csütörtök, 27 április 2017

A 150 millió éves természetes kőburkolat

Felhasználó értékelés
Nagyon rosszNagyon jó 

Gondolta volna, hogy ami 150 millió éve bolygónkon keletkezett, az a mai kor emberének éppen úgy megfelel? Mi is az, ami olyan régen, a jurakorban keletkezett, évszázadokon át alapvető burkolatként használtak fel...

...és most éli újra reneszánsz korát? Ez a mészkő, mely egy üledékes kőzet és legalább 90%-át kalcit alkotja.

150 millió éve Földünk egyes területeit trópusi tengerek árasztották el és számos élőlény élettani hatásának köszönhetően az elhullott állatok, növények egy laza formájú mésziszapot alkotva az ősidők alatt egymásra rakódva, tömött rétegeket képezve jött létre. Szerkezeti összetételét továbbá az idők során ért természeti befolyások (pl.: vulkán kitörések, hőmérséklet változások, földmozgások) színezték és formálták a kő sajátos struktúrájává.


Leginkább ennek köszönhető, hogy változatos, megunhatatlan és sajátos színösszetétellel rendelkező kőzet. Különböző árnyalatokat kialakítva: - a sárgás-barnás: beige vagy sárga-travertin, - a vörös, - a szürke, - a zöld alaptónushoz a sávosság és a foltosság ugyanúgy párosulhat, mint az esetenkénti apró kikristályosodás. A legszebb és legkülönlegesebb tulajdonsága közé tartozik, hogy számos tengeri ősmaradványt; egysejtűek, csigák, kagylók, tengeri sünök, liliomok, korallok, fúrókagylók, rákok, valamint ősállatok megkövesedett vázát rejti a kőzet. Ezen tulajdonságok birtokaként az így kialakult képződményt jurakori mészkőként azonosítják. Bár keletkezési helyüket és tulajdonságaikat tekintve két nagyon hasonló mészkőről van szó, külső megjelenésükben mégis eltérnek egymástól. Míg a Jura mészkő több színárnyalatot is magába foglal, addig a Solnhofeni mészkő színében azonos, csupán felületében változik a különböző megmunkálások hatására.


A Solnhofeni mészkő Magyarországon a barokk kor építészetében jellemző elemként jelent meg. Főként a Duna menti települések templomainak, kastélyainak, illetve egyházi iskolái kollégiumainak belső tereit díszíti. A folyón érkező köveket solnhofeni bányákból fejtették ki és lovas szekérre rakodva Kelheimbe vitték, ahol uszályokra rakodták át őket, majd Magyarországra szállították. Ezért került be nálunk Kelheimi mészkőként a köztudatba.

Minőségtanúsítványként mi sem szolgálhatna jobban, mint az elmúlt 300 év. Jusson majd eszünkbe mikor ezen épületek falai között sétálva rácsodálkozunk a múlt gyönyörű emlékeire. Miközben a lépcsőfokokat koptatjuk, elénk tárul a múlt század lépteinek nyoma, amit elődeink emlékként hagytak ránk. A lépcsőfokokat követve talán egy grófnő, illetve gróf lépteinek nyomát követhetjük tovább, mellyel további történelmet állítunk fel a jövő nemzedéke számára.

Ennyi évszázad és történelem után egy család sorsáról is említést kell tenni, melynek élete a mészkő bányászatával összefonódott. A németországi Nürnberg és München között elterülő vidéken számos bánya található, mely a környékbeliek megélhetését évszázadok óta biztosítja. Ezen a területen fekszik egy kicsiny falu, mely mészkövéről és egy család életéről szól.


1761-ben Johann Stiegler megnyitotta családi vállalkozásként mészkőbányáját, mely nyolc generáció óta a Stiegler család kezében van. Az évszázadok elteltével szinte az egész világot behálózta köveivel, mely értéket teremtett. Hét bányával büszkélkedhet a cég, ebből három Solnhofeni és négy Jura mészkő bánya. A Solnhofenben lévő bányák különlegessége, hogy nem csak őskövület és ősmaradvány lelőhely, hanem a kő kitermelése is sajátságos módszer, mivel a fejlett technológia ellenére a mai napig kézzel fejtik a köveket.

Forrás:lakberinfo.hu

6 egyszerű lépés, hogy édenkertté varázsold a balkont!

Ismerje meg ön is hat lépésben, hogyan tudja  a balkont virágzó oázissá varázsolni. Megmutatjuk, hogyan kell lépésről lépésre átalakítani az erkélyt, hogy az tényleg egy meghitt nyugodt kis oázis legyen, ahová kiülhetünk egy finom kávét elfogyasztani, dolgozni, könyvet olvasni, vagy barátokkal beszélgetni. >>>>>>>>>

Szeptember végéig is virágzik az angyaltrombita!

Az angyaltrombita (brugmansia) egy gyönyörű mediterrán illatos közkedvelt dísznövény, amely feltűnő virágaival igazi szoliter növénnyé válik kertünkben!

Bővebben...

Zöld szőnyeg a kertbe!

Elege van a fűből, szeretne valami új zöld felületet kertjébe? Akkor itt a zöld szőnyeg kertbe, amely kevesebb gondozást igényel, mint a fű. Bővebben...

Palástfű tea a nők barátja!

Aki babát szeretne vagy készül, a terhességre szerezzen be palástfű ( alchemilla vulgaris) teát, amely nagyban segít pl.a beágyazódásánál. Bővebben...

A cattleya orchideák gondozása és ápolása

Sok kertbarát a cattleyát tartja az orchideák királynőjének, hiszen mind formájuk mind színűk az eleganciát és a szépséget tükrözik.

Bővebben...

Az ananász ültetése és gondozása

Az ananász, mint trópusi gyümölcs még hazánkban is ritkaságnak és különlegességnek számít, de az ananász, mint dísznövény talán ennél is ritkább. Pedig elég megvásárolni egyetlen érett ananászt, és máris saját dísznövényt nevelhetünk belőle.

Bővebben...

Egy trópusi zöldség az édes burgonya!

Főzőműsorokban egyre gyakrabban halljuk az édes burgonya nevét, de a hazai konyhában nem tudjuk milyen növényről és zöldségről van szó!

Bővebben...

6 egyszerű lépés, hogy édenkertté varázsold a balkont!

Ismerje meg ön is hat lépésben, hogyan tudja  az erkélyt, balkont virágzó oázissá varázsolni. Megmutatjuk, hogyan kell lépésről lépésre átalakítani az erkélyt, hogy az tényleg egy meghitt nyugodt kis oázis legyen, ahová kiülhetünk egy finom kávét elfogyasztani, dolgozni, könyvet olvasni, vagy barátokkal beszélgetni.

Bővebben...

A tulipán ültetése gondozása

A tulipán az egyik legkedveltebb tavaszi növényük, ám sokan nem tudják, mihez kezdjenek vele elvirágzás után.

Bővebben...

A tavasz kedvence a tulipán. Videóval.

A tavaszi virágok egyik legismertebb növénye a tulipán, amely számtalan színben és formában köszönti a tavasz első napsugarait kertünkben. Bővebben...

Tavaszi talajjavítás

Ha kertünkben nem fejlődnek szépen a növények, nem hoznak elég virágot, akkor ott gond van a talaj minőségével. Nézzük hogyan is javíthatunk a kerti talaj minőségén.

Bővebben...

A palástfű árnyékos kertbe is ültethető!

A palástfű (Alchemilla mollis) egy könnyen gondozható igénytelen évelő növény, amely könnyen szaporodik és terebélyesedik kertünkben.

Bővebben...

A bőrlevél árnyékos kert részben is szépen fejlődik

A bőrlevél (Bergenia) közismert és kedvelt évelő dísznövény, amelyet igénytelenségének és gyönyörű virágainak köszönhet.

Bővebben...

Így gondozzuk az évelő növényeket kertünkben!

Sokan úgy gondolják, hogy az évelő növényekkel nincs annyi gond, mint pl. az egynyári dísznövényekkel. Pedig az évelőknek is vannak speciális igényeik, hiszen van, amelyik a napos, míg mások csak a félárnyékos helyet viselik el.

Bővebben...

 

A fokhagyma tea megfázás ellen is hatásos!

A fokhagyma a magyar konyha egyik legismertebb hagymaféléje, ám azt már kevesen tudják, hogy a belőle készült tea a megfázás ellen is hatásos. Bővebben...

hírek

A palástfű tea alkalmazása

A palástfű (Alchemilla xanthochlora) egy régóta ismert és használt gyógynövény, amelyet az asszonyok növényének is neveznek, és nem véletlen. Bővebben...

Illatos teák a fűszerkertben

Ki mondta, hogy a fűszereket csak enni lehet? A fűszerteák nem csak finomak és egészségesek, de nyáron jégbe hűtve igazán élvezetesek is. Bővebben...

Redőnyakció!

Redőny Akció!

Ha ön 10 nm felett rendel tőlünk redőnyt most 10 % árengedményt adunk!

Redőnyklinika.hu: Megoldás meleg helyzetekre!