sárgarépa és petrezselyemgyökér, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom, fél csokor zellerzöld, 3 gerezd fokhagyma, 4 dkg zselatinpor, 2 tojásfehérje, a díszítéshez: paprika, paradicsom, petrezselyem.

Elkészítés:

1. A pontyot megtisztítjuk, kizsigereljük és kifilézzük. A halhúst – miután a bőrét is lefejtettük – kétujjnyi csíkokra vágjuk, fele sóval, a pirospaprikával és a cseresznyepaprikával bedörzsöljük, majd így bepácolva lefedjük, és hűtőszekrénybe tesszük.

2. A zöldségeket megtisztítjuk. A hagymát fölszeleteljük, a zöldséget, a paprikát meg a paradicsomot negyedekbe vágjuk, és lábasba szórjuk. A halcsontokat és a fejet a zellerzölddel együtt rárakjuk, majd annyi (kb. 1,2 liter) vizet öntünk rá, hogy jól ellepje. A fölaprított fokhagymával és a maradék sóval ízesítjük. Nagy lángon fölforraljuk, majd kis lángra állítjuk, és 25-30 percig főzzük. Ez lesz a hal-alaplé. Közben a zselatinport 1,5 deci vízbe áztatjuk.

3. A hal-alaplevet leszűrjük, a pácolt halat beletesszük, 6-8 percig főzzük. A puha pontyot szűrőkanállal óvatosan kiemeljük, levét leszűrjük, fölforraljuk és megkóstoljuk, ha kell, megsózzuk, erős paprikával tüzesítjük. A zselatint belekeverjük, és gyöngyöző forralással 5 percig főzzük. Eleinte meg-megkeverjük, mert könnyen leég. A tojásfehérjét félig fölverjük, majd 1 deci vízzel tovább verjük. Egy kevés forró levet belemerünk, majd az egészet a hallébe öntjük.


4. Nagyon kis lángon még 5 percig főzzük, ez alatt letisztul. 10 percig pihentetjük, hogy kissé ülepedjen, utána tetejéről a habot óvatosan – ne törjük! – leszedjük, majd a zselatinos hallevet tiszta konyharuhán átszűrjük. A puha halat tányérokra rakjuk, paprikával, paradicsommal, petrezselyemmel, esetleg a főtt sárgarépával díszítjük. A hallevest ráöntjük, kocsonyásodni hagyjuk. Készíthetjük úgy is, hogy a puha halat – miután a nagyobb szálkákat kiemeltük belőle – a megfőtt, hasábokra vágott répával őzgerincformába rétegezzük, és a zselatinos hallevet ráöntjük. Kocsonyásodni hagyjuk, végül a formából deszkára borítjuk, és forró vízbe mártott késsel ujjnyi vastagon fölszeleteljük.

Elkészítési idő: 1 óra 40 perc + dermesztés.

Egy adag: 227 kcal / 949 kJ.

Italajánlat: száraz fehérbor (Badacsonyi kéknyelű ’98).

Jótanács: Az is jó, ha a levet csak fejből főzzük, és a kocsonyához patkó alakú halszeleteket használunk. Ezt persze csak tányérra rakhatjuk, formába nem tölthető. A hallevest a kocsonyához egy kicsit erősebben kell fűszerezni, mert a zselatin tompítja az ízeket. Halkocsonyát ízlés szerint más halból is főzhetünk. A leves leszűrése után maradt zöldséges halcsontot egy kevés hallal vagy csonttal célszerű újra felfőzni. Nagyszerű alaplé lesz belőle mártásokhoz, halászléhez vagy hal párolásához. Le is fagyaszthatjuk.

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!