A levendula szó eredetileg a mosni szót jelenti, talán azért mert az ókorban levendulával illatosították magukat a hölgyek, és a fürdővízbe is gyakran felhasználták. A szárított levendulavirág, a testápolókba, krémbe vagy akár a fürdővízbe téve tonizáló hatású, és nagyban javítja a zsíros pattanásos bőrt is.

Levendulás arc tonik:

A levendula helyreállítja a faggyúmirigyek működését, így ez az arctonic felfrissíti és kitisztítja a bőrt. A tonikot tartsuk hűtőszekrénybe, így megőrzi szép rózsaszín színét.

Hozzávalók:

2 marék friss vagy szárított levendulavirág, 225 ml almaecet, 700 ml rózsavíz

A levendulavirágot szórjuk bele egy tiszta csavaros tetejű üvegbe, majd öntsük rá a rózsavizet és az almaecetet is. Alaposan rázzuk össze és tegyük be a hűtőszekrénybe. Kb. két hétig hagyjuk ott, amíg a levendula hatóanyag kioldódik, közben többször is rázzuk fel. Ekkor szűrjük le és kis vattapamaccsal vigyük fel bőrünkre, amely eltávolítja a szennyeződéseket és a festéket is.

Rózsás –levendulás hintőpor:

Ez a 100%-osan természetes alapanyagból készült hintőpor nem irritálja a bőrt, és belélegezve sem okoz gondot, mint a vegyi kozmetikumok.

Hozzávalók:

110 g kukoricakeményítő, vagy kukoricaliszt, 55 g szódabikarbóna,25 g levendulavirág, 25 g rózsaszirom, 2csepp levendula illóolaj, 2 csepp rózsaillóolaj

Az összes száraz hozzávalót tegyük turmixgépbe és törjük össze porrá. Ezután adjuk hozzá az illóolajat cseppenként és újra keverjük át. Az így elkészült hintőport tegyük tiszta száraz dobozba és kis vattapamaccsal vigyük fel testünkre.

Só szemcsés levendulás testradír:

Ez a természetes testradír finoman tisztítja és hámlasztja bőrünket, de mellette táplálja és felfrissíti is.


Hozzávalók:

150 g tengerisó, 100 g levendulavirág, 375 ml mandulaolaj, 25 csepp levendula illóolaj

A száraz hozzávalókat tegyük, bele egy tiszta üvegbe majd öntsük fel annyi olajjal, hogy jól kenhető erős masszát kapjunk. Keverjük, össze majd a testradírt kenjük fel bőrünkre és finoman masszírozzuk át vele testrészeinket és a végén langyos vízzel öblítsük le.

Stressz oldó levendulafürdő

Egy fárasztó nehéz nap végén jól esik egy lazító és megnyugtató levendulás fürdő.

Hozzávalók:

100 g levendulavirág, 200 g zabpehely, 50 g szódabikarbóna, 75 g tengerisó

Az összes hozzávalót tegyük bele a turmixgépbe és keverjük addig, amíg egynemű keveréket nem kapunk. Ez szórjuk bele egy csavaros átlátszó üvegbe, így máris kész a levendulás fürdősó. A keverékből tegyük két kanállal a fürdővízbe és adjunk hozzá 5 csepp levendulás illóolajat is. Ajándéknak is kitűnő lehet.

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!