Karácsonyi halkocsonya

Hozzávalók: 1 ponty (kb. 1,5 kg), 2 kiskanál só, 1-1 mokkáskanál pirospaprika , és darált cseresznyepaprika, 1-1 nagyobb vöröshagyma,

sárgarépa és petrezselyemgyökér, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom, fél csokor zellerzöld, 3 gerezd fokhagyma, 4 dkg zselatinpor, 2 tojásfehérje, a díszítéshez: paprika, paradicsom, petrezselyem.

Elkészítés:

1. A pontyot megtisztítjuk, kizsigereljük és kifilézzük. A halhúst – miután a bőrét is lefejtettük – kétujjnyi csíkokra vágjuk, fele sóval, a pirospaprikával és a cseresznyepaprikával bedörzsöljük, majd így bepácolva lefedjük, és hűtőszekrénybe tesszük.

2. A zöldségeket megtisztítjuk. A hagymát fölszeleteljük, a zöldséget, a paprikát meg a paradicsomot negyedekbe vágjuk, és lábasba szórjuk. A halcsontokat és a fejet a zellerzölddel együtt rárakjuk, majd annyi (kb. 1,2 liter) vizet öntünk rá, hogy jól ellepje. A fölaprított fokhagymával és a maradék sóval ízesítjük. Nagy lángon fölforraljuk, majd kis lángra állítjuk, és 25-30 percig főzzük. Ez lesz a hal-alaplé. Közben a zselatinport 1,5 deci vízbe áztatjuk.

3. A hal-alaplevet leszűrjük, a pácolt halat beletesszük, 6-8 percig főzzük. A puha pontyot szűrőkanállal óvatosan kiemeljük, levét leszűrjük, fölforraljuk és megkóstoljuk, ha kell, megsózzuk, erős paprikával tüzesítjük. A zselatint belekeverjük, és gyöngyöző forralással 5 percig főzzük. Eleinte meg-megkeverjük, mert könnyen leég. A tojásfehérjét félig fölverjük, majd 1 deci vízzel tovább verjük. Egy kevés forró levet belemerünk, majd az egészet a hallébe öntjük.


4. Nagyon kis lángon még 5 percig főzzük, ez alatt letisztul. 10 percig pihentetjük, hogy kissé ülepedjen, utána tetejéről a habot óvatosan – ne törjük! – leszedjük, majd a zselatinos hallevet tiszta konyharuhán átszűrjük. A puha halat tányérokra rakjuk, paprikával, paradicsommal, petrezselyemmel, esetleg a főtt sárgarépával díszítjük. A hallevest ráöntjük, kocsonyásodni hagyjuk. Készíthetjük úgy is, hogy a puha halat – miután a nagyobb szálkákat kiemeltük belőle – a megfőtt, hasábokra vágott répával őzgerincformába rétegezzük, és a zselatinos hallevet ráöntjük. Kocsonyásodni hagyjuk, végül a formából deszkára borítjuk, és forró vízbe mártott késsel ujjnyi vastagon fölszeleteljük.

Elkészítési idő: 1 óra 40 perc + dermesztés.

Egy adag: 227 kcal / 949 kJ.

Italajánlat: száraz fehérbor (Badacsonyi kéknyelű ’98).

Jótanács: Az is jó, ha a levet csak fejből főzzük, és a kocsonyához patkó alakú halszeleteket használunk. Ezt persze csak tányérra rakhatjuk, formába nem tölthető. A hallevest a kocsonyához egy kicsit erősebben kell fűszerezni, mert a zselatin tompítja az ízeket. Halkocsonyát ízlés szerint más halból is főzhetünk. A leves leszűrése után maradt zöldséges halcsontot egy kevés hallal vagy csonttal célszerű újra felfőzni. Nagyszerű alaplé lesz belőle mártásokhoz, halászléhez vagy hal párolásához. Le is fagyaszthatjuk.


Kertészkedjünk

Mikor és mennyi trágyát használjunk a kertben?

Tavasszal, amikor az első napsugarak hatására a növények növekedésnek indulnak a tápanyag igényük is ugrásszerűen megnő, ekkor az optimális növekedés érdekében szükséges trágyát adagolni növényeink számára.

Bővebben...:

A kezdő kertészek 10 leggyakoribb hibája 5+5 aranyszabály kezdő vetemény kertészeknek - 2. RÉSZ

A kertészkedés sok tanulást és ismeretgyűjtést igényel, ennek ellenére kellemes kikapcsolódást jelenthet, remek stresszűző, így megéri a befektetett időt és energiát.

Bővebben...:

Évelő növények

Ültessünk Erdei tündérfürtöt!

Az erdei tündérfürt (aruncus dioicus) egy krémszínű virágokkal rendelkező évelő dísznövény, amely a kert árnyékos részében is jól érzi magát.

Bővebben...:

Ültessünk illatos gólyaorr növényt a kertünkbe!

A gólyaorr (Geranium) népes családja mára meghódította a hobbi kertészek szívét, hiszen mind színben mind formában igen gazdag évelő dísznövényről van szó. Bővebben...:

Zöldség gyümölcs

Ültessünk zöldségeket kertünkbe!

A zöldség és fűszernövények ültetési ideje eljött, így aki nem csak szép, de hasznos kertet szeretne, ültessen néhány zöldség palántát és fűszernövényt.

Bővebben...:

Dobjuk fel a salátát borsmustár levéllel!

A borsmustár levél (eruca sativa), vagy más néven rukkola, már a középkorban is gyógynövényként volt számon tartva, így a benne levő borsmustárolajok és finom íze miatt nekünk is érdemes napjainkban a kertünkben termeszteni ezt a finom és egészséges növényt.

Bővebben...:

6 egyszerű lépés, hogy édenkertté varázsold a balkont!

Ismerje meg ön is hat lépésben, hogyan tudja  az erkélyt, balkont virágzó oázissá varázsolni. Megmutatjuk, hogyan kell lépésről lépésre átalakítani az erkélyt, hogy az tényleg egy meghitt nyugodt kis oázis legyen, ahová kiülhetünk egy finom kávét elfogyasztani, dolgozni, könyvet olvasni, vagy barátokkal beszélgetni.

Bővebben...:

Levendula

Így készítsünk levendulából gyógyteát!

A levendula számos néven ismert a népi gyógyászatban, hívják keskeny levelű levendulának, orvosi levendulának, vagy szagos levendulának is, de szinte teljesen mindegy milyen névvel illetjük ezt a gyönyörű növényt, a belőle készült gyógytea jó hatással van szervezetünkre.

Bővebben...:

A levendula felhasználási formái!

Megkérdeztük olvasóinkat, ők mi mindenre tudnának egy csokor illatos levendulát használni! Íme, egy csokorra való a beküldött olvasói tippek közül!

Bővebben...:

A nyugalom növénye a levendula!

A levendula /Lavandula angustifolia/ bokros növekedésű, természetes körülmények között félgömb alakú.

Bővebben...:

Nyári kert

Ültessünk a balkonládába törpe napraforgót!

Napraforgó az erkélyre? Igen! A nemesítőknek köszönhetően ma már törpe napraforgó is létezik, amely a balkonra egy kisebb cserépbe is ültethető. Bővebben...:

Gyönyörű színfolt lesz kertünkben a zanót!

Szinte, mint egy sárga labda úgy virít kertünkben nyáron a zanót ez a sokszínű változatos cserje. A zanót (cytisus) a kertbarátok kedvenc növénye, hiszen a nagy tömegben nyíló színes virágokkal valóban kertünk szoliter növénye lesz. Bővebben...:

A fátyolvirág gondozása kertünkben!

A fátyolvirágot (gypsophila paniculata) leginkább, mint rezgőt a virágboltokból ismerhetjük, hiszen a virágkötészet egyik fő díszítő eleme nyáron. Bővebben...:

Kertészanyu kertje

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

  Salátát termeszteni a világon a legegyszerűbb dolog, hiszen elég, ha elszórunk pár magot a cserépbe, balkonládába, vagy a földbe, és egy vagy két hét múlva már szedhetjük is az ízletes, vitamindús smaragdzöld leveleket.

Tovább a cikkhez
Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok szám...

Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok szám...

Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok szám...

Szeretném a figyelmetekbe ajánlani Bálint György és Telegdi Ágnes új könyvét : „Csodálatos állatok Varázslatos növények” címmel. Fantasztikus olvasmány, én a 3 éves fiamnak olvastam fel belőle, mivel télen együtt etettük a madarakat ,nyáron pedig közösen...

Tovább a cikkhez
Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Sajnos a jó időnek búcsút mondhatunk, így érdemes a még megmaradt fűszernövényeket is felhasználni kertünkből. Én most egy nagyon finom húsgombócot készítettem bazsalikomos fűszeres paradicsomszósszal.

Tovább a cikkhez
Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizo...

Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizo...

Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizo...

Nem rég olvastam egy cikket, amely arról szólt hogyan készül a bébi répa! Már ekkor elcsodálkoztam, mi az, hogy készül, hát az nem terem? Utána olvasva több cikk is leírja, miszerint a boltban kapható bébi répa a normál répából készül, vagyis a csúnya,...

Tovább a cikkhez