Hagymás növényként elég csak egyszer telepíteni kertünkbe a növényt, utána évről évre gyönyörködhetünk szépségében.

Kertünkbe már ősszel érdemes telepíteni a növényt, ehhez ássunk egy 15 cm mély ültető gödröt, majd hagymánként keverjünk a földhöz 1 teáskanál csontlisztet.

Ezután terítsünk a gödör aljára 5 -10 cm vastagon föld és homok keveréket, majd helyezzük el a hagymákat hegyükkel felfelé, egymástól kb. 8 cm távolságra egymástól. Takarjuk be a hagymákat a maradék földdel, és kissé tömörítsük a talajt. Öntözzük meg a földet, és télire takarjuk be egy réteg mulccsal, így nem fagynak ki tavaszig a hagymákat.

Tavasszal nincs is szükség öntözésre, mivel a föld és a hagyma is tartalmaz elég nedvességet a növény számára. Tavasz végén az elvirágzott szárakat távolítsuk el, majd hagyjuk, hogy a levelek maguktól leszáradjanak, mert ekkor a tápanyag visszahúzódik a hagymába.

A nőszirmok családjában ma már széles a választék a kertészkedők számára, íme, néhány ismertebb fajta:

Recéshagymájú nőszirom ( Iris reticulata)

Török nőszirom (Iris danfordiae)

Örmény nőszirom (Iris histrioides)

Télvégi nőszirom (Iris histrio)

A törpe nőszirom nagyon jól mutat más kora tavaszi hagymás növény társaságában, érdemes olyan helyre ültetni, ahol naponta gyönyörködhetünk látványában, pl. a ház elé, sziklakertbe, vagy hagymás virágágyásba. Az indigókék írisz remekül mutat a sárga sáfrány, vagy a színes jácint mellett.

A törpe nőszirom remekül nevelhető cserépben is, ősszel ültessük el a hagymákat cserépben, karácsonyig tegyük ki a szabadba, majd vigyük be világos hűvös helyre, ahol nyílhatnak a színpompás virágok. Így még a legkisebb erkélyen vagy konyhaablakban is gondozhatunk törpe nőszirmot.


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!