Már egy 4 -5 éves gyermek is örömmel fog segíteni nekünk. Kiváltképp ha elmondjuk neki, hogy ez az ő fácskája lesz...

Az ideális az, ha mire a gyümölcsfával hazaérünk, az ültetőgödör már készen várja. Érdemes már akár egy - két héttel előtte előkészíteni. A legegyszerűbb, ha 70 x 70 cm - es vagy 100 x 100 cm - es gödröt ásunk. Ez attól függ, hogy suhángot, vagy koronás oltványt vásárolunk. A feltalajt (40- 50 cm - ig) az egyik oldalra, míg az altalajt a másik oldalra tesszük. Ezután szerezzünk be egy legalább 10 cm átmérőjű karót, és puha, de erős kötözőzsineget. A durva műanyag kötözők, csak felsértik a csemete háncs részét, ami így máris ki lesz téve a kórokozók szabad támadásának, és a tápanyag szállítás is lelassul.

A karóhoz a fácskát két helyen arányosan elosztva kötözzük oda, nyolcas kötéssel. A karót az uralkodó széliránnyal szemben helyezzük el. A gödör aljára, és a feltalajhoz keverjünk 30/70 (30 szarvamarhatrágya, 70 a feltalaj) arányban érett és ellenőrzött minőségű zsákos szarvamarhatrágyát. Én a Florasca szarvasmarhatrágyáját használom évek óta, és meg vagyok vele elégedve. 20 és 40 literes kiszerelésben kaphatóak a trágyák. Egy gyümölcsfa elültetéséhez kb. egy 20 literes zsák szükséges. Gyakori kérdés, hogy miért ásunk ki egy óriási gödröt, ha azután úgyis csak betemetjük, hiszen a kis csemeténk gyökérzete, szinte eltűnik a gödörben.

Az ideális méretű gödör kiásása inkább a jövőnek szól. Az így átlazított talajban a fiatal csemete akadálytalanul fejlődhet, és nem kell felesleges energiákat fordítania a kemény talajba való gyökeresedéshez. A gyümölcsfát az ültetőgödör közepére helyezzük, és a kitermelt altalajjal kezdve elkezdjük elültetni. Közben érdemes egy slaggal folyamatosan áztatni, iszapolni az ültetőgödröt. A fácskát néha mozgassuk meg, több irányba, hogy mindenhol föld vegye körül. Az iszapolás nemcsak az öntözés miatt fontos. A víz és az idő a két legmegbízhatóbb tömörítő „eszköz”. Nem szabad nagyon "ugrálni" az elültett fácska körül, mondván így jól betömörítjük, mert ezzel csak elszakíthatjuk a hajszálgyökereket, és a betonkeményre döngölt föld sem túl jó indulási alap növényünknek.


Gyümölcsfa téli védelme

Az ültetés után a csemete köré ne alakítsunk ki tányért, ez majd a tavaszi feladtunk lesz. Vidéken "csirkézésnek"mondják, a lényeg, hogy gereblyével kissé a törzsre húzzuk a földet, így védve a fagyoktól, a még be nem gyökeresedett csemetét. Ha kertünk ki van téve a nyulak támadásának, úgy érdemes nyúl hálóval védekezni. Ilyet szinte bármelyik barkácsboltban kaphatunk.

Gyermekek bevonása

Ha azt szeretnénk, hogy gyermekünk is megtanulja értékelni a természetet, és érték követő magatartásra szeretnénk nevelni, a gyümölcsfaültetés a leginkább neki való feladat. Már egy 4 -5 éves gyermek is örömmel fog segíteni nekünk. Kiváltképp ha elmondjuk neki, hogy ez az ő fácskája lesz...

Konténeres vagy szabadgyökerű?

A gyümölcsfaiskolában az alanyra oltott nemes rész összeforr, és ebből a két komponensből áll össze az oltványt, vagy ismertebb nevén gyümölcsfa csemete. A természetes úton leveleit elvesztett egyéves oltványt kitermelik. Ha nem hullajtotta még le az összes levelét, mondjuk október közepe - végéig, mert például nagyon meleg volt az időjárás, akkor mesterséges úton idézik elő a levél nélküli állapotot. Ez azért fontos, mert a szabad levegőn a csemete nagyon hamar kiszáradna, ha a lombozatán keresztül még képes lenne asszimilálni. Beláthatjuk tehát, hogy szabadgyökerű gyümölcsfa csemetét beszerezni, és ültetni az év 12 hónapja közül, egyedül ebben a már kissé borongós, nedves, késő őszi időszakban lehet. Az év többi részében már csak konténeres fát fogunk tudni ültetni, ami egyrészt drágább, másrészt a kínálat is szűkebb, hiszen amelyik oltványt a kereskedők nem tudják eladni ősszel, azokból lesznek tavaszra a  konténeres gyümölcsfák.


Gyümölcsfacsemete beszerzése

Legbölcsebb, ha egy kis díszfaiskolát vagy kertészetet keresünk a közelünkben. A nagy bevásárló központokat érdemes elkerülni, mert itt a növényekre is csak annyi figyelmet fordítanak, mint egy zsák lisztre. Az ott dolgozók többnyire nem értenek hozzá. Ha például rakodás vagy szállítás közben akár csak egy órára is, ki vannak téve a csemeték a mozgó levegőnek, esetleg szélnek, nos ez elég idő arra, hogy a hajszálgyökerek visszafordíthatatlanul kiszáradjanak. A csemeténknek már esélye sem lesz meggyökeresedni. Erre egy kisebb kertészetben jobban odafigyelnek, és reklamálni is nagyobb eséllyel lehet. Egy kis kertészetben nem játszanak a hírnevükkel, hiszen ők a környékbeliek jó tapasztalataiból élnek.

Gyümölcsfa kiválasztása

Talán azt gondoljuk, hogy ami szívünk és ajkaink vágya gyümölcsben, azt, ha megvesszük fában, már el is rendeztük a kérdést. Sajnos ez nem így van. Bizonyos gyümölcsfajokra rájár a rúd mostanában. Ilyen például a szilva, a meggy, vagy a kajszibarack. Moniliniás fertőzéstől, gomba és baktérium kórokozókig, és kártevőkig széles a támadók csoportja. Védekezni lehet ellenük, csakhogy ez vagy nagy energia és pénz befektetést igényel, vagy olyan mennyiségű vegyszer felhasználását teszi szükségessé, amely után kétlem, hogy valaki örömmel csemegézni a fáról. A különböző megfigyelési módszerek, mint például a szín és szex csapdák, házikerti körülmények között csak bajosan használhatók eredményesen. Ha csak valaki nem érzi úgy, hogy el szeretne mélyülni a növényvédelem rejtelmeiben, akkor javaslom, hogy már a faj és fajtaválasztásnál rezisztens és a betegségekre kevésbé érzékeny csemetét válasszon.


Gyermek és felhasználóbarát választás a cseresznye, szinte bármelyik faiskolákban megtalálható fajtája. A körte, alma, dió, szelídgesztenye, málna, köszméte, ribiszke. Az egyed kiválasztásakor ügyeljünk, hogy a gyökérzet ne legyen sehol sem kiszáradva, vagy megsérülve.

Gyümölcsfa csomagolása és hazaszállítása

Legokosabb, ha már előre felkészülünk, és viszünk magunkkal újságpapírt, kartondoboz darabokat, és kötöző zsineget. Én, ha gyümölcsfát vásárolok, mindig egy nagy szemetes zsákba teszem a gyökérzetét, és az eladótól kérek egy kis nedves forgácsot. Ebbe teszem bele a hazaút erejéig az oltványt, így a szállítás időtartama alatt is ideális körülményeket tudok neki biztosítani.
Sokszor látni, hogy autók tetején, csomagtartóján  menetiránnyal szemben, szabad gyökérzettel szállítanak gyümölcsfa oltványokat mondván, úgyis hamar hazaérünk. A rossz hír, hogy az ilyen úton szállított gyümölcsfát teljesen felesleges már elültetni. A szabad levegőn, a gyökérzet perceken belül irreverzibilisen átszárad. Ha lehetséges próbáljuk meg az autóban belül szállítani, ha a koronája kilóg az kevésbé gond.

Megyeri Szabolcs