Naponta plusz három óra álldogálás évente 3,6 kilogrammnyi zsírt éget – mondja Dr. John Buckley, a brit Chester Egyetem szakértője, aki jó példával jár elöl, hiszen álló asztalnál végzi a munkáját. „Nincs szükség arra a rengeteg ücsörgésre” – teszi hozzá.

Aki úgy érzi, testalkata leginkább az ünnepi sütemények formájára hasonlít az év végi trakta után, annak tehát a professzor szerint érdemes megfontolnia az álló munkavégzést. Léteznek olyan egyéni igényre szabott asztalok, amelyek magasságuk révén kényelmessé teszik az egészségesebb testtartást. Az álló munkavégzés mellett egyébként Ernest Hemingway is kardoskodott a maga idejében. „Az írás és az utazás csak hátsó fertályt szélesíti, ha a látókört nem tudja, éppen ezért állva szeretek dolgozni” – fogalmazott az író egy 1950-es keltezésű levelében. Nem ő volt az egyetlen, akinek elege lett az ülésből: Vlagyimir Nabokov ugyancsak osztotta e nézeteket.

Dr. Buckley, a klinikai tudományok és a táplálkozástan szakértőjeként vallja, hogy az új testhelyzet csökkentheti a túlsúly mértékét, illetve javítja a vérkeringést, hiszen három óra alatt 144 kalóriát éget. „Az emberek ülnek a munkahelyükön, ülnek a hazafelé vezető úton, hogy aztán lehuppanjanak a televízió elé. Az anyagcsere takaréklángon üzemel tehát, ami nem természetes. Minket arra teremtettek, hogy álljunk és mozogjunk” – fogalmaz a szakember.

Mostanság több olyan tanulmány és cikk is napvilágot látott, amely az ülő életmód veszélyeire hívja föl a figyelmet. Egy őszi kutatás például összefüggést állapított meg a túl sok ülés és a cukorbetegség emelkedett kockázata között, míg egy korábbi vizsgálatból kiderült: az ülés épp annyi halálozásért tehető felelőssé, mint a dohányzás. Dr. Buckley azt mondja, hogy a pozícióváltás hosszú távú előnyei nyilvánvalóak. „Ez egy igazán apró szokásváltozás, ám az egészségünk szempontjából koránt sem mellékes” – összegzi a szakember.

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!