péntek, 22 szeptember 2017

Légy részese az alkotásnak

Új korszakba léptünk, amikor egyre nagyobb figyelem fordul az összhang és a környezet felé. Ez a tendencia jól tükröződik a művészetekben, valamint a természetes anyagok használatában és a zöld szín otthonokban való megjelenésében. Előtérbe kerül az önkifejezés, és teret nyer a kreativitás.

Már nem vágyunk egységes alkotásokra, sokkal inkább szeretnénk otthagyni személyes, ugyanakkor hétköznapi kézjegyünket. Az elegancia és a fényűzés nem élvez többé elsőbbséget, helyette letérünk a járt útról, mellőzzük a hagyományos sémákat, hogy újdonságokra leljünk.

Természetes és kreativ

Napjaink lakásbelső kialakításának alapja a természetesség és egyfajta lezserség kombinációja. Nem ragaszkodunk többé a szigorú szabályokhoz és az előre megszabott kompozíciókhoz, annál inkább teret adunk saját kreatív értelmezésünknek. A természethez hasonlóan az otthonunk is folyamatos változásban van, nem szükséges a tárgyak helyét előre meghatározni. A természetes anyagok, elsősorban az élő növények használta különösen fontos. A virágok és a növények különleges környezetet teremtenek, és növekedésükkel biztosítják a lakás folyamatos változását. A tavaszi növények, különösen a virághagymák tökéletesek ennek a hatásnak az eléréséhez. A kompozíciókban számos színt láthatunk, ugyanakkor vannak olyan alkotások is, ahol egyetlen szín kerül a középpontba, és ezt egészítjük ki fehérrel vagy zölddel. A formák természetesek és változatosak, akárcsak a környezet, így a kaspók és vázák használata sem feltétlenül szükséges. Gyakorlatilag bármilyen napi használati tárgy megteszi, a lényeg, hogy egyéniséget adjon a kompozíciónak.

Modern

Természetes, múzeum, változékony, szabálytalan, csendélet.

Divatos hangulat

Kreatív, személyes, szokatlanul díszített, egyszerű, véletlenszerű.

Klasszikus

Egyedülálló, műterem, harmonikus, romantikus művész, gazdag kultúrájú.

Tulipán

A tulipán tökéletes ehhez a témához, mert a vázában is tovább növekszik, akár vágott virágként akár hagymájával együtt. A tulipános csokor így mindig másként néz ki, mivel a tulipán önmaga is hozzájárul a kompozíció alakításához. Ez a változatos növény a színskála szinte minden színében elérhető, és változatos formáival – a papagájtól a dupla virágúig – méltón képviseli az idei tavaszi trendet.

jácint (Hyacinthus)

Ennek a finoman illatozó hagymás virágnak van egy, a tulipánhoz hasonló tulajdonsága: szintén folyamatosan növekszik a vázában, illetve hagymás formában, így tehát a vele készített alkotás is folyamatosan megújul. A jácint nagyobb fajtái illenek legjobban a „Légy részese az alkotásnak” trendhez.

kockás liliom (fritillaria)

Hiába látott már valaki kockás liliomot, nagy valószínűséggel nem ismeri még minden fajtáját. Ennek a virágnak számos eltérő formája létezik, és mindegyik illik ehhez az irányzathoz. A tavaszi növény jellegzetes tulajdonsága, hogy tovább nő a kompozícióban, mint ahogy a tulipán és a jácint is. A kockás liliom élő bizonyítéka annak, hogy mennyire színes és kreatív a természet.

nárcisz (narcissus)

Habár jól ismert mind a krémszínű, mind a narancsszínű nárcisz, mégis a sárgafajta a legfeltűnőbb. A tavaszt varázsolja elénk ez a virág, amelyet lefelé néző trombitavirágai visszafogottá tesznek, ugyanakkor növekedés és fejlődés szempontjából kiemelik a csokorban lévő többi tavaszi virág közül.

BoglÁrka (Ranunculus)

Kanyargós szára és kerek virága természetességet kölcsönöz bármilyen vele készült csokornak, amit tovább fokoz a tény, hogy a virág a vázában tovább növekszik. Már-már meglepő, hogy egy ilyen kis növény is lehet egyszer óriási.

Bangita (Viburnum))

A bangita nemcsak friss színeivel tűnik ki, hanem szárának rugalmasságával is, amelyeknek köszönhetően bolondos kompozíciókban is használhatjuk, ha különleges hatású alkotást szeretnénk készíteni.

Modern

Az ágakból és drótból készített kerek alakzat természetes tartószerkezetet biztosít ennek az erőteljes tavaszi kompozíciónak, amelyben a boglárka játszik meghatározó szerepet. A virágok tányéron állnak és innen veszik fel a vizet. Szokatlan, természetes megjelenésű alkotás.

Boglárka, jácint, nárcisz, kockás liliom, tulipán, szellőrózsa

Itt látszik, mennyire különbözőek és egyediek lehetnek a tulipánok. Minden fajtának megvan a saját személyisége, ráadásul a sárga színű számos eltérő árnyalatban létezik. A képen látható, természetes formájú váza színe is a sárga egy árnyalata, amely kiemeli a benne lévő virágokat.

