Ha a kerti talaj túl gyenge minőségű, ősszel vagy télen komposzttal vagy érett trágyával érdemes feljavítani, így tavaszra egy tápanyag dús jó minőségű talajba vethetjük a magokat.

Ahhoz hogy salátát neveljünk a kertben először is el kell vetni a magokat.

Amikor az idő tavasszal már elég enyhe ássuk, fel a talajt szórjunk ki rá komposztot, majd gereblyézzük el, és szórjuk el a kijelölt helyre a magokat. Túl egyszerűnek tűnik? Mert az is!

A saláta magokat szabadföldbe április közepén vagy végén érdemes elvetni, legjobb vegyesen nevelni őket, pl. madársalátát, rukkolát, endívíát vagy a gyorsan fejlődő fejes salátát. Azért hogy ne egyszerre érjenek be a salátafejek és levelek érdemes kéthetenként elvetni a magokat így folyamatos lesz a szedés is.


Fontos hogy a talaj ahová a magokat vetjük laza tápanyag dús és jó vízáteresztő képességű legyen, így ásás után érdemes egy gereblyével elsimítani a nagyobb rögöket és földdarabokat is.

Ültetés előtti napon érdemes kissé öntözzük be az előkészített ágyásokat, majd amikor a magokat elszórtuk még egyszer öntözzük be a talajt, majd takarjuk be a magokat egy réteg földdel. Amikor kikelnek a magoncok pár nap múlva sajnos ritkítani kell őket, hogy a megmaradt palántáknak legyen elég helye növekedni. A palánták között érdemes 10-15 cm-es távolságot hagyni, így erősebb salátákat kapunk. A kihúzott kis zsenge palántákat sem érdemes elpazarolni, vagy ültessük át őket máshová vagy pl. a madársalátánál már ezeket is fel lehet használni a saláta készítéséhez.


Akinek vagy világos fűtetlen helyisége vagy csíráztató tálcája már március végén vethet magokat, majd amikor a gyökerek már elég erősek és az időjárás elég meleg a szabadban a kész palántákat ültessük ki. A palántákat egymástól Kb. 15-20 cm sor és tőtávolságra kell ültetni így később már nincs szükség ritkításra.


A salátákat nem csak kertben, de teraszon vagy erkélyen is nevelhetjük, akár egyközepes méretű cserépben vagy edényben. A magokat itt is tavasszal kell elvetni vagy vásároljunk áprilisban kész kifejlett palántákat és ezeket ültessük át nagyobb cserépbe vagy edénybe.

A saláta vízigényes növény így ne felejtsük e rendszeresen öntözni, lehetőleg kora reggel vagy késő este öntözzük meg a növényeket. Ha folytonosan vetjük, a magokat szinte minden hónapban szedhetjük az ízletes friss salátákat, és elkerülhető hogy az egész termés egyszerre érjen be.

További cikkek:

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!