szerda, 26 április 2017

Ismerkedjünk meg a hagymás növényekkel!

A hagymás és gumós növényeket gyakran egy összefogó néven emlegetjük, mint hagymások, pedig valójában két különböző növény csoportról van szó.

 

A hagyma egy több rétegű húsos buroklevélből áll, és ezek raktározzák a növény számára szükséges vizet, és tápanyagot. A hagymalevelek közepén már készen áll maga a növény, vagyis a levelek a virág, és a virágszár is. A hagymaleveleket maga a tönk tartja össze, amelyből később a gyökerek fejlődnek ki, ha a tönk megsérül a hagyma már nem fog virágot növeszteni. A hagymás növények közé tartozik a nárcisz, a jácint, a tulipán, és a hóvirág is.

A csoport másik családága a gumós növények, ahol a gumó egy egyszerűbb felépítésű a hagymához képest. Leggyakrabban kerek tojásdad, vagy lapított alakú, és a gumón szabad szemmel is látható kis mélyedések vannak, ebből nőnek ki az új hajtások. Ilyen gumós növény a közkedvelt ciklámen illetve a szellőrózsa is.

A gyökérgumós növényeknél maga a gyökér vastagszik meg, és az egyes gumószakaszok mindegyike tartalmaz egy-egy rügyet, amelyből a növény fejlődésnek indul. Ilyen gyökérgumója van a dáliáknak és a korbácsliliomnak is.

A hagymagumó átmenet a hagyma és a gumó között, míg a hagymához hasonlóan van tönkje, addig a hagymalevelek egy gumót alkotnak. A buroklevél védi a hagymát a kiszáradástól. ilyen növény pl. a krókusz, és a kardvirág.

Mind a hagymás mind a gumós növények fejlődési szakaszai jól behatárolhatók, hiszen amint elültetjük őket a földbe a gyökerek máris fejlődésnek indulnak, majd egy hónap múlva megjelennek az első hajtások is. A tavasszal virágzó növényeket, már ősszel el kell ültetni, míg a nyáron virágzó fajtákat tavasszal kell elültetni kertünkbe! A hajtások a nyáron virágzó fajtáknál a föld fölé, míg a tavasszal virágzóknál már a föld alatt indulnak fejlődésnek.

Az elvirágzás után szép lassan elszáradnak a levelek, miközben az összes tápanyag visszahúzódik a hagymába vagy a gumóba. Épp ezért ha azt látjuk, hogy egy hagymás vagy gumós növény kezd elnyílni, száradni, soha ne vágjuk le a virágot azonnal, hagyjuk, hogy az összes levél is elsárgul és teljesen elszárad.

Bár sokan gondolják úgy, hogy a hagymás növényeket szinte bárhová ültethetik a kertben, sajnos ez nem igaz.

A fény igen fontos szerepet játszik a növények fejlődésében, így nem mindegy hogy az adott növényt egy napsütötte világos kertet kedvel, ilyen pl. a jácint vagy a nyári liliom, míg egy fa árnyékában vagy a bokrok alá a félárnyékos részre inkább a hóvirág, a krókusz, és a csillagvirág javasolt.

Mivel a hagyma és a gumó raktározza az összes tápanyagot a növény számára, nem szükséges a tápdús talaj. De ez csak az első évben van így, hiszen a következő évben már egy tápanyag szegény földben nem fog a növény virágozni. Épp ezért fontos hogy a hagymás növények is tápanyagban gazdag földbe kerüljenek kertünkben!

Ezeket a növényeket mindig laza jó vízáteresztő képességű földbe ültessük, hiszen a természetes csapadék is bőven elegendő számukra hogy fejlődésnek induljanak, ám egy túl nedves talajban a hagymák elrothadnak. Már a tavaszi ültetés előtt érdemes átböngészni a kertészeti katalógusokat, és színek valamint magasság szerint összeválogatni kertünk növényeit.

Tavasszal ültessünk kardvirágot, fréziát, gyöngyvirágot, vagy inkaliliom kertünkbe, míg ősszel jöhetnek a jácintok, a tulipánok és a nárciszok.

További cikkek:

6 egyszerű lépés, hogy édenkertté varázsold a balkont!

Ismerje meg ön is hat lépésben, hogyan tudja  a balkont virágzó oázissá varázsolni. Megmutatjuk, hogyan kell lépésről lépésre átalakítani az erkélyt, hogy az tényleg egy meghitt nyugodt kis oázis legyen, ahová kiülhetünk egy finom kávét elfogyasztani, dolgozni, könyvet olvasni, vagy barátokkal beszélgetni. >>>>>>>>>

Remek talajtakaró növény az indás ínfű!

Az indás ínfű (Ajuga reptans) Európából származik, majd innen terjedt el Ázsiába és Afrikába. Gyökeret eresztő indáival hamar szétterjed a kertben, és igen gyorsan növekedésnek indul.

Bővebben...

Milyen módszerrel érdemes a gyepet öntözni?

Egy gyepet vagy pázsitot számtalan módon öntözhetünk, ám a technika kiválasztása sok tényezőtől függhet! Bővebben...

Kiváló méregtelenítő a salátaboglárka gyógynövény!

A tavaszi vagy őszi méregtelenítéshez is felhasználhatjuk a salátaboglárka (ranunculus ficaria) gyógynövényt, amely számtalan hasznos tulajdonsággal bír. Bővebben...

Orchidea ápolása otthon

Egyre többen tartanak otthon orchideát, de vajon miért szárad és hullik a növény pár napon belül? Cikkünkből megismerheti az orchidea gondozását. Bővebben...

Rhododendron a különleges kerti növény!

Ezek a különleges és csodálatos mediterrán növények már itthon is megvásárolhatók. Ismerjük meg a különleges színvilággal rendelkező Rhododendronok titkait.

Bővebben...

Görögdinnye a kertben

A nyár egyik legismertebb gyümölcse a görögdinnye. Nincs is jobb, mint a 40 fokos melegben a lehűtött édes görögdinnye szelet. De miért ne ültethetnék saját görögdinnyét a kertünkbe. Bővebben...

6 egyszerű lépés, hogy édenkertté varázsold a balkont!

Ismerje meg ön is hat lépésben, hogyan tudja  az erkélyt, balkont virágzó oázissá varázsolni. Megmutatjuk, hogyan kell lépésről lépésre átalakítani az erkélyt, hogy az tényleg egy meghitt nyugodt kis oázis legyen, ahová kiülhetünk egy finom kávét elfogyasztani, dolgozni, könyvet olvasni, vagy barátokkal beszélgetni.

Bővebben...

Mi alapján válasszunk növényt a kertészetben?

A legtöbb hazai kertészet március közepétől már javában árulja a 6-os, és 10 –es csomagban árult egynyári és évelő palántákat, amelyek megkönnyítik a kertész munkáját, és áruk is igen kedvező.

Bővebben...

Ültessünk kockás liliomot kertünkbe

Nem hiába kapta ezt a furcsa nevet ez a szép növény, hiszen kockás mintájával kertünk különleges éke lesz.

Bővebben...

Ültessünk kőedénybe növényeket!

A kőedénybe ültetett növény kompozíciók nem csak mutatósak, de kissé rusztikus hangulatot is kölcsönöznek kertünknek. Kőből készült virágtartót ma már az összes nagy barkácsáruház kínál, és bár áruk elég magas, élettartamuk miatt érdemes ezekbe a virágtartókba beruházni.

Bővebben...

A palástfű árnyékos kertbe is ültethető!

A palástfű (Alchemilla mollis) egy könnyen gondozható igénytelen évelő növény, amely könnyen szaporodik és terebélyesedik kertünkben.

Bővebben...

A bőrlevél árnyékos kert részben is szépen fejlődik

A bőrlevél (Bergenia) közismert és kedvelt évelő dísznövény, amelyet igénytelenségének és gyönyörű virágainak köszönhet.

Bővebben...

Így gondozzuk az évelő növényeket kertünkben!

Sokan úgy gondolják, hogy az évelő növényekkel nincs annyi gond, mint pl. az egynyári dísznövényekkel. Pedig az évelőknek is vannak speciális igényeik, hiszen van, amelyik a napos, míg mások csak a félárnyékos helyet viselik el.

Bővebben...

 

A zöld tea csökkenti a magas vérnyomást!

A zöld teának számos előnyös hatása van: felgyorsítja az anyagcserét, segít csökkenteni a magas vérnyomást, sőt még a fogszuvasodás ellen is véd. Az új kutatásokból nemrég ráadásul az is kiderült, hogy javítja a memóriát és a kognitív funkciókat is.

Bővebben...

hírek

Milyen virágot vásároljunk nőnapra?

Tisztelt Urak! Ismét elérkezett a nőnap. Ön is gondban van, milyen virágot vegyen a család hölgy tagjainak, vagy csak betér egy virágboltba és megveszi az első virágot, amit meglát?

Bővebben...

Tegyünk a tiszta levegőért!

Manapság egyre többet hallunk a légszennyezettségről, és arról hogy milyen káros szervezetünkre a belélegzett káros anyag. Ha otthon maradunk és becsukjuk az ablakot, vagy ha a városban lakunk és szellőztetünk, egyik sem a jó megoldás.

Bővebben...

Redőnyakció!

Redőny Akció!

Ha ön 10 nm felett rendel tőlünk redőnyt most 10 % árengedményt adunk!

Redőnyklinika.hu: Megoldás meleg helyzetekre!