A spárga (Asparagus officinalis) az aszparáguszok családjába tartozó kerti hasznos növényünk, amely hazánkban sem a kertekben sem a konyhában nem túl elterjedt növény.

A kerti spárga ültetése és gondozása kicsit több figyelmet érdemel, mint a többi zöldség növény, de aki szereti a spárgát a konyhában érdemes vele próbálkozni.

Nem csak egészséges, de nagyon változatosan elkészíthető zöldség növény, így érdemes kipróbálni egy hétvégi ebédhez. A spárgánál a zsenge friss hajtásvégeket kell leszedni, amelyek nagyon sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak, sőt a rost tartalma is kiemelkedően magas.


Ha kertünkbe szeretnénk ezt a nem mindennapi növényt ültetni, a talajt ültetés előtt érdemes trágyával megszórni, mert nagyon tápanyag igényes növény, így csak jó minőségű talajban fejlődik szépen. A különböző fejlődési szakaszokban más- más a hő és fényigénye, és bár szárasság tűrő növény, a sípok képződésénél idején érdemes bőven locsolni a növényt.

Kiskerti termesztésre leginkább a Mary Washington alkalmas, amelynek a sípjai ízletesek és zsengék, zöldspárgaként termeszthető. Szaporítása magról a legegyszerűbb, a vetés ideje április eleje, vagy közepe.

A kertben készítsünk egy ágyást, és a magokat kb. 14-16 cm mélyen vessük el. Akár a vetés előtt a barázdák aljára is szórhatunk egy kevés trágyát, majd erre egy réteg földet és csak ezután vetjük el a magokat. Vetés után takarjuk be a magokat kb. 5-6 cm földdel, és öntözzük be a talajt.

A legértékesebbek a friss hajtások. A megmosott spárgát centrifugázzuk ki. Négy-öt sípból kapunk egy félcsészényit. Említettem már, hogy igen erős hatású, ezért hígítsuk fel (asparagine savat tartalmaz). Használata a szervezetre hatékony és alapos. Igyekezzünk olyan zöldségfélét választani hozzá, mely hasonló tulajdonságokkal rendelkezik, mint a spárga, hatásos lehet uborkával, paradicsommal, zellerrel, vagy egyéb kevés cukrot tartalmazó zöldség lével keverni.
Használjuk bátran, mert ezzel tudjuk semlegesíteni azt a sok savas terméket, ami az üdítő, kávé, édesség, a fehérje és a keményítő fogyasztása következtében jut a vérünkbe.

A spárga termőfordulása az első három év. Tehát ha fehér spárgát szeretnénk termelni, akkor arra három évet kell várni, míg a zöld spárgához elég egy év is.

A magok kikelése után a kis magoncokat egyelni kell, vagyis szét kell őket ültetni. Az ültetés ideje május vége. A spárga sor és tőtávolsága 40*40 cm. Ezután már nincs más dolgunk, mint rendszeresen gyomlálni, és lazítani a talajt a növények körül.

A harmadik évben a növények köré egy úgynevezett bakhátat húzunk, vagyis egy 30 cm magas kis dombit emelünk köré. Ezt márciusban kell elvégezni. A sípok a harmadik évtől szedhetők, amikor a hosszúságuk eléri a 20-25 cm-t. A szedés április elejétől egészen június elejéig tart, van, hogy kétszer vagy háromszor kell leszedni a termést, mert nagyon gyorsan nő.

Vitaminok ásványi anyagok:

A spárga tartalmaz kalciumot, foszfort, vasat, nátriumot, káliumot, A vitamint, niacint, fólik savat és C vitamint. Nyomelemekben is gazdag. Fogyasztása hatással van számos belső elválasztású mirigyre, így az agyalapi mirigyre, a mellékvesékre a pajzs- és a tobozmirigyre. Jótékony hatással van továbbá a szívműködésre, a májra, a hasnyálmirigyre, a lépre, a tüdőre és a bőrre.

A bakhát azért fontos hogy növekedéskor ne kapjon fényt, a hajtás, így csak ott bontsuk meg a bakhátat ahol a síp már megrepesztette. Ha zöld spárgát szeretnénk szedni, akkor, nincs szükség a bakhátra, ekkor már az első évben is szedhetjük a sípokat.

Mivel évelő növényről van, szó hosszú ideig hagyhatjuk a töveket egy helyen, így ültetéskor érdemes megfontolni hová is ültessük.

Spárgaleves

40 dkg spárga, vaj, liszt, petrezselyemzöld, tejföl, zsemle.

A megtisztított és feldarabolt spárgának a felét megfőzzük, leszűrjük a levét és szitán átnyomjuk. A spárga másik részét másfél liter leszűrt csont lében megfőzzük. A vajból, lisztből aranysárga rántást készítünk, beletesszük az áttört spárgát, a finomra vágott zöldpetrezselymet, egy-két percig melegítve kevergetjük, majd fölengedjük azzal a húslével, amelyben a darabos spárga főtt. Felforraljuk. Tejföllel, pirított zsemlekockával tálaljuk.

A spárgát a konyhában is változatosan tudjuk felhasználni, készíthetünk belőle levest, vagy rakott spárgát, de akár spárgás makarónit is.

A piacon mindig friss zsenge termést vásároljunk meg, mert a fás spárga már nem olyan élvezetes.

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!