1 1/2 dkg élesztő (én ennél többet használok. Ettől "kalácsszerűbb" lesz, bár könnyebben kiszárad - ha van ideje), 2 tojás sárgája (a megmaradt fehérjére ld. külön receptet), 1 dl. víz

A töltelékhez: 50 dkg. darált dió vagy mák (a jó mákos bejgli titka, hogy nagyon finomra kell darálni a mákot- csak a kézidaráló tudja azt a finomságot, amitől a bejgli jó lesz - ez a legnehezebb benne), 20 dkg. cukor, 3 dl. Tej, 5 dkg. mazsola (el is maradhat), kevés vaníliás cukor és fahéj, 1 citrom reszelt héja, 1 kanál méz

Elkészítés: Gyúrótálba a zsiradékot elmorzsoljuk a liszttel, majd a langyos tejben felfuttatott élesztővel, a tojássárgával, a porcukorral és a sóval összegyúrjuk. Addig gyúrjuk, míg a tészta elválik a kezünktől. A tésztából 4 db. kerek cipót (lehetőleg egyformát) formázunk, és a hűtőszekrényben fél órát pihentetjük. Közben elkészítjük a tölteléket.


A cukrot a tejjel, a vaníliás cukorral, a reszelt citromhéjjal, a mézzel felforraljuk, 1-2 percig forrni hagyjuk, hozzáadjuk a mákot, vagy a diót, jól elkeverjük benne, majd kihűtjük. A pihentetett tésztákat kinyújtjuk, a töltelékeket ráhelyezzük (szétkenjük rajta egyenletesen), apróra tördelt dióval megszórjuk (a dióst is, mert nagyon finom mikor ráharapunk) és szorosan feltekerjük. Egyik irányban tojássárgájával megkenjük, és langyos helyen pihentetjük. Fél óra múlva a másik irányban is megkenjük, de most tojás fehérjével (ez adja a bejgli tetején azt a sajátságos "izét") 20-25 percig hűvös helyen szárítjuk, majd közepes sütőben sütjük. Ha kihűlt, én alufóliába csomagolom rudanként, és hűvös helyen tartom a fogyasztásig.


Bejgli - töltelék

Legegyszerűbben gesztenyemasszából lehet csinálni! Felolvasztod a masszát, rudanként 25 dkg-t veszel. 10-15 dkg vaj, vagy margarin, 10 dkg cukor, 3-4 dkg kakaó, 5 dkg mazsola. Kevés rumaroma, vagy rum. Az egészet jól összekevered, majd a tésztára kened, kb. 1-1.5 cm vastagon, majd felcsavarod ! Sütés a többi bejglihez hasonlóan!

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!