Mára orvosi kutatások világossá tették, hogy a szőnyegek lerakásához használatos ragasztók rendkívül károsak az egészségre, sok esetben évekig észrevétlenül párolog belőlük az egészségünket károsító anyag.

Ezen tudás birtokában egyre többen döntenek úgy, hogy a padlószőnyeg helyett más burkolatot választanak otthonukba. Ám kevesen tudják, hogy nem minden esetben szükséges rögzíteni a padlószőnyeget, ha pedig mindenképp kell, akkor is van alternatív lehetőség. Cikkünkben nem csak erről ejtünk szót, hanem végigvesszük a padlószőnyeg lerakásának teles menetét.

Padlószőnyeg kiszabása

A szőnyeget terítsük le a szobába, ahová kerülni fog, majd néhány óráig hagyjuk, hogy felvehesse az adott helyiség hőmérsékletét. Ezután kezdődhet a szabás, amelynek első fázisaként csak „durván”, körülbelül 10 cm-es ráhagyásokkal szabjuk ki a padlószőnyeget. Mind a fal mentén, mind pedig a két szőnyeg találkozásánál legyen meg ez a 10 cm-es ráhagyás. A durva szabáshoz használhatunk szőnyegvágó kést, vagy egy szabóollót is.

Ezt követi a finom méretre vágás, amely már fokozott odafigyelést igényel Ehhez a munkához a szakemberek úgynevezett flórsorvágót használnak, de nekünk nem szükséges emiatt költségekbe vernünk magunkat, a célnak megfelel egy hagyományos trapézpengéjű vágókés is. A legtöbb tűzött szőnyegnek vannak flórsorai, amelyek szabad szemmel is könnyen kivehetők. A szőnyegvágó kést ebben a flórsorban tartva szabjuk ki a szőnyeget, ugyanis ha átvágjuk a flórsort, felfejtődhet a széle. Szőnyegvágó kés hiányában egy erős szabóolló is megteszi, ám itt már szükség van némi rutinra, hogy biztosan a sorban maradjunk.

A falak mentén erősen nyomjuk be a szőnyeget a kés hátoldalával a fal és a padló közötti szegletbe, majd a szőnyegvágó késsel határozott mozdulattal vágjuk át a szőnyeget. Ennél a munkafázisnál nem szükséges odafigyelni a flórsorra, ugyanis a szegély eltakarja a szőnyeg szélét, így a felfejtődéstől sem kell tartanunk. A két szőnyegdarab összeillesztése a legkényesebb feladat. Ezt tűzött szőnyegek esetében a flórsorban történő pontos vágással tudjuk a legszebben kivitelezni, ha elég ügyesek voltunk, szinte lehetetlen lesz megmondani, hol vannak összeillesztve a szőnyegek. Leginkább tűnemezelt szőnyegeknél használják azt a közkedvelt eljárást, hogy a két szőnyeg széleit egymásra fektetve egy vonalzó mentén teljesen átvágják mindkét szőnyeget, így az illesztés pontos lesz. Mintás szőnyegek esetén laikusok számára ezt a megoldást javasolnám. Amennyiben a flórsort véletlenül mégis átvágjuk, akkor sem kell pánikba esni, a fele-fele arányban kevert faragasztó és víz együttesével könnyedén rögzíthetjük.


A padlószőnyeg lefektetése

Amennyiben teljesen rögzítés nélkül szeretnénk a padlószőnyeget lerakni, akkor a fenti munkálatokkal tulajdonképpen el is végeztük a dolgunkat. Ha nem tudjuk, hogy megfelelő-e a rögzítés nélküli lerakás, akkor pár napig még ne tegyük le a szegélyeket, és figyeljük, hogyan reagál a szőnyeg az igénybevételre. Ha úgy döntünk, hogy mégis rögzítjük, akkor sem feltétlenül kell ragasztóanyagot kennünk alá, legtöbbször tökéletesen megfelel a kétoldali ragasztószalag, ami nem csak olcsóbb megoldás, de sokkal egészségesebb is.

A falak mentén hajtsuk fel a szőnyeget, majd körbe ragasszuk le a szalagokat, de a felső borítást még hagyjuk rajta, nehogy a szőnyeg idő előtt ráragadjon. Miután mind a négy fal mentén leraktuk a ragasztócsíkokat, az egyik hosszabb falnál vegyük le a ragasztószalagról a hátoldalát, és a szalag közepétől a szélei felé haladva gyenge húzással simítsuk le. Miután ezzel megvagyunk, a szemközti fal menti ragasztócsíkról is távolítsuk el a papírt, és a már leragasztott szél felől haladva simítsuk le a szőnyeget.


Erre a munkára érdemes egy hosszabb tárgyat használni, megteszi a seprűnyél, vagy nyújtófa, esetleg egy deszka, ha szálkamentes. Ezt követően a két rövidebb szél mentén is levehetjük a szalagról a papírt, ide már szinte magától fog rásimulni a szőnyeg. Amennyiben van toldás a padlószőnyegben, akkor a két szőnyeg széleit felhajtva a toldás közepére ragasszunk egy csíkot, és erősen nyomjuk rá a szőnyeg széleit. Ha a szőnyeg nagy igénybevételnek lesz kitéve, ragaszthatunk alá további szalagokat is, akár méterenként.

Ezzel a megoldással laikusok is bátran próbálkozhatnak, akik pénztárcájuk mellett az egészségükre is odafigyelnek.

Alapszabály, hogy minél vastagabb egy szőnyeg, annál kevésbé szükséges leragasztani, valamint 20 m² alatt általában egyáltalán nincs szükség rögzítésre.