szerda, 26 április 2017

Hajtassunk jácintot és amarilliszt télen!

Nincs is szebb látvány, mint amikor kint szikrázóan csillog a hó és a jég, miközben az ablakban ott virít a jácint vagy épp az amarillisz virága.

 

Aki szeretne télen az otthonában illatos és színes jácintot vagy amarilliszt csodálni,most kezdje el a hajtatást.

A jácintos hajtatóüvegek, amelyekben a hagymát elő lehet hajtani, nem mai találmány, hiszen már a 17. században is használták Hollandiában. Ha még nem rendelkezünk otthon ilyen speciális üveggel, semmi gond ma már a legtöbb kertészetben és virágboltban is beszerezhetők ezek különböző méretekben és színekben.

Természetesen, ha nincs ilyen hajtató üveg, más edény is megfelel a célnak, csak az a fontos hogy az edény nyaka keskenyebb legyen, mint az alja, hogy a hagyma ne csússzon le az üvegbe, Ugyanígy amarilliszt is hajtathatunk üvegedénybe, érdekes látványt nyújt, ahogy egy kis hagymából egyszer csak egy gyönyörű színes virág fejlődik ki. Az amarillisz hagymákat nagyobb üvegtálba is elhelyezhetjük, ám ekkor nagyobb kavicsokkal válasszuk el a hagymát a víztől.

A hajtatásra szánt hagymákat október végén vagy november elején érdemes elhelyezni az üvegben, attól függően mennyire meleg még az időjárás, ha túl meleg van érdemes még várni ezzel. Töltsük fel a vázákat úgy vízzel, hogy minimum 3 mm maradjon a hagyma tönkje és a víz között.

Fontos hogy a hagyma ne érintkezzen a vízzel, mert így rothadásos folyamat indul el, csak a gyökere fog majd a vízbe érni. Ezután tegyük a vázát egy sötét helyre ahol nincs több 10 foknál. Akár egy ablakba is elhelyezhetjük a kis vázát, de fontos hogy takarjuk le egy fekete süveggel, amelyet papírból tudunk elkészíteni.

A sötét és hideg azért fontos, hogy a hagyma ne kezdjen el azonnal növekedni, hiszen csak télire szeretnénk, ha virágba borulna.

Amikor megindul a gyökérképződés és a gyökerek már sűrűn beszőtték az üveget tegyük néhány napra át az edényt egy 15 fokos világos helyre, de fontos hogy a papírsüveg továbbra is maradjon rajta a hagymán. Az elpárolgott vizet közben folyamatosan pótolni kell, nehogy a gyökerek kiszáradjanak.

Végül pár nap múlva vegyük le a süveget, és tegyük a vázát szobahőmérsékletű helyre. A hajtáscsúcsok megjelenése után kb. 10 hetet kell várnunk a virágzásra, de ha nem szeretnénk ennyit várni, vásároljunk előrehajtatott jácint hagymákat.


Minél hidegebb helyre tesszük a virágzó növényt annál lassabban fog majd elvirágozni, tehát érdemes egy 10-15 fokos helyiségben tartani a növényt és csak pl. karácsonyra bevinni a meleg fűtött szobába.

Amikor a jácint elnyílt, hagyjuk, hogy a virágok teljesen elszáradjanak, majd vágjuk le a virágszárat, és ha van, kertünk ültessük ki szabadföldbe, vagy tegyük el jövő évig egy sötét hideg helyen az újabb hajtatásig.

Címkék: jácint, amarilisz hajtatás, hajtatóüveg,virághagyma

6 egyszerű lépés, hogy édenkertté varázsold a balkont!

Ismerje meg ön is hat lépésben, hogyan tudja  a balkont virágzó oázissá varázsolni. Megmutatjuk, hogyan kell lépésről lépésre átalakítani az erkélyt, hogy az tényleg egy meghitt nyugodt kis oázis legyen, ahová kiülhetünk egy finom kávét elfogyasztani, dolgozni, könyvet olvasni, vagy barátokkal beszélgetni. >>>>>>>>>


Az égig érő bambusz

Hazánkban az elmúlt pár évben a bambuszok iránti kereslet megnőtt, hiszen a távol kelet egzotikus hangulatát hozza el nekünk.

Bővebben...

A fűmagvetés titkai!

Egy szépen ápolt zöld gyep, a legkisebb kertben is elfér. Akár egy méteres területre is vethetünk fűmagot. Ismerjük meg a füvesítés titkait, hogy a szomszéd fűje ne legyen zöldebb! Bővebben...

A rozmaring javítja a látást is!

Az ősi ázsiai és a korai európai kultúrákban széles körben használt gyógynövények egyre nagyobb figyelmet kapnak az utóbbi években a nyugati orvoslásban.

Bővebben...

Cymbidium orchidea

Kedves Ildikó! A páromtól kaptam egy gyönyörű cymbidiumot 6 virágszárral tavaly áprilisban. Egy éve ilyenkor 2 nagy virágszárat hozott, de a bimbókat ledobta Bővebben...

A levegőből táplálkoznak a Tillandsiák

Igen különleges növények a Tillandsiák, amelyek a köderdők és magas hegyvidékek fáin a levegőből táplálkoznak.

Bővebben...

Jamie Oliver: így termesztem a paradicsomot!

Jamie Olivert szinte mindenki ismeri, ő az, aki imád főzni, de imád kertészkedni is mellette. Most a paradicsom ültetése mellé ad néhány jó tanácsot olvasóiknak! Bővebben...

6 egyszerű lépés, hogy édenkertté varázsold a balkont!

Ismerje meg ön is hat lépésben, hogyan tudja  az erkélyt, balkont virágzó oázissá varázsolni. Megmutatjuk, hogyan kell lépésről lépésre átalakítani az erkélyt, hogy az tényleg egy meghitt nyugodt kis oázis legyen, ahová kiülhetünk egy finom kávét elfogyasztani, dolgozni, könyvet olvasni, vagy barátokkal beszélgetni.

Bővebben...

Frézia ültetése és termesztése kiskertben

Sokan a fréziát csak virágboltban vágott virágként látták, pedig kertünkbe vagy erkélyünkre is ültethetjük ezt a kedves színes virágot.

Bővebben...

Indul a tavaszi kertészkedés!

Már csak két hónap és újra lehet kertészkedni. Ideje átgondolni mit is szeretnénk idén ültetni kertünkbe. Íme, néhány ötlet.

Bővebben...

A gyöngyvirág ültetése tavasszal

A gyöngyvirág a májusi kert legelső lakója, hiszen már május elején fellelhetjük kertünkben a hófehér bókoló gyöngyvirágokat. Akinek még nincs a kertjében gyöngyvirág, tavasszal nekifoghat a telepítésnek.

Bővebben...

A palástfű árnyékos kertbe is ültethető!

A palástfű (Alchemilla mollis) egy könnyen gondozható igénytelen évelő növény, amely könnyen szaporodik és terebélyesedik kertünkben.

Bővebben...

A bőrlevél árnyékos kert részben is szépen fejlődik

A bőrlevél (Bergenia) közismert és kedvelt évelő dísznövény, amelyet igénytelenségének és gyönyörű virágainak köszönhet.

Bővebben...

Így gondozzuk az évelő növényeket kertünkben!

Sokan úgy gondolják, hogy az évelő növényekkel nincs annyi gond, mint pl. az egynyári dísznövényekkel. Pedig az évelőknek is vannak speciális igényeik, hiszen van, amelyik a napos, míg mások csak a félárnyékos helyet viselik el.

Bővebben...

Segítség beteg az orchideám mit tegyek?

Sárgul, levél hullik a virág, száradnak a hajtások apró pöttyök és foltok jelennek meg vajon mi baja lehet az orchideámnak? Ismerje meg az orchidea betegségeit, tüneteit és kezelését. Bővebben...

 

A zsályatea mandulagyulladás ellen is hatásos

Az orvosi vagy kerti zsályát ezen túlmenően még fűszernövényként is használhatjuk. Gyulladás gátló hatásának köszönhetően elsősorban torokfájásra, kezdődő torok-, illetve mandulagyulladásra is kitűnő. Bővebben...

hírek

Készítsünk vitaminos pakolást házilag!

Akár egy csendes hétvégén, akár hétköznap, ha van, időnk elkészíthetjük ezt az arcpakolást, amely kisimítja és táplálja a bőrt.

Bővebben...

Ismerjük meg a borst!

A legközkedveltebb fűszer, a Bors(Piper nigrum L) Indiában mintegy 4000 év óta használják gyógy- és fűszernövényként, Fontos növénye volt az ókori görögöknek és rómaiaknak, kereskedelme pedig legalább 3000 évre nyúlik vissza.

Bővebben...

Redőnyakció!

Redőny Akció!

Ha ön 10 nm felett rendel tőlünk redőnyt most 10 % árengedményt adunk!

Redőnyklinika.hu: Megoldás meleg helyzetekre!