szerda, 26 április 2017

A jácintok télen is tavaszt hoznak otthonunkba!

Februárban már a legtöbb kertészeti áruház polcain megjelennek a kis cserépbe ültetett virágzó jácintok, de a bátrabb kertészek maguk is hajtathatnak jácint hagymát akár üvegben is.

 

Egy cserép jácint fantasztikus illatával és szépségével igazi tavaszi hangulatot teremt otthonunkban. Jácintot már déd- vagy üknagymamáink idejében is ültettek a kertekbe, már 1830-ban egy kertészeti könyvben több mint 500 féle jácintot jegyeztek fel. A jácintok szobai termesztése az utóbbi pár évben lett nagy divat, ismét felfedeztük a szép hajtató üvegeket a hagymák mellé, ahol láthatjuk nem csak a növény, de a gyökér fejlődését is.


A kertészeti áruházakban cserepes jácintot rózsaszín, fehér, kék színben találunk, de az előre csomagolt hagymákból már sárga, narancssárga vagy lila színt is felfedezhetünk. Ha a kertünkbe szeretnénk jácintot ültetni, várjuk meg az őszt, de lakásban tavasszal is élvezhetjük szépségüket. Mindez annak köszönhető, hogy egy eljárás segítségével előhűtik a hagymáját, amelyet ha ősszel cserépbe ültetnek, akkor december-január környékére meggyökeresedik és kivirágzik. Így kerül a kertészeti áruházak polcaira a tavaszi cserepes jácint.

A cserepes jácintot vásárlás után helyezzük el otthonunkban, egy világos, de nem túl meleg helyiségben. Az ideális hőmérséklet 12-15 C fok, ha ennél melegebb helyiségbe tesszük a növény szinte pár nap alatt elvirágzik. Ellenben ha hűvös helyiségben tartjuk akár két hétig is gyönyörködhetünk a látványban.

A virágzás ideje alatt érdemes rendszeresen öntözni a talajt, ám a két locsolás között mindig hagyjuk a földet kissé kiszáradni, mert a túllocsolás miatt a hagyma könnyen rothadásnak indul. A virágzás után sokan egyszerűen kidobják a növényt, pl. ha nincs kert ahová ki tudná ültetni, vagy mert úgy gondolják, nem lehet újra hajtani a hagymákat.

Az elvirágzott jácintot hagyjuk teljesen elszáradni, vagyis csökkentsük le a locsolást, és várjunk, amíg a levelek is elszáradnak. Ez azért fontos, mert ekkor az összes tápanyag visszahúzódik a hagymába, és így a következő hajtatásnál lesz tápanyag a növénynek. Végül emeljük ki a hagymát a cserépből, tisztogassuk le, és egy újságpapírba csomagolva tegyük el őszre egy száraz sötét helyre. Ha nekünk nincs kertünk, vagy nem szeretnénk a hagyma tárolásával vesződni, ajándékozzuk oda a növényt egy ismerősnek, akinek van kertje.

A hagymákat ősszel még a fagyok beállta előtt szeptember végén, október elején ültessük ki a kertbe, egy világos, de szélvédett helyre, de akár fa, vagy bokor alá is ültethetjük őket. A hagymákat 5-10 cm mélyre érdemes elültetni, és mivel jól bírják a fagyokat nem kell aggódni télen miattuk, tavasszal kihajtanak majd kertünkben.

Előfordulhat, hogy egyik vagy másik évben a jácintok nem hoznak virágot, ennek oka, hogy a hagymák elfáradnak, vagy kifogytak a tápanyagból. Ettől nem kell megijedni, érdemes néha felszedni a hagymákat a kertben tavasszal a virágzás végén, a kis sarj hagymákat külön leválasztani, osztályozni őket, és egy száraz sötét helyen pihentetni őszig.

Ősszel újra ültessük ki a hagymákat, de a sarj hagymák a következő évben gyakran még ekkor sem virágoznak.

Ezt olvasta már?

Hajtassunk jácintot és amarilliszt télen!

Most ültessük el a tavaszi jácintokat!

Hajtassunk karácsonyra jácintot

6 egyszerű lépés, hogy édenkertté varázsold a balkont!

Ismerje meg ön is hat lépésben, hogyan tudja  a balkont virágzó oázissá varázsolni. Megmutatjuk, hogyan kell lépésről lépésre átalakítani az erkélyt, hogy az tényleg egy meghitt nyugodt kis oázis legyen, ahová kiülhetünk egy finom kávét elfogyasztani, dolgozni, könyvet olvasni, vagy barátokkal beszélgetni. >>>>>>>>>

Minirózsa gondozása kint és bent!

A mini rózsa egyre ismertebb és kedveltebb dísznövény lesz a hazai kertekben. Sokan már színek szerint gyűjtik és ültetik ezt, kedves dísznövényt.

Bővebben...

A fűmagvetés titkai!

Egy szépen ápolt zöld gyep, a legkisebb kertben is elfér. Akár egy méteres területre is vethetünk fűmagot. Ismerjük meg a füvesítés titkait, hogy a szomszéd fűje ne legyen zöldebb! Bővebben...

Az orbáncfű gyógynövény jótékony hatásai

Az orbáncfű gyógynövény vagy a belőle készült tea számtalan betegségre nyújt enyhülést és gyógyulást. Bővebben...

Ismerjük meg az epifita orchideák igényeit!

Az orchideák évről évre egyre több rajongók tudhatnak maguk mögött kis hazánkban, ám mivel speciális környezeti igényük van, fontos a helyes gondozás.

Bővebben...

Óriások és törpék, vagyis az őserdő lakói!

Cikkünk második részében megismerhetjük az őserdők óriásait és többi lakót, akik különleges túlélési technikákat alkalmaznak.

Bővebben...

A nektarin egy valódi vitaminbomba

A nektarint sokan hívják kopasz baracknak, hiszen a barack egyik alfajáról van szó, amely egy vitaminbombával is felér. Bővebben...

6 egyszerű lépés, hogy édenkertté varázsold a balkont!

Ismerje meg ön is hat lépésben, hogyan tudja  az erkélyt, balkont virágzó oázissá varázsolni. Megmutatjuk, hogyan kell lépésről lépésre átalakítani az erkélyt, hogy az tényleg egy meghitt nyugodt kis oázis legyen, ahová kiülhetünk egy finom kávét elfogyasztani, dolgozni, könyvet olvasni, vagy barátokkal beszélgetni.

Bővebben...

Így rendezzük be az erkélyt tavasszal!

Hamarosan itt a tavasz ideje megtervezni az erkély berendezését és virágait. Még a legkisebb erkélyt is valódi oázissá varázsolhatjuk, néhány ügyes praktika segítségével.

Bővebben...

Készüljünk a tavaszra kertünkben is!

Már csak pár hét és beköszönt a tavasz, Itt az ideje elkezdeni beszerezni a szükséges kellékeket, hogy ne az utolsó pillanatban kapkodjunk.

Bővebben...

Kert hónapról hónapra

Kertészkedni egész évben lehet, de nézzük, melyik hónapban mit tudunk ültetni kertünkbe. Bővebben...

A palástfű árnyékos kertbe is ültethető!

A palástfű (Alchemilla mollis) egy könnyen gondozható igénytelen évelő növény, amely könnyen szaporodik és terebélyesedik kertünkben.

Bővebben...

A bőrlevél árnyékos kert részben is szépen fejlődik

A bőrlevél (Bergenia) közismert és kedvelt évelő dísznövény, amelyet igénytelenségének és gyönyörű virágainak köszönhet.

Bővebben...

Így gondozzuk az évelő növényeket kertünkben!

Sokan úgy gondolják, hogy az évelő növényekkel nincs annyi gond, mint pl. az egynyári dísznövényekkel. Pedig az évelőknek is vannak speciális igényeik, hiszen van, amelyik a napos, míg mások csak a félárnyékos helyet viselik el.

Bővebben...

11 tipp, hogy a tiéd legyen a környék legszebb orchideája!

Az orchideák a trópusok gyönyörű kincsei, színeik, formáik, illatuk mindenkit elbűvölnek. Az elmúlt században nemesítésüknek és laboratóriumokban történő szaporításuknak köszönhetően bárki számára elérhetővé vált ez a káprázatos növény. Ez eddig mind szép és jó, de, ugye te is jártál már úgy, hogy az ajándékba kapott orchidea soha többé nem bontott virágot, vagy, ami még rosszabb, néhány hónap múlva elpusztult. Pedig minden csak odafigyelés kérdése!

Bővebben...

 

A fokhagyma tea megfázás ellen is hatásos!

A fokhagyma a magyar konyha egyik legismertebb hagymaféléje, ám azt már kevesen tudják, hogy a belőle készült tea a megfázás ellen is hatásos. Bővebben...

hírek

3 fűszernövény, amelyek egészségünkre is jó hatással vannak!

A fűszernövényeket a konyhában ételeink ízesítésére használjuk, pedig egészségünkre is jótékony hatást gyakorlatnak!

Bővebben...

Jamie Oliver: így termesztem a póréhagymát!

A póré kedveli a napos helyeket és a könnyű jó vízelvezetésű talajt. Szinte minden közönséges kerti földben jól fejlődik. Szereti, ha sokat locsolják, de a pangó vizet nem bírja.

Bővebben...

Redőnyakció!

Redőny Akció!

Ha ön 10 nm felett rendel tőlünk redőnyt most 10 % árengedményt adunk!

Redőnyklinika.hu: Megoldás meleg helyzetekre!