Ezek a csonthéjas gyümölcsök sokak kedvencei, de fogyasztani csak mértékkel érdemes, mivel kalóriatartalmuk kifejezetten magas.

A csonthéjas gyümölcsök nagyon táplálóak, és feldolgozás nélkül fogyaszthatóak. Kalóriatartalmuk fajtánkként változó, de 100 gramm nagyjából 500-550 kalóriát tartalmaz. Ezekben a gyümölcsökben sok a B vitamin, vas, foszfor, fehérje, éppen ezért a vegetáriánus étrendet követők alapvető táplálékai. A B1 vitamin segít a depressziós és szorongó betegek energizálásában.

Továbbá E vitamin tartalmuk is magas, de pörköléskor ezt elveszítik.  A dió kétségtelenül nem a fogyókúrázók alapélelmiszere, de jó tudni, hogy telítetlen zsírsavakat tartalmaz. Ebből kifolyólag, ha valaki naponta 80-85 gramm diót megeszik, és mindemellett zsírszegény diétát folytat, vérének koleszterinszintje jelentősen javul, és ezáltal csökken a szívbetegségek kialakulásának veszélye.


A dió tele van fehérjével és B vitaminnal. A mandula is hasonlóan kalóriadús (620 kalória / 100 gramm), és fehérjében is gazdag (20 gramm fehérje / 100 gramm mandula). A mogyoró is tápláló (550 kalória / 110 gramm, valamint kiváló magnéziumforrás, ennek köszönhetően segít a keringési és érrendszeri problémák megelőzésében.

A legmagasabb fehérjetartalommal a mogyoró rendelkezik (23 gramm fehérje / 100 gramm mogyoró), a legalacsonyabb kalóriatartalommal pedig a gesztenye (170 kalória/ 100 gramm gesztenye). A gesztenye keményítőtartalma magas, kétszer annyi van benne, mint azonos mennyiségű burgonyában.

Forrás: noiteazo.hu

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!