A gyólyaorr Csalájába tartozó növény, amely eredetileg Dél Afrikából származik. Nagyon jól viseli a mi klímánkat a nyári meleg száraz időjárást, mert kissé pozsgás vastag húsos szára, és levele sokáig tartja a nedvességet. Virágai számtalan színben előfordulnak a piros, a fehér a rózsaszín árnyalataiban. Szokták is mondani ahány ház annyi muskátli.

Szaporítása dugványozással történik, erre a legalkalmasabb időszak a nyár vége augusztus, szeptember, de tavasszal is elvégezhetjük. A muskátli dugványokat ültetés előtt érdemes egy napig fonnyasztani és utána elültetni.


A teleltetés ideje alatt kevés vizet adjunk a növénynek és száraz, de világos helyen kb. 5-8 fokon, érdemes télen tartani. A muskátlikat április elején, vagy közepén tegyük a ki a szabadba, kissé rostos laza virágföldbe ültetve. A nyár folyamán adjunk neki tápoldatos vizet heti rendszerességgel. Az elszáradt virágokat folyamatosan távolítsuk el a növényről. Az álló muskátli igen jól viseli a nyári meleget, ezért bátran ültessük déli fekvésű teraszra vagy erkélyre is. Nyáron szereti a bőséges öntözést, és a tápanyag utánpótlást is meghálálja. A muskátlikat két-háromévente érdemes megújítani az állományt, mert a kiöregedett tövek már nem virágoznak.

Egy ládába csak két vagy három tő muskátlit ültessünk össze, a nagyobb ládákba akár négy-öt tövet is tehetünk.

Sajnos az utóbbi években egyre többet hallani a tömeges muskátli pusztulásról, ennek oka egy új vírus. Védekezni ellene, nem lehet, ezért csak olyan helyről vásároljunk muskátlit, ahol egészséges növényeket árulnak. Ha a növény levelei sárgulnak, vagy bármilyen jelét észleljük, a betegségnek ne vegyük meg a növényt. Ne ültessük a muskátlikat kerti földbe, mert a fertőzést ilyen módon is elkaphatja, csak kertészetben vagy virágboltban kapható földbe ültessünk.

A muskátliknál az utóbbi években sok új faj is kapható, ilyen a világos vagy lazac piros Hungária, a fehér Hólavina, vagy a rózsaszín Beatu de Poitevine.

A futó muskátli is egyre nagyobb teret, hódit magának a kerti növények között. Számtalan színben előfordul, a piros, a fehér és a rózsaszín is igen kedvelt. Szaporítása szintén dugványozással történik, de itt nem kell fonnyasztania a dugványokat. Az előbb említett vírus a futó muskátlira nem ártalmas. Ezt a fajtát érdemes szélvédett helyre ültetni, mert szára könnyen eltörik.

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!