Valódi egzotikus gyümölcs,(Averrhoa carambola) amely Malájföldről származik és a madársóska félék családjának a tagja. Ma már több mediterrán országban is termesztik, többek között Dél Amerikában, Kínában, Hawaai és India szigetein is. A mediterrán konyha egyik kedvelt gyümölcse, hiszen számtalan módón elkészíthető és dekorációs célokra is felhasználható.

Maga a növény egy közepes méretű fa, amelynek levelei lándzsa alakúak. A termések sárgás vagy borostyán színűek, oválisak vagy szív alakúak, fénytelenek.

A csillaggyümölcs nevet onnan kapta, hogy ha keresztben kettévágjuk egy késsel a karambolát egy csillagformát kapunk, amely nagyon szépen mutat a tányéron így sokszor díszítésként is felhasználják. Éretten a gyümölcs leginkább a birsalmára hasonlít, kissé édeskés íz világa teszi még vonzóbbá a fogyasztását.


Mivel meleg igényes trópusi gyümölcs termesztése hazánkban sajnos nem lehetséges, de ha valamelyik zöldségesnél rábukkanunk a gyümölcsre érdemes megpróbálni elültetni a magját.

A gyümölcsben igen magas a C vitamin tartalom, kiváló alapanyag lehet gyümölcssalátába, lekvárba, dzsembe vagy dekorációnak is felhasználható. Ha sikerül egy ilyen különleges gyümölcsöt megvásárolni, otthon kb. 3-4 napig lehet csak tárolni, így minél hamarabb el kell fogyasztani, vagy felhasználni.

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!