorzsa,3 gerezd fokhagyma, 1 nagy vöröshagyma, 1 kanál kapribogyó, 2 szem paradicsom, 10 dkg parmezán sajt,1 egész tojás,1 dl olíva olaj

A friss gyenge articsóka rózsák levélvégeit levágjuk, közepéből néhány levelet kiveszünk, enyhén tengeri sóval besózzuk.

Elkészítjük a tölteléket.

Olajbogyót, fokhagymát, vöröshagymát, kapribogyót, paradicsomot apróra vágjuk, keverő tálba tesszük. Adunk hozzá zsemlemorzsát és reszelt vagy szárított parmezánt, 1 tojást. Jól összekeverjük. Az elkevert hozzávalókat az articsóka közepébe töltjük.

Olíva olajat melegíteni kezdünk, beletesszük a megtöltött articsókákat, mellé a leveleket, kevés vizet aláöntve, fedő alatt 1 órát pároljuk. Az elpárolgott vizet pótoljuk.

Mellé adhatunk burgonyapürét vagy fűszeres, hideg joghurtmártást.

Húsok mellé köretnek is kitűnő.

A levelekről leszopogatjuk a zöld, puha részeket. Visszamarad a kemény rost, ami ehetetlen.


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!