, akik a Bathi Egyetemen szeptemberben tartott pszichológiai kongresszuson számoltak be legfrissebb eredményeikről.

A kongresszust a Brit Pszichológus Társaság Egészségügyi Pszichológiai Csoportja és az Európai Egészségügyi Pszichológiai Társaság rendezte. Metaxia Kritsidima elmondta, hogy sok beteg azért nem megy el szájsebészeti beavatkozásokra, mert fél a fogorvostól. Ez azonban súlyosan befolyásolhatja a betegek egészségi állapotát. Szorongásuk nemcsak nekik jelent stresszt, hanem a fogorvosnak és munkatársainak is. Mivel fokozott nyomás alatt dolgoznak, csökkenhet a teljesítményük, és megnyúlhat a kezelés időtartama is. Emiatt nagyon fontos a szorongás csökkentése, magyarázta Kritsidima.


A mostani vizsgálat során 340 felnőtt beteg szorongásszintjét mérték a megbeszélt fogászati kezelés előtti várakozás során. A betegek közül néhányan levendulaillatban töltötték a várakozást, a többiek nem. A levendulaillat csökkentette a szorongást: az illatos váróteremben ülők kevesebb szorongásról számoltak be, mint a kontrollcsoport tagjai. A hatás a fogászati kezelés jellegétől (rutin ellenőrzés, fúrás stb.) függetlenül fennállt. A jövőbeni fogászati beavatkozásokkal kapcsolatos szorongásokra azonban nem volt hatással a levendula. Kritsidima következtetése szerint tehát a levendulát érdemes alkalmazni a várótermekben mint szorongáscsökkentőt.

Forrás:medipress.hu

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!