A pomelo a távol keletről származik, de ma már nálunk is kapható. Malajziában, Dél Kínában, Indiában is közkedvelt gyümölcs, de lassan az egész trópusi környéken elterjedt. Európában csak nem rég kezdtél el beszállítani, ezt a különleges óriás citrust.


Maga a növény kb. 10 méter magas elágazó fa, amelyen nagy fehér illatos virágok hajtanak, majd a hatalmas méretű narancshoz hasonlító gyümölcsök érnek be. A növény szára tüskés, de van tövis nélküli változata is. A pomelo igen sok levet tartalmazz, de a magok is nagyobbak az átlagosnál, ezért a gyümölcs nagy része magból áll.

Lényegében a legnagyobb citrom, amit valaha is láttunk, súlya elérheti a 8-10 kg.-ot is, átmérője 40-50 cm. Íze leginkább a grapefruitra hasonlít kissé savanykás, de egy kis cukor hozzáadásával nagyon finom íze lesz.

Érett állapotában a héja sárgás színű, és mivel elég messziről érkezik, érdemes jó alaposan megmosni, mielőtt bármit is kezdünk vele. Kínában ezt a gyümölcsöt kandírozva is felhasználják, vagy lekvárt főznek belőle, de akár úgy ahogy mi a reszelt citromhéját szoktuk felhasználni, náluk a pomelóból készül a fűszer.


Nagyon magas a c vitamin tartalma, mint a citrusoknak általában, de emellett megtalálható benne a kálium és a kalcium is. Gyümölcssalátához, lekvárhoz, süteményekhez, vagy nyersen fogyasztható. Külföldön a pomelo levét koktélokhoz is belekeverik. Energia tartalma. 52 kcal, 217 kJ/100 grammban, ezért fogyókúrához is ideális.

A gyümölcs hűvös helyen akár 5 napig is eláll, akár csak a grapefruit. Amikor a zöldségesnél kiválasztjuk a gyümölcsöt, lehetőleg azt válasszuk, amelyiknek a héja már elég sárga, és nincs rajta semmilyen folt, vagy ütődés. Minél sárgább a gyümölcs héja annál édesebb lesz, bár van köztük olyan is, ami elég keserű, néha ehetetlen, de ez nagyon ritka. Ára is elfogatható a méretéhez képest 5-600 ft.-ba kerül darabja. aki kedveli, a különleges egzotikus gyümölcsüket feltétlenül próbálja ki a pomelot, mert nagyon finom.

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!