Tulipán

A gallyakból font kosár frissen szedett vadvirágcsokor hatását kölcsönzi a kompozíciónak. A természetes hatású alkotás minden nap újjáéled, mivel a tulipán folyamatosan növekszik, naponta más-más képet nyújtva ezáltal.

Tulipán, orgona, prunus

Nem kell mindig csokrot készíteni a hatásos megjelenéshez. Erre bizonyíték a sárga tulipán, amely létezése óta semmit nem veszített erejéből, míg a papagáj tulipán raffinériát kölcsönöz a csendéletnek.

Tulipán
Mindig is kíváncsi volt rá, hogy a hagymás virágok hogyan növekednek és virágoznak? Ebben az üvegedényben könnyű nyomon követni a folyamatot: bárki betekintést nyerhet a természet játékába. A sárga és fehér kombinációja üde és kontrasztos, így a kompozíció biztosan megkapja az őt megillető figyelmet.

KÜLÖNLEGESSÉG: a 20., 21. és 22. fotó három különböző növekedési fázist mutat be.

Tulipán, nárcisz

Hangulatos

Kellemes látványt nyújt, ahogy a különféle természetes anyagok egymás hatását fokozzák ebben a szokatlan kompozícióban. A fadarabokból készült csészeforma szilárd alapot képez a különféle hagymás virágoknak, amelyek buján növekednek és virágoznak, így alakítva ki minden növény egyedi útját.

Nárcisz, tulipán, kockás liliom, boglárka, gyöngyike, tulipánvirág, jácint, pipacs

Belenézett már valaha a tulipán virágába? Érdemes kipróbálni: láthatjuk, ahogy az anyatermészet benne hagyta csodálatos kézjegyét.

Tulipán

Ez a stílusos kép egyértelműen mutatja, hogy itt a tavasz. Rakjunk össze annyi tavaszi virágot, amennyit csak tudunk különféle variációkban, csomagoljuk be a vázákat, kössük át őket szalaggal, és indulhat a buli! Egyedi kompozíciót kapunk, amely minden nap más oldalát mutatja.

Tulipán, orgona, jácint, kockás liliom, gyöngyike, nárcisz, bangita, lednek, fűz

Ezt a mesés tulipánt könnyű összetéveszteni egy csábító édességgel. Az üde piros és krémszínek kombinációja teszi a Pinokkió tulipánt igazán szemet gyönyörködtetővé. Ez a virág igazi egyéniség.

Tulipán

A vázának nem kell feltétlenül kerámiából vagy üvegből lennie. A kerek formába rendezett gallyak is megfelelnek a célra. Micsoda ötletes megoldás! A vaskos gyűrű látványos kontrasztot képez a pasztellszínű tavaszi virágokkal. Nem túl bonyolult, mégis stílusos.

Tulipán, szellőrózsa, jácint, lednek

Klasszikus

Ez az alkotás nem hiányozhat egy műteremből sem. Olyan, mint egy festészeti téma. Az ágak természetes fészket alkotnak a különféle színes, tavaszi virágok számára, amelyek így harmonikus képpé állnak össze.

Tulipán, orgona, kockás liliom, boglárka, mogyoró, borostyán


Ez a tulipán annyira egyedi, hogy önmagában is képes magára vonni a figyelmet. Lehetetlen megunni a szokatlan formáját, színét és mintázatát.

Tulipán

Ez az az eset, amikor nem csupán a csokor képes növekedni, hanem az apró levelű repkényből készült kosár is. Amikor ez a bájos, hagyományos csokor elvirágzik, a kosár felhasználható egy újabb csokorhoz, ezáltal még közelebb érezhetjük magunkat az örökké változó anyatermészethez.

Tulipán, boglárka, kockás liliom, jácint, szellőrózsa, tulipánvirág, gyepliliom (liriope)

Tulipán tulipános háttér előtt. A rózsaszín tulipán és az egyszínű fotó közötti ellentét visz izgalmat ebbe az alkotásba. Ez a kép tiszteletet sugároz a természet szépsége iránt.

Tulipán

Annak ellenére, hogy a virágok külön vázákban vannak, mégis egységet alkotnak. A göröngyös, fehér ág tartja egyben a kompozíciót. A virágok színei és formái remekül kihangsúlyozzák az aktuális trend motívumait.

Tulipán, bangita, viola, kockás liliom, nárcisz

Forrás: Holland virágiroda

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

  Salátát termeszteni a világon...

Tovább a cikkhez
Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok számára

Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok számára

Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok számára

Szeretném a figyelmetekbe ajánlani...

Tovább a cikkhez
Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Sajnos a jó időnek búcsút mondhatunk,...

Tovább a cikkhez
Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizonyíték!

Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizonyíték!

Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizonyíték!

Nem rég olvastam egy cikket, amely...

Tovább a cikkhez

Hasznos lehet a zöldtető építése

A zöldtető nem a modern kor találmánya, hiszen már az ókorban is ismerték, de ma újra divatba jött a háztetőkön kertet építeni.

Bővebben...:

Szobahárs gondozása

Évekkel ezelőtt kaptam egy kicsi szobahársfát .Tavasszal kiültetem a kertbe ,ősszel beveszem.Már elég nagy, szeretném tudni hogy lehet e metszeni?Köszönöm.Lia Bővebben...:

Így ültessünk illatos virágos kertet!

Gondolta volna kedves olvasó, hogy egy kertben akár több száz különböző illattal is találkozhatunk? Ehhez nem kell más, mint ügyesen ültetni a növényeket kertünkbe!

Bővebben...:

Ültessünk a kertbe lágyszőrű palástfű növényt!

A palástfű, mint gyógynövény sok nőnek ismerősen cseng, hiszen számtalan női betegségre ajánlják a teáját fogyasztani.

Bővebben...:

A mocsári mályva akár másfél méter magasra is megnőhet

A mocsári mályva a hibiszkuszok családjába tartozó kerti dísznövény, amely hatalmas virágaival feltűnő szépség lehet kertünkben. Sokan, ha meghallják a hibiszkusz nevét, egy szobanövényre gondolnak. Pedig a hibiszkusz családjába számtalan növény tartozik, van köztük egynyári, és van évelő is, mint pl. a mocsári mályva (Hibiscus moscheutos), vagy más néven óriás hibiszkusz.

Bővebben...:

A parlagi macskatalp jól bírja a tűző napos kerteket is

A parlagi macskatalp (antennaria dioica„ rubra”) alapfajtája egész Európában őshonos, de a legtöbb kertészetben már a nemesített fajtákkal találkozunk.

Bővebben...:

Bátran vágjunk bele a konyhakertbe!

Sokan hivatkoznak arra, hogy semmit nem tudnak termelni, hiszen nincs is konyhakertjük. Ez így nem egészen igaz, hisz sok olyan növény van, ami akár egy erkélyládában, vagy virágcserépben is megtermelhető. Bővebben...:

4 hagyma amely nem hiányozhat a konyhakertből!

A hagyma a magyar konyha egyik alapélelmiszere, hiszen számtalan ételbe teszünk vöröshagymát, fokhagymát vagy póréhagymát. Mivel a hagyma ára is évről évre emelkedik, érdemes elkezdeni saját konyhakertünkben termeszteni, ezt a remek zöldséget.

Bővebben...:

Fedezzük fel a mangót!

Az egyik legízletesebb egzotikus gyümölcs, melyet mindenféle képen meg kell kóstolnunk! Alakja tojásdad vagy veseformájú.

Bővebben...:

6 egyszerű lépés, hogy édenkertté varázsold a balkont!

Ismerje meg ön is hat lépésben, hogyan tudja  az erkélyt, balkont virágzó oázissá varázsolni. Megmutatjuk, hogyan kell lépésről lépésre átalakítani az erkélyt, hogy az tényleg egy meghitt nyugodt kis oázis legyen, ahová kiülhetünk egy finom kávét elfogyasztani, dolgozni, könyvet olvasni, vagy barátokkal beszélgetni.

Levendula

10 tipp a levendula felhasználására

levendula felhasználása

Akinek van a kertjében illatos levendula virág, gyakran teszi fel a kérdést, mire is tudnám felhasználni az illóolajban gazdag virágokat? A levendula köztudottan külsőleg-belsőleg nyugtató hatású gyógynövény, de mi mindenre lehet használni az illatos virágot? Íme 10 tipp a levendula felhasználására!

Bővebben...:

Így készíts levendulás limonádét percek alatt

Hozzávalók: 4 csésze víz, 3/4 csésze cukor, 4 szál levendula, 1 1/2 csésze citromlé. Elkészítés : 3 csésze vizet a cukorral jól elkeverjük, majd felforraljuk.

Bővebben...:

Így vegyük fel a harcot a csigák ellen

Nincs is annál bosszantóbb, amikor reggel kimegyünk a kertbe, és azt látjuk hogy növényeinket megrágták a csigák. Legyen szó dáliáról, árnylevélről, vagy egy szép évelő növényről, a csigák semmit sem kímélnek.

Bővebben...:

3 egynyári dísznövény, amelyek árnyékban is szépen fejlődnek

Számtalan erkély, vagy balkon van, ahová sajnos mindössze 4-5 órát süt be a nap, így ide olyan növényeket érdemes ültetni, amelyek félárnyékban is szépen fejlődnek. Bemutatunk 3 könnyen gondozható egynyári dísznövényt, amelyek félárnyékban is szépen fejlődnek.

Bővebben...:

Ezért imádom a zamiopálmát

Zamiopálma

Az egyik kedvenc szobanövényem a zamiopálma, amely az egyik leglátványosabb szobanövények közé tartozik, érdemes belőle akár több cseréppel is tartani otthon. Megmutatom, hogyan ápold és gondozd ezt a különleges szobanövényt.

Bővebben...: