Dr. Paul T. Williams (Lawrence Berkeley Országos Laboratórium, Kalifornia) a kutatás kezdetén, majd 6,2 évvel később, 15 237 futó és 32 216 rendszeresen gyalogló által kitöltött kérdőívek eredményeit hasonlította össze. 

Williams szerint a kutatás kezdetén a férfi és a női gyalogosok is jóval kevesebb kalóriát égettek el a rendszeres sétával, mint a futók a futással és jóval többet is nyomtak a mérlegen, mint a futók. Az évek során a séta-csoportban lévők energiafogyasztása sokkal kevésbé csökkent, mint a futóké. Az eredmények szerint a testtömegindex (BMI) változásai fordított arányban álltak az energiaráfordításban (MET) bekövetkezett változásokkal attól függően, hogy valaki sétálással vagy futással töltötte a sportolásra szánt időt. A negyedik BMI kvartilisben mindkét nem esetében MET/óránként nagyjából 90 százalékkal többet fogytak azok, akik futottak. Úgy tűnik a korral járó súlygyarapodás minimalizálásához is a futás a legjobb módszer, bár nők esetében a rendszeres gyaloglás is eredményekhez vezethet.

"Bár a testtömegindexet illető változások szoros összefüggésben voltak az energiaráfordítással, függetlenül attól, hogy valaki futással, vagy gyaloglással igyekszik lefogyni; a rendszeresen gyaloglókhoz képest a BMI sokkal jelentősebben csökkent a futók esetében" - írják a kutatók.

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!