A paradicsom a burgonyafélék családjába tartozik, nagyon ízletes és egészséges bogyótermését régóta fogyasztjuk és használjuk ételek elkészítéséhez.

Szerencsére a kertészek azokra is gondoltak a nemesítések során, akik nem rendelkeznek nagyobb kerttel, így jött létre a törpe vagy kisebb bokros változatú paradicsom fajták, amelyeket egy kisebb erkélyre vagy teraszra is ültethetünk, elég számára egy közepes méretű cserép, és nyáron szüretelhetjük a lédús zamatos paradicsomokat, de akár koktélparadicsomokat is termeszthetünk kisebb területen.

 

Balkonparadicsom termesztése

Balkonparadicsomot könnyen termeszthetünk bármely napfényes erkélyen, vagy teraszon. Ma már kedvünkre válogathatunk a különböző fajtákból, sárga, narancssárga, piros színű paradicsomot is ültethetünk, de választhatunk két méter magasságot elérő koktélparadicsomot, amelyet felfuttathatunk egy rácsra, vagy egy törpe változatot, amely egy cserépben is jól érzi magát, sőt akár csüngő virágtartóba is ültethetünk balkonparadicsomot. A legfontosabb a balkonparadicsom termesztése során, hogy elég napfényt kapjon a növény, egy félárnyékos, vagy árnyékos erkélyen sajnos nem lesz bő terméshozam.

Balkonparadicsom öntözése és gondozása

Balkonparadicsom fajták

Elsőnek érdemes kiválasztani a megfelelő fajtát, amit majd ültetni szeretnénk, hiszen a választék igen széles. Érdemes ellátogatni egy közeli kertészetbe, és megnézni a balkonparadicsom kínálatot, május, április végétől már palánta formában is árusítják a kertészetek, igaz ezeknek az ára akár 2000-3000 Ft is lehet. De vetőmagból is találunk bővebb választékot, ezeknek az ára pár száz forint, és jó móka a saját szaporítású balkonparadicsomokat felnevelni. Ha kilátogatunk a közelünkbe levő piacra az őstermelőktől 100-150 ft.-ért vásárolhatunk törpe és futó balkonparadicsomokat, itt viszont a sárga és narancssárga fajták még nem kaphatók, ezeket csak vetőmagról, vagy a nagyobb kertészeti áruházakban kapható Holland palántákról tudunk ültetni.

Mutatunk néhány vetőmagot, amelyekből könnyedén lehet házilag is balkonparadicsomot előállítani, a hazai kínálatban a RÉDEI KERTIMAG - Vetőmag kereskedelmi Zrt. termékeit, illetve a ZKI-Vetőmag Kereskedelmi Kft ajánljuk.

Balkon / balkonládában is termeszthető /
Determinált növekedésű, korai érésű fajta főként balkonládába ajánlott, de szabadföldön is termeszthető. Apró, gömb alakú bogyói friss fogyasztásra alkalmasak.
Meleg-, tápanyag- és vízigényes növény. Napos helyet, rendszeres öntözést és tápanyag utánpótlást igényel.
Vetés
: márciusban üvegházba, fóliába. 20-25 0C fokon 6-8 napig csírázik. Kelés után ritkítjuk vagy pikírozzuk. Kiültetés május közepén, a fagyveszély elmúltával.

Térállás: 40 x 30 cm. Vetőmagszükséglet: 5 g 1000 palánta
Szedés:
júliustól szeptemberig.
Kínálatunk
: 0,5 g-os és 5 g-os kis színes képes tasakban, illetve Maxipack kiszerelésben félprofi termelőknek

Balkonparadicsom

Mini sárga / fürtös koktélparadicsom /

Erős, folyamatos növekedésű koktél paradicsom. Termése apró, ovális, szilva alakú, sárga színű, fürtökben helyezkedik el. Támrendszert igényel, a fagyokig folyamatosan virágzik.
Meleg-, tápanyag- és vízigényes növény. Napos helyet, rendszeres öntözést és tápanyagutánpótlást igényel.
Vetés: márciusban fűtött fólia alá. 20-25 0C fokon 6-8 napig csírázik. Kelés után ritkítjuk vagy pikírozzuk. Kiültetés III-ban fólia alatti hajtatáshoz és május közepén, a fagyveszély elmúltával szabadföldbe.
Térállás:80x40 cm. Vetőmagszükséglet: 5 g 1000 palánta
Szedés: júliustól szeptemberig.
Kínálatunk: 0,5 g-os és 5 g-os kis színes képes tasakban, illetve Maxipack kiszerelésben félprofi termelőknek

Cherrola F1

Középerős növekedésű, korai érésű koktélparadicsom. Szabadföldön és fólia alatt egyaránt termeszthető. Bogyója gömbölyű, élénkpiros, repedésre nem hajlamos. A tövek folytonnövők, nyitott lombozatúak. A bogyók átlagos tömege 15-20g. Egy fürtben körülbelül 20 bogyó terem. Bogyója kemény és jó ízű, fürtben is szedhető. Hervadásos betegségeknek ellenáll. Kiválóan alkalmas dekorációhoz és saláták készítéséhez.

Manó

Korai szabadföldi termesztésre ajánlott, 35-35cm magasra növő, erős szárrendszerű, determinált növekedésű paradicsomfajta. Rendkívül korai, gyors fejlődésű. Koraisága az első szabadföldi paradicsomtermést biztosítja. Bogyói szabályos gömb alakúak, 50-60g tömegűek, pirosra érnek és jóízűek. Friss fogyasztásra alkalmas házikerti fajta.

Színes koktélparadicsomok

Vilma

Korai érésű, cserépben és balkonládában is nevelhető paradicsom. Szabadföldön, fólia alatt és lakásablakban való termesztésre egyaránt alkalmas. A tövek nagyon alacsony növekedésűek, ezért a kiskertek ideális növénye. A bogyók átlagos tömege 15-20g. Termései gömbölyűek, élénkpirosak és jóízűek. A növényeket felhasználhatjuk dekorációs célokra is.

További fajták:Paradicsom goldkrone gála (OBI) Fűtetlen fólia alatti hajtatásra, szabadföldi támrendszeres termesztésre ajánlott folytonnövő, jó termőképességű, sokáig szedhető fajta. Bogyója apró, gömb alakú, 15-20 g tömegű, sárga, ízletes. Friss fogyasztásra és díszítésre ajánljuk. A csomag tartalma: 0,25 g. Kiepenkerl Tumbling Tom Red balkonparadicsom vetőmag (OBI) Dúsan növekvő fajta, ezért ideálisan tartható ámpolnában és cserépben. Paradicsom erkély sárga és narancssárga (OBI) Balkonos paradicsom. Ez a nagyon korai fajta alkalmas balkonos termesztésre. A növények kisebb növésűek. A termések kisebbek, tömegük 8-10 gramm, nagyon erősek, nem hullnak, repedezés ellen ellenállóak. Paradicsom perun gála 1 (OBI) Szabadföldi támrendszeres termesztésre ajánlott, folytonnövő, jó termőképességű, sokáig szedhető fajta. Bogyója rendkívül ízletes, sárga, kicsi, körte alakú, 15-20 g. Egy fürtben 10-15 termés van. Friss fogyasztásra és díszítésre ajánljuk. A csomag tartalma: 0,25 g. De ezen kívül még számtalan vetőmag közül válogathatunk, érdemes több fajtát is kipróbálni, hiszen az ízük eltérő lehet.

Balkonparadicsom termesztése panelházban

Paradicsom goldkrone gála (OBI)
Fűtetlen fólia alatti hajtatásra, szabadföldi támrendszeres termesztésre ajánlott folytonnövő, jó termőképességű, sokáig szedhető fajta. Bogyója apró, gömb alakú, 15-20 g tömegű, sárga, ízletes. Friss fogyasztásra és díszítésre ajánljuk. A csomag tartalma: 0,25 g.
Kiepenkerl Tumbling Tom Red balkonparadicsom vetőmag (OBI)
Dúsan növekvő fajta, ezért ideálisan tartható ámpolnában és cserépben.
Paradicsom erkély sárga és narancssárga (OBI)
Balkonos paradicsom. Ez a nagyon korai fajta alkalmas balkonos termesztésre. A növények kisseb növésűek. A termések kisebbek, tömegük 8-10 gramm, nagyon erősek, nem hullnak, repedezés ellen ellenállóak.
Paradicsom perun gála 1 (OBI)
Szabadföldi támrendszeres termesztésre ajánlott, folytonnövő, jó termőképességű, sokáig szedhető fajta. Bogyója rendkívül ízletes, sárga, kicsi, körte alakú, 15-20 g. Egy fürtben 10-15 termés van. Friss fogyasztásra és díszítésre ajánljuk. A csomag tartalma: 0,25 g.
De ezen kívül még számtalan vetőmag közül válogathatunk, érdemes több fajtát is kipróbálni, hiszen az ízük minden eltérő lehet.

Balkonparadicsom termesztése cserépben

Balkonparadicsom szaporítása magvetéssel

Ha sikerült kiválasztani néhány igazán izgalmas és érdekes balkonparadicsom vetőmagot, ideje neki fogni a magvetésnek. Ehhez szükségünk lesz jó minőségű laza virágföldre, vagyis palántaföldre, amely legtöbbször tőzeggel, komposzttal vagy humusszal van bekeverve. Valamint olyan ültető edényre, amelybe a magokat el tudjuk majd szórni. Ez lehet egy egyszerű tejfölös pohár, amelynek az alját kilyukasztottuk, de akár egy tőzegkorong, WC papír guriga, vagy lebomló tőzegcserép, vagy hajtató, palántázó tálca.

Balkonparadicsom megvetés ablakban
Az edényeket töltsük meg háromnegyed részig virágfölddel, majd osszuk el a magokat, takarjuk be egy vékony réteg virágfölddel, és egy virágpermetező segítségével nedvesítsük be a talajt. A locsolókanna azért nem jó ere a célra, mert a víz könnyen kimossa a magokat. Az is jó megoldás, ha a hajtató edények alá egy nagyobb tálcát helyezünk el, és így alulról tudjuk a magoncokat locsolni.
Ezután tegyük az edényt egy meleg és világos helyre, majd érdemes letakarni valamilyen fóliával, hogy párás környezetet biztosítsunk a magoncok számára. Az edényt tegyük 18-20 fokos helyre, mert csak így indul meg a csírázás.

Mikor érdemes a magokat elvetni?

Úgy érdemes számolni, hogy a palántákat csak a fagyok elmúltával érdemes a szabadba kiültetni, így a magokat 4-6 héttel az ültetés előtt kell elvetni. A palánták szabadföldbe való kiültetésének időpontja nálunk eddig május 10-15-e volt, de mint tapasztaljuk az időjárásunk is változik, így most már áprilisban kikerülnek a paradicsom palánták a szabadba.

Magvetés hajtatótálcákban
Tehát érdemes alkalmazkodni az időjáráshoz.
De mivel a magok a melegben akár 1-2 hét alatt is csírázásnak indulnak, elég, ha március közepén elkezdjük zárt térben a magvetést, ha pedig a teraszon vagy az erkélyen szeretnék a magoncokat nevelni, áprilisban, ha már nincsenek éjszakai fagyok kitehetjük a hajtató edényeket, de éjszakára még vigyük be őket egy melegebb helyiségbe, mert az állandó hőingadozás is káros lehet a palántáknak.
Ezután nincs más dogunk, mint rendszeresen átnedvesíteni a virágföldet, és várni, hogy megjelenjenek a kis magoncok.
Ha a palánták elérik a két-három leveles állapotot, elkezdhetjük őket külön ültetni nagyobb cserépbe, és egy minimális tápoldatos vízzel is megöntözhetjük őket.
Ha azt látjuk, hogy a palánták felnyurgulnak, akkor helyezzük őket át egy világosabb helyre, ha pedig megdőlnek, akkor az öntözésen kell korrigálni.

Egy jó tanács!

Amennyiben találunk a piacon egy számunkra ízletes balkonparadicsom fajtát, vagy koktélparadicsomot, próbálkozzunk meg a szaporításával. A piacon már sárga és narancssárga koktélparadicsom is kapható, érdemes a termelőtől megkérdezni, hogy az adott fajta milyen termesztési körülményeket igényel. Ha otthon kiszedjük a z adott paradicsom magjait és elültetjük, szinte biztosak lehetünk benne, hogy nem fognak kicsírázni, mivel a paradicsom ebben az időszakban egy csírázás gátló anyaggal veszi körbe a magokat. Vágjuk ketté a paradicsomot, a magokat szedjük ki a kocsonyás résszel együtt, és tegyük bele egy nagyobb pohár vízbe. Takarjuk le a poharat egy szalvétával és hagyjuk így néhány napig. Az erjedés során szép lassan lebomlik a csírázás gátló anyag, a magokat jó alaposan mossuk le, és máris kezdődhet a magvetés.

Balkonparadicsom ültetése cserépbe, dézsába

A balkonparadicsomokat kimondottan cserepes termesztésre nemesítették, így ezeket egy nagyobb méretű cserépbe, vagy dézsába is termeszthetjük, de minimum 35-40 cm átmérőjű edényt válasszunk számukra, hogy legyen elég föld számukra.

A futó koktél,vagy lugas paradicsomoknak viszont szüksége lesz egy támrendszerre, pergolára, vagy rácsra, hiszen ezek akár két méter magasra is felkúszhatnak. A determinált fajtákat kisebb edényre, míg a folyton növő fajtáknak minimum 20-30 literes edényre lesz szükségük. Fontos, hogy az edény alja mindig ki legyen lyukasztva, hogy a felesleges víz el tudjuk távozni. Az ültetéshez jó minőségű tápanyagban gazdag virágföldet válasszunk, amelyhez ültetéskor keverhetünk érlelt istállótrágyát, vagy komposztot. Egy cserépbe, egy vagy két palántánál többet ne ültessünk össze. A balkonparadicsomokat és a koktélparadicsomokat is helyezzük napfényes helyre, és ha szükséges egy karóval támasszuk meg a palántákat, így nem fognak eldőlni.

 lugas koktélparadicsom

Balkonparadicsom Öntözése

A balkonparadicsomot gyakran kell öntözni, mivel a kis méretű talaj miatt gyorsabban kiszáradnak a gyökerek, így főleg nyáron a nagy melegben érdemes akár naponta locsolni a növényeket, kora reggel vagy késő este. Az öntözővízhez hetente egyszer adagoljunk tápoldatot is, mivel a tápanyag hiányában hiába is várjuk a bő termést.

 

Csüngő balkonparadicsom

A balkonparadicsom fajták között találunk olyat is, amelyet csüngő virágtartóba lehet ültetni, így akár a fejünk felett logó virágtartóból tudjuk majd az apró finom paradicsomokat szüretelni.
Gondozási igénye itt is ugyanaz, tegyük napos helyre az paradicsomokat, és locsoljuk, valamint tápoldatozzuk rendszeresen.

 

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!