Légy részese az alkotásnak

Új korszakba léptünk, amikor egyre nagyobb figyelem fordul az összhang és a környezet felé. Ez a tendencia jól tükröződik a művészetekben, valamint a természetes anyagok használatában és a zöld szín otthonokban való megjelenésében. Előtérbe kerül az önkifejezés, és teret nyer a kreativitás.

Már nem vágyunk egységes alkotásokra, sokkal inkább szeretnénk otthagyni személyes, ugyanakkor hétköznapi kézjegyünket. Az elegancia és a fényűzés nem élvez többé elsőbbséget, helyette letérünk a járt útról, mellőzzük a hagyományos sémákat, hogy újdonságokra leljünk.

Természetes és kreativ

Napjaink lakásbelső kialakításának alapja a természetesség és egyfajta lezserség kombinációja. Nem ragaszkodunk többé a szigorú szabályokhoz és az előre megszabott kompozíciókhoz, annál inkább teret adunk saját kreatív értelmezésünknek. A természethez hasonlóan az otthonunk is folyamatos változásban van, nem szükséges a tárgyak helyét előre meghatározni. A természetes anyagok, elsősorban az élő növények használta különösen fontos. A virágok és a növények különleges környezetet teremtenek, és növekedésükkel biztosítják a lakás folyamatos változását. A tavaszi növények, különösen a virághagymák tökéletesek ennek a hatásnak az eléréséhez. A kompozíciókban számos színt láthatunk, ugyanakkor vannak olyan alkotások is, ahol egyetlen szín kerül a középpontba, és ezt egészítjük ki fehérrel vagy zölddel. A formák természetesek és változatosak, akárcsak a környezet, így a kaspók és vázák használata sem feltétlenül szükséges. Gyakorlatilag bármilyen napi használati tárgy megteszi, a lényeg, hogy egyéniséget adjon a kompozíciónak.

Modern

Természetes, múzeum, változékony, szabálytalan, csendélet.

Divatos hangulat

Kreatív, személyes, szokatlanul díszített, egyszerű, véletlenszerű.

Klasszikus

Egyedülálló, műterem, harmonikus, romantikus művész, gazdag kultúrájú.

Tulipán

A tulipán tökéletes ehhez a témához, mert a vázában is tovább növekszik, akár vágott virágként akár hagymájával együtt. A tulipános csokor így mindig másként néz ki, mivel a tulipán önmaga is hozzájárul a kompozíció alakításához. Ez a változatos növény a színskála szinte minden színében elérhető, és változatos formáival – a papagájtól a dupla virágúig – méltón képviseli az idei tavaszi trendet.

jácint (Hyacinthus)

Ennek a finoman illatozó hagymás virágnak van egy, a tulipánhoz hasonló tulajdonsága: szintén folyamatosan növekszik a vázában, illetve hagymás formában, így tehát a vele készített alkotás is folyamatosan megújul. A jácint nagyobb fajtái illenek legjobban a „Légy részese az alkotásnak” trendhez.

kockás liliom (fritillaria)

Hiába látott már valaki kockás liliomot, nagy valószínűséggel nem ismeri még minden fajtáját. Ennek a virágnak számos eltérő formája létezik, és mindegyik illik ehhez az irányzathoz. A tavaszi növény jellegzetes tulajdonsága, hogy tovább nő a kompozícióban, mint ahogy a tulipán és a jácint is. A kockás liliom élő bizonyítéka annak, hogy mennyire színes és kreatív a természet.

nárcisz (narcissus)

Habár jól ismert mind a krémszínű, mind a narancsszínű nárcisz, mégis a sárgafajta a legfeltűnőbb. A tavaszt varázsolja elénk ez a virág, amelyet lefelé néző trombitavirágai visszafogottá tesznek, ugyanakkor növekedés és fejlődés szempontjából kiemelik a csokorban lévő többi tavaszi virág közül.

BoglÁrka (Ranunculus)

Kanyargós szára és kerek virága természetességet kölcsönöz bármilyen vele készült csokornak, amit tovább fokoz a tény, hogy a virág a vázában tovább növekszik. Már-már meglepő, hogy egy ilyen kis növény is lehet egyszer óriási.

Bangita (Viburnum))

A bangita nemcsak friss színeivel tűnik ki, hanem szárának rugalmasságával is, amelyeknek köszönhetően bolondos kompozíciókban is használhatjuk, ha különleges hatású alkotást szeretnénk készíteni.

Modern

Az ágakból és drótból készített kerek alakzat természetes tartószerkezetet biztosít ennek az erőteljes tavaszi kompozíciónak, amelyben a boglárka játszik meghatározó szerepet. A virágok tányéron állnak és innen veszik fel a vizet. Szokatlan, természetes megjelenésű alkotás.

