A tojásgyümölcs vagy ismertebb nevén padlizsán a csucsorfélékhez tartozó egyéves növény, amely akár 1 méter magasra is megnőhet. Szára fásodó, gyökérzete a paradicsoméhoz hasonló kb. 80 cm mély. Levelei tojás alakúak 10-12 cm hosszúak, virágai kék színűek. Maga a gyümölcse 2cm.-től egészen a 30 cm nagyságot is elérheti, formája tojás vagy gömb alakú. Színe sötétlila, vagy mélykék.

A növény eredetileg Kelet Indiából származik, ahol régen is termesztették és fogyasztották. Innen került be Európába, először Olasz országba, majd Görögországba, de ma már Egyiptomba, Bulgáriában, Romániában és Spanyol országban is termesztik. Ezekben az országokban és más mediterrán vidéken a tojásgyümölcs kedvelt zöldség növény, sok féle étel alapanyaga a helyi konyhában. A növény igen gazdag C vitaminban, ásványi sókban és karotinban.

Nálunk pár éve lett ismert és közkedvelt növény, de kertbe még kevesen ültetik. Szaporítása meg vetéssel a legegyszerűbb, bár a növénynek igen nagy a meleg igénye. 25 fokon fejlődik a legszebben, a palántákat csak akkor ültessük, ki ha az idő már elég meleg. Napos minél világosabb helyre ültessük ki a kertbe, mert hosszú nappalos növényként félárnyékban nem tud szépen fejlődni.

A kiültetés előtt a földet érdemes egy kevés jó minőségű trágyával felásni, mert tápanyag igénye a paprikáéval azonos. a tápanyag szegény talajban a várt zöldség hozam elmarad. Ha jó minőségű palántát szeretnénk kapni a magokat már március végén, ültessük el, majd a magokat tegyük minél melegebb helyre az ideális hőfok 18-20 fok. Kb. 10 nap múlva kikelnek a kis magoncok, amelyeket ritkítás után május közepén, ha az idő engedi ki is ültethetünk a szabadba. Márciusban ültethetjük kisebb cserépbe, vagy tejfölös pohárba, és az ablakba téve meleg helyen gondozhatjuk kiültetésig.

 

A kiültetés ideje akkor jön el, ha éjjel minimum 15 fok van, ennél hidegebb időben még ne ültessük ki a palántákat. A végleges kiültetés előtt érdemes a palántákat edzeni, vagyis szép lassan hozzászoktatni a külső szabad levegőhöz. A sor és tőtávolság kb. 40x40 cm, de akár több palántát is ültethetünk egymás mellé. Ültetés után öntözzük be a talajt jó alaposan, és nyáron ne hagyjuk kiszáradni a földet.


Ha ügyesen kertészkedtünk július végén vagy augusztus közepén szedhetjük az ízletes finom termést. A termést csak akkor szedjük le, ha elérte a teljes érettségi állapotot, mert ha később szedjük le a termést, keserű ízt kapunk, ha pedig előbb akkor elmarad a további zöldség hozam. Akkor a legjobb a termés, ha héja fényes és szép színű. A sötét és matt színű termés már a túlérés jele lehet. A termés akár egy hétig is tárolható hűvös helyen, így egyszerre akár többet is szedhetünk. Kiváló savanyúság készíthető belőle, üvegbe téve hosszú ideig élvezhetjük zamatát. De készíthetünk belőle rántott zöldséget, pástétomot, főzeléket, vagy akár meg is tölthetjük.

Íme, néhány finom és ízletes recept:

Padlizsánkrém II.

A padlizsánkrém egy újabb változatát mutatjuk be, hiszen igen változatosan lehet ezt a krémet elkészíteni.

Hozzávalók: 2 nagy padlizsán, citromlé, petrezselyemzöldje, Oliva olaj, szezámmag, fokhagyma, só, bors.

A padlizsánt jó alaposan megmossuk, szárazra töröljük, és betesszük egy tepsibe. Forró sütőben 180 fokon kb. 20 percig sütjük, közben néhányszor megforgatjuk. Amikor kész van, kiszedjük, szétnyitjuk és egy kanállal a belsejét kikaparjuk. Az összezúzott krémet összekeverjük citromlével, sózzuk, borsozzuk, hozzáadunk két kanál olivaolajat, és friss aprított petrezselymet, és 5 dkg darált szezámmagot. A végén 4 gerezd összezúzott fokhagymát is adunk hozzá. Lehűtve tálaljuk pirítósra kenve.


Sajttal rakott padlizsán:

Egy másik nagyon finom fogyókúrás recept.

Hozzávalók: 2 db padlizsán, 4 db nagyobb paradicsom, 2 fej hagyma, 25 dkg sajt, só, bors, kis vaj, vegeta.

A padlizsánt meghámozzuk, és 1 cm.-es karikákra felvágjuk. A hagymát és a paradicsomot felkarikázzuk, a sajtot fel is felszeleteljük. A tűzálló tálat kivajazunk, és sorban lerakjuk a padlizsánt, a paradicsomot, a hagymát és a sajtot, a végén padlizsánnal befedjük. Sózzuk, borsozzuk, és megszórjuk ételízesítővel. A tetejére rakjuk a sajt szeleteket, és meglocsoljuk olvasztott vajjal. Közép meleg sütőbe tesszük és kb. 20-25 percig sütjük. A végén tejföllel tálaljuk.

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!