Egyéves növény, így a kertben évente kell elültetni a magokat, vagy a palántákat, majd a növény virágát kell kinyílás előtt leszedni és fogyasztani.
Szinte egész nyáron át szedhetjük a friss és ropogós brokkolit kertünkből, hiszen ha a középső virágrészt kivágjuk, az oldalsó hajtások tovább növekednek, amelyeken később rózsák növekednek.
A brokkoli épp oly gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, mint a karfiol, magas a kálium, a C, és az A vitamin tartalma. Rost tartalma miatt remek alapanyag lehet párolva, vagy a főzve, nagyon jót tesz az emésztésnek.
A brokkolit a kert napos vagy félárnyékos részébe is ültethetjük, de vízigénye magas, főleg a fejlődési időszakban kell rendszeresen locsolni a földjét.
Ha szeretnénk nagy erős vitamindús brokkolit nevelni kertünkben, a titok a tápanyag dús talajban rejlik.


Ültetés előtt kora tavasszal, vagy a termesztési időszak végén ősszel, forgassunk be az ágyásokba istállótrágyát, vagy jó minőségű komposztot. A brokkoli csak tápanyag dús jó minőségű morzsalékos talajban tud szépen fejlődni, amely szinte állandóan nyirkos.
A magokat már márciusban előnevelhetjük védett helyen, vagy fóliasátorban, de ha a szabadföldbe szeretnénk vetni, akkor április közepétől vessük a magokat hidegágyba, vagy a zöldség ágyásokba.
Az előnevelt palántákat öthetesen már kiültethetjük a szabadba állandó helyükre, egymástól kb. 60-70 cm sor és 40-50 cm tőtávolságra.


Ha a szabadföldi magvetést választjuk, kikelés után érdemes a magoncokat egyelni, vagyis minden második palántát kiszedni, hogy a megmaradt növények majd tudjanak fejlődni. Ha az összes magoncot meghagyjuk a fejlődésük során egymást fogják elnyomni.
A nyár első felében, amikor a brokkoli növekszik, ne felejtsük el rendszeresen öntözni, mert a szárasság hatására leáll a fejlődés.
A szedés akkor kezdhető el, amikor az első hajtásrészek elérik a 20 cm.-t ,de a virágok még nem nyílnak meg. A szedés után a brokkoli rózsákat felhasználhatjuk frissen, de fagyasztva sokáig tárolhatjuk.
Számtalan étel készíthető a brokkolival, többek között levest főzhetünk belőle, de párolva köretként is adhatjuk húsok mellé.


Ha más zöldségekkel együtt főzzük, akkor a brokkolit kicsit később tegyük az ételbe, mert akárcsak a karfiol hamar megfő.
Ha a zöldségesnél vásárolunk brokkolit, mindig az élénkzöld színű zöldséget tegyük a kosarunkba, amelynek a szára ropogós és könnyen törhető.
Természetesen nem kell az összes brokkolit összetörni a zöldségesnél, elég, ha színét és a növény rugalmasságát megvizsgáljuk.
Végül bemutatunk két remek receptet, amelyek a kertünkben termesztett brokkoliból készíthető:


Brokkoli-krémleves
•    4 személyre
•    50 dkg mirelit (vagy friss) brokkoli, 2 dl tejföl, 1 tyúkhúsleves-kocka, 1 evőkanál krumplipürépor, 1-1 teáskanál só és citromlé, csipetnyi cukor.
ELŐKÉSZÍTÉSE: a még fagyos brokkolit 1 liternyi, forrásban lévő vízbe teszem. Ezután belerakom a húsleveskockát, beleszórom a sót, és öt percig főzöm. (Ha friss brokkoliból készítem, a brokkolit megmosom, szűrőben lecsöpögtetem, és a szárát - ha szükséges - vékonyan lehámozom.)
ELKÉSZÍTÉSE: a félkemény brokkolit leszűröm. Egyik felét félreteszem. A másik felét 3 dl levessel a turmixgép poharába öntöm. Hozzáöntöm a tejfölt és a citromlevet, majd a krumplipüréport is beleszórom. Addig keverem, amíg sűrű, pépes massza lesz belőle. A brokkoli-pépet visszaöntöm a leveses fazékba, és kevergetve felforralom. Egy-két percig főzöm.


Brokkolis csirkemellcsíkok
•    Elkészítési idő: 40 perc + érlelés
•    Hozzávalók: 50 dkg csirkemellfilé, 2 evőkanál búzakeményítő, 4 evőkanál szójaszósz, 4 evőkanál sherry, őrölt fehér bors, 60 dkg brokkoli, só, 5 dkg szezámmag, 4 evőkanál olaj, 2,5 dl húsleves, 1 evőkanál cukor, 2 evőkanál citromlé, kevés cayenne-bors
A búzakeményítőt a szójaszósszal meg a sherryvel összekeverjük, kevés őrölt fehér borssal fűszerezzük, majd a vékony csíkokra vágott csirkemellfilét beleforgatjuk és legalább fél órán át, állni hagyjuk.
A brokkolit kis rózsákra szedjük, a szárát apróra daraboljuk, majd szűrőkanállal 2-3 percre lobogó forró vízbe mártjuk, behűtjük. Az olajt fölforrósítjuk, a bepácolt csirkecsíkokat 5-6 percig pirítjuk, majd a brokkolit hozzáadva további 2-3 percig sütjük. A húslevessel fölöntjük, sóval, cukorral, citromlével és kevés Cayenne-borssal ízesítjük, átforraljuk és szezámmaggal megszórva, forrón tálaljuk.

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!