Boglárka, jácint, nárcisz, kockás liliom, tulipán, szellőrózsa

Itt látszik, mennyire különbözőek és egyediek lehetnek a tulipánok. Minden fajtának megvan a saját személyisége, ráadásul a sárga színű számos eltérő árnyalatban létezik. A képen látható, természetes formájú váza színe is a sárga egy árnyalata, amely kiemeli a benne lévő virágokat.

Tulipán

A gallyakból font kosár frissen szedett vadvirágcsokor hatását kölcsönzi a kompozíciónak. A természetes hatású alkotás minden nap újjáéled, mivel a tulipán folyamatosan növekszik, naponta más-más képet nyújtva ezáltal.

Tulipán, orgona, prunus

Nem kell mindig csokrot készíteni a hatásos megjelenéshez. Erre bizonyíték a sárga tulipán, amely létezése óta semmit nem veszített erejéből, míg a papagáj tulipán raffinériát kölcsönöz a csendéletnek.

Tulipán
Mindig is kíváncsi volt rá, hogy a hagymás virágok hogyan növekednek és virágoznak? Ebben az üvegedényben könnyű nyomon követni a folyamatot: bárki betekintést nyerhet a természet játékába. A sárga és fehér kombinációja üde és kontrasztos, így a kompozíció biztosan megkapja az őt megillető figyelmet.

KÜLÖNLEGESSÉG: a 20., 21. és 22. fotó három különböző növekedési fázist mutat be.

Tulipán, nárcisz

Hangulatos

Kellemes látványt nyújt, ahogy a különféle természetes anyagok egymás hatását fokozzák ebben a szokatlan kompozícióban. A fadarabokból készült csészeforma szilárd alapot képez a különféle hagymás virágoknak, amelyek buján növekednek és virágoznak, így alakítva ki minden növény egyedi útját.

Nárcisz, tulipán, kockás liliom, boglárka, gyöngyike, tulipánvirág, jácint, pipacs

Belenézett már valaha a tulipán virágába? Érdemes kipróbálni: láthatjuk, ahogy az anyatermészet benne hagyta csodálatos kézjegyét.

Tulipán

Ez a stílusos kép egyértelműen mutatja, hogy itt a tavasz. Rakjunk össze annyi tavaszi virágot, amennyit csak tudunk különféle variációkban, csomagoljuk be a vázákat, kössük át őket szalaggal, és indulhat a buli! Egyedi kompozíciót kapunk, amely minden nap más oldalát mutatja.

Tulipán, orgona, jácint, kockás liliom, gyöngyike, nárcisz, bangita, lednek, fűz

Ezt a mesés tulipánt könnyű összetéveszteni egy csábító édességgel. Az üde piros és krémszínek kombinációja teszi a Pinokkió tulipánt igazán szemet gyönyörködtetővé. Ez a virág igazi egyéniség.

Tulipán

A vázának nem kell feltétlenül kerámiából vagy üvegből lennie. A kerek formába rendezett gallyak is megfelelnek a célra. Micsoda ötletes megoldás! A vaskos gyűrű látványos kontrasztot képez a pasztellszínű tavaszi virágokkal. Nem túl bonyolult, mégis stílusos.

Tulipán, szellőrózsa, jácint, lednek

Klasszikus

Ez az alkotás nem hiányozhat egy műteremből sem. Olyan, mint egy festészeti téma. Az ágak természetes fészket alkotnak a különféle színes, tavaszi virágok számára, amelyek így harmonikus képpé állnak össze.

Tulipán, orgona, kockás liliom, boglárka, mogyoró, borostyán


Ez a tulipán annyira egyedi, hogy önmagában is képes magára vonni a figyelmet. Lehetetlen megunni a szokatlan formáját, színét és mintázatát.

Tulipán

Ez az az eset, amikor nem csupán a csokor képes növekedni, hanem az apró levelű repkényből készült kosár is. Amikor ez a bájos, hagyományos csokor elvirágzik, a kosár felhasználható egy újabb csokorhoz, ezáltal még közelebb érezhetjük magunkat az örökké változó anyatermészethez.

Tulipán, boglárka, kockás liliom, jácint, szellőrózsa, tulipánvirág, gyepliliom (liriope)

Tulipán tulipános háttér előtt. A rózsaszín tulipán és az egyszínű fotó közötti ellentét visz izgalmat ebbe az alkotásba. Ez a kép tiszteletet sugároz a természet szépsége iránt.

Tulipán

Annak ellenére, hogy a virágok külön vázákban vannak, mégis egységet alkotnak. A göröngyös, fehér ág tartja egyben a kompozíciót. A virágok színei és formái remekül kihangsúlyozzák az aktuális trend motívumait.

Tulipán, bangita, viola, kockás liliom, nárcisz

Forrás: Holland virágiroda

Kertészkedjünk

3 remek tipp, hogyan varázsoljunk vidéki hangulatot kertünkbe!

Unja már a kert unalmas lehangoló látványát? Íme, három ötletes megoldás, amely fillérekből kivitelezhető, mégis feldobja még a legkisebb kertet is, és valódi vidéki hangulatot teremt.

Bővebben...:

Szobahárs gondozása

Évekkel ezelőtt kaptam egy kicsi szobahársfát .Tavasszal kiültetem a kertbe ,ősszel beveszem.Már elég nagy, szeretném tudni hogy lehet e metszeni?Köszönöm.Lia Bővebben...:

Évelő növények

Akár két méter magasra is megnőhet a Chilei óriáslapu

A Chilei óriáslapu (Gunnera tinctoria) első ránézésre a rebarbarára hasonlít, így nem csoda hogy gyakran óriás rebarbarának is hívják.

Bővebben...:

Fukszia a balkonok és erkélyek kedvenc növénye!

Az árnyékos kissé hűvös erkélyek, és otthonok kedvelt növénye a cserepes fukszia, amelynek a gondozása még a kezdő kertészek számára sem okoz gondot.

Bővebben...:

Zöldség gyümölcs

Ültessünk articsókát ,mert nem csak szép de finom is!

Bár az articsóka(cynara scolymus) hazánkban nem épp elterjedt kerti és konyhai növény, vállalkozó kedvű kertészeknek mégis érdemes kipróbálni, ezt a gyönyörű és ízletes növényt, amely kertünket díszíti, és ételeinket ízletessé varázsolja. Bővebben...:

A Jégsaláta termesztése

A jégsaláta (lactuca sativa var.capitata) fejes saláták egyik változata, amely egyre népszerűbb lesz a magyar konyhában, hiszen nem csak finom, de nagyon egészséges is. Bővebben...:

6 egyszerű lépés, hogy édenkertté varázsold a balkont!

Ismerje meg ön is hat lépésben, hogyan tudja  az erkélyt, balkont virágzó oázissá varázsolni. Megmutatjuk, hogyan kell lépésről lépésre átalakítani az erkélyt, hogy az tényleg egy meghitt nyugodt kis oázis legyen, ahová kiülhetünk egy finom kávét elfogyasztani, dolgozni, könyvet olvasni, vagy barátokkal beszélgetni.

Bővebben...:

Levendula

Jéghideg nyári levendulás sorbet

Ha hétvégére meghívja a barátait, vagy rokonait egy nyári esti kerti partira, bátran készítse el a felnőttek részére ezt a finom levendulás sorbetet.

Bővebben...:

Levendula felhasználása a fogászaton!

Hatékonyan csökkentheti a szorongást fogászati betegek esetében a levendula illata, állítják Metaxia Kritsidima vezetésével a Londoni Kings College kutatói Bővebben...:

Készítsünk rózsás levendulás hintőport

Aki szeretne, vegyszer mentes kozmetikumot használni készítsen saját kezűleg rózsás levendulás hintőport!

Bővebben...:

Nyári kert

Tervezzünk nyári előkertet!

Otthonunk rendezettsége tükrözi az egyéniségünket, és ez már a bejáratnál szembe tűnik. Ha szeretnénk, hogy otthonunk nyáron is gyönyörű és hangulatos legyen, tervezzük virágágyásokat a bejárathoz. Bővebben...:

Támadnak a levéltetvek

Itt a nyár a jó idő, szépen virágzik a kert, ám támadnak a levéltetvek. Ismerjük meg a védekezést ezek ellen a kis kártékony rovarokkal szemben.

Bővebben...:

Bougainvillea virág gondozása

Ezt a gyönyörű mediterrán szépséget sok tengerparti országban láthattuk, a kertekben. De itthon is ültethetünk murvafürtöt, amely szép mediterrán kúszónövény lesz kertünkben. Bővebben...:

Kertészanyu kertje

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

  Salátát termeszteni a világon a legegyszerűbb dolog, hiszen elég, ha elszórunk pár magot a cserépbe, balkonládába, vagy a földbe, és egy vagy két hét múlva már szedhetjük is az ízletes, vitamindús smaragdzöld leveleket.

Tovább a cikkhez
Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok szám...

Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok szám...

Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok szám...

Szeretném a figyelmetekbe ajánlani Bálint György és Telegdi Ágnes új könyvét : „Csodálatos állatok Varázslatos növények” címmel. Fantasztikus olvasmány, én a 3 éves fiamnak olvastam fel belőle, mivel télen együtt etettük a madarakat ,nyáron pedig közösen...

Tovább a cikkhez
Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Sajnos a jó időnek búcsút mondhatunk, így érdemes a még megmaradt fűszernövényeket is felhasználni kertünkből. Én most egy nagyon finom húsgombócot készítettem bazsalikomos fűszeres paradicsomszósszal.

Tovább a cikkhez
Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizo...

Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizo...

Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizo...

Nem rég olvastam egy cikket, amely arról szólt hogyan készül a bébi répa! Már ekkor elcsodálkoztam, mi az, hogy készül, hát az nem terem? Utána olvasva több cikk is leírja, miszerint a boltban kapható bébi répa a normál répából készül, vagyis a csúnya,...

Tovább a cikkhez