szerda, 18 október 2017
Mediterrán hangulatban, a kertben és teraszon

Mediterrán hangulatban, a kertben és teraszon

Mediterrán hangulatban, a kertben és teraszon

A pálmafák alatt ülve, a narancsfák és citromfák virágainak illatát élvezve vagy a leander sövényt csodálva, ez aztán a délvidéki hangulat!

Tovább a cikkhez
Hogyan építsünk kertet a városban?

Hogyan építsünk kertet a városban?

Hogyan építsünk kertet a városban?

Egy városban mindig is nagy kihívást, jelent a kertépítés, hiszen itt nehezebb egy tágas szép kert látványát kelteni, amikor falakba és kerítésekbe ütközünk.

Tovább a cikkhez
A nyár szépsége a verbéna

A nyár szépsége a verbéna

A nyár szépsége a verbéna

A verbena magyar nevén vasfű a nyár legszebb egynyári virága, amely számtalan színben tündököl. Ma már itthon is közkedvelt dísznövényé vált a vasfű, amely eredetileg Dél Amerikából származik.

Tovább a cikkhez

Almaecet készítése házilag

Ha otthonunkban szeretnénk almaecet készíteni nem is kell hozzá túl sok kellék, és hamar be lehet tanulni a boszorkánykonyha rejtelmeibe.

 

Az almaecet csodás gyógyító hatásáról már nagymamáinktól is hallhatunk, hiszen régen számtalan betegségre alkalmazták. Akár mi magunk is készíthetünk almaecetet, amihez először is szükségünk lesz egy erjesztő edényre. Erre a célra ideális lehet egy nagyobb hasas üveg, vagy agyag kancsó.

Szükségünk lesz még almamustra, vagy almaborra, amelybe megkezdődik az ecetképződés.

Az almaecet alapja a jó minőségű almák, ezeket alaposan kell kiválogatni. A legjobb, ha mustalmát tudunk erre a célra beszerezni, amelynek magas a cukor és savtartalma. Ha van, rá mód szerezzünk bio almát, amelyről biztosra tudjuk, hogy környezet barát módón megművelt fáról származik, és nem permetezték agyon vegyszerekkel és nem kapott műtrágyát.

Fontos a tisztaság, épp ezért csak olyan almát használjunk fel, amely teljesen sérülés mentes és felhasználás előtt alaposan tisztítsuk meg a portól és kosztól a gyümölcsöket. Ha egy alma már rothadásnak indult, ne gondoljuk, hogy csak kivágjuk a sérült részt, a többit pedig felhasználjuk, mert a rothadási folyamat már az egész gyümölcsre kiterjedt.


A következő lépés a préselés!

Ehhez gyümölcsprésre van szükségünk, vagyis a jól bevált házi gyümölcsprést kell elővenni. Ha készen vagyunk, az összes alma préselésével már mégis van az almamust, alapja amely már önmagában is finom ital.


Fontos a kipréselt must ne érintkezzen vassal, vagy acél edénnyel. Ezután már csak az alkoholos erjedést kell beindítani, amelyért az élesztő a felelős, amely az alma cukortartalmát alakítja át alkohollá. A folyamat során széndioxid gáz képződik, és hő szabadul fel. Az ecet minőségét az erjesztésre szánt alma cukortartalma és a must alkohol tartalma fogja befolyásolni.

A borászati szaküzletekben vehetünk speciális sörélesztőt ( Saccharomyces cerevisiae) 5 liter musthoz érdemes 1 gr sörélesztőt adagolni. Az élesztő gombák szaporodása nagyban függ a hőmérséklettől is, az optimális hőmérséklet 18 fok körül van. Aki nem jut, hozzá a sörélesztőhöz tegyen kenyérdarabot mustba, hiszen abban is van élesztő. Ezután az erjesztő edényt zárjuk le légmentesen, viszont a széndioxidnak ki kell valahogy kerülnie az üvegből, ezért jó, ha egy lufival zárjuk le az edényt, száját, így ha megnő a széndioxid a lufi tágulásával helyet kap.


Ha sikerült az mustkészítés három-négy hét elteltével elkészülhet az almaecet. A kész ecet alkohol tartalmát megmérhetjük speciális eszközökkel, amelyeket szintén borászati szaküzletben szerezhetünk be.

A mustból úgy lehet ecetet készíteni, ha veszünk ecetágyat. A kész mustról le kell szedni az élesztőhabot, és a mustot átkel önteni egy lapos üvegbe, úgy hogy minél nagyobb felületen, érintkezzen a levegővel.


Ezután hozzáadunk egy kis ecetágyat és lefedjük egy tiszta vászonkendővel. Meleg helyen hagyjuk állni legalább két-három hétig, így beindul az ecetképződés. Az erjedés optimális hőmérséklete 26-30 fok.

Ha elkészült az ecet szűrjük le és töltsük át egy tiszta üvegbe. Az így elkészült ecetet tartsuk sötét hűvös helyen, és fogyasszunk belőle napi egy két kanállal vízbe keverve.


Facebook témánk a héten: Beszélgessünk! Neked melyik a kedvenc őszi virágod? Mit ültetsz ősszel a balkonládákba, cserepekbe? >>>>>>>>

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

  Salátát termeszteni a világon...

Tovább a cikkhez
Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok számára

Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok számára

Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok számára

Szeretném a figyelmetekbe ajánlani...

Tovább a cikkhez
Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Sajnos a jó időnek búcsút mondhatunk,...

Tovább a cikkhez
Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizonyíték!

Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizonyíték!

Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizonyíték!

Nem rég olvastam egy cikket, amely...

Tovább a cikkhez

Nem túlkedvelt kerti lakónk a vakond!

Kis földhalmok jelzik kertünkben az apró ám szorgos kis állat jelenlétét. Jó alaposan felássa kertünk talaját, teljesen mindegy hogy épp a virágágyás vagy a pázsit közepén bukkan –e ki. Bővebben...:

Így védekezzünk a kártevők ellen!

A kártevők hatalmas pusztítást okoznak kertünkben, sőt úgy néz, ki évről évre egyre több van belőlük. Bemutatjuk, hogyan védekezzünk ellenük!

Bővebben...:

Így ültessünk illatos virágos kertet!

Gondolta volna kedves olvasó, hogy egy kertben akár több száz különböző illattal is találkozhatunk? Ehhez nem kell más, mint ügyesen ültetni a növényeket kertünkbe!

Bővebben...:

Simogatásra vágyik a Peszterce kertünkben!

A peszterce ( ballota pseudodictamnus) egy igen tetszetős, szürkészöldes levelekkel rendelkező növény, amely mellett nem lehet úgy elmenni, hogy az ember meg ne simogatná a molyhos kis leveleket.

Bővebben...:

A japánbambusz teraszra is ültethető!

A nagyobb erkélyre és teraszra dézsába is ültethető növény a bambusz (Pseudosasa japonica) amely 1850-ben bukkant fel Európában!

Bővebben...:

Acaena buchananii: Acélkék tüskésdiócska

Az acélkék tüskésdiócska a rózsafélék családjába tartozik, eredetileg Új-Zélandról származik. Ez az évelő talajtakaró növény, mindössze 5-10 cm magasra nő meg, ám talajt betakaró száraival hamar szétterül a kertekben.

Bővebben...:

Termesszünk madársalátát a kertben és az erkélyen!

A madársaláta (Valerianella locusta)a téli hónapok egyik fő vitaminforrása is lehet, hiszen igen magas az A,C és B vitamin tartalma valamint az ásványi anyagok széles skálája is megtalálható benne.

Bővebben...:

3 fantasztikus, bogyós gyümölcs a kiskertbe

Itt a tavasz, megérkezett a jó idő, ideje nekilátni a kerti munkáknak. Ha idén szeretne új bogyós gyümölcsöt ültetni kertjébe, április közepétől már elkezdhetjük a növények telepítését.Bemutatunk három könnyen gondozható bogyós gyümölcsöt, amelyek termesztése még a kezdő kertészek számára sem okoz gondot.

Bővebben...:

Tarka saláta fajták a zöldségkertben!

Ültetés után már 8 héttel szedhetjük az ízletes salátákat kertünkből,amelyek nem csak szépek de finomak is.

Bővebben...:

6 egyszerű lépés, hogy édenkertté varázsold a balkont!

Ismerje meg ön is hat lépésben, hogyan tudja  az erkélyt, balkont virágzó oázissá varázsolni. Megmutatjuk, hogyan kell lépésről lépésre átalakítani az erkélyt, hogy az tényleg egy meghitt nyugodt kis oázis legyen, ahová kiülhetünk egy finom kávét elfogyasztani, dolgozni, könyvet olvasni, vagy barátokkal beszélgetni.

Levendula

10 tipp a levendula felhasználására

levendula felhasználása

Akinek van a kertjében illatos levendula virág, gyakran teszi fel a kérdést, mire is tudnám felhasználni az illóolajban gazdag virágokat? A levendula köztudottan külsőleg-belsőleg nyugtató hatású gyógynövény, de mi mindenre lehet használni az illatos virágot? Íme 10 tipp a levendula felhasználására!

Bővebben...:

Így készíts levendulás limonádét percek alatt

Hozzávalók: 4 csésze víz, 3/4 csésze cukor, 4 szál levendula, 1 1/2 csésze citromlé. Elkészítés : 3 csésze vizet a cukorral jól elkeverjük, majd felforraljuk.

Bővebben...:

Így vegyük fel a harcot a csigák ellen

Nincs is annál bosszantóbb, amikor reggel kimegyünk a kertbe, és azt látjuk hogy növényeinket megrágták a csigák. Legyen szó dáliáról, árnylevélről, vagy egy szép évelő növényről, a csigák semmit sem kímélnek.

Bővebben...:

3 egynyári dísznövény, amelyek árnyékban is szépen fejlődnek

Számtalan erkély, vagy balkon van, ahová sajnos mindössze 4-5 órát süt be a nap, így ide olyan növényeket érdemes ültetni, amelyek félárnyékban is szépen fejlődnek. Bemutatunk 3 könnyen gondozható egynyári dísznövényt, amelyek félárnyékban is szépen fejlődnek.

Bővebben...:

Ezért imádom a zamiopálmát

Zamiopálma

Az egyik kedvenc szobanövényem a zamiopálma, amely az egyik leglátványosabb szobanövények közé tartozik, érdemes belőle akár több cseréppel is tartani otthon. Megmutatom, hogyan ápold és gondozd ezt a különleges szobanövényt.

Bővebben...: