A 150 millió éves természetes kőburkolat

Felhasználó értékelés
Nagyon rosszNagyon jó 

Gondolta volna, hogy ami 150 millió éve bolygónkon keletkezett, az a mai kor emberének éppen úgy megfelel? Mi is az, ami olyan régen, a jurakorban keletkezett, évszázadokon át alapvető burkolatként használtak fel...

...és most éli újra reneszánsz korát? Ez a mészkő, mely egy üledékes kőzet és legalább 90%-át kalcit alkotja.

150 millió éve Földünk egyes területeit trópusi tengerek árasztották el és számos élőlény élettani hatásának köszönhetően az elhullott állatok, növények egy laza formájú mésziszapot alkotva az ősidők alatt egymásra rakódva, tömött rétegeket képezve jött létre. Szerkezeti összetételét továbbá az idők során ért természeti befolyások (pl.: vulkán kitörések, hőmérséklet változások, földmozgások) színezték és formálták a kő sajátos struktúrájává.


Leginkább ennek köszönhető, hogy változatos, megunhatatlan és sajátos színösszetétellel rendelkező kőzet. Különböző árnyalatokat kialakítva: - a sárgás-barnás: beige vagy sárga-travertin, - a vörös, - a szürke, - a zöld alaptónushoz a sávosság és a foltosság ugyanúgy párosulhat, mint az esetenkénti apró kikristályosodás. A legszebb és legkülönlegesebb tulajdonsága közé tartozik, hogy számos tengeri ősmaradványt; egysejtűek, csigák, kagylók, tengeri sünök, liliomok, korallok, fúrókagylók, rákok, valamint ősállatok megkövesedett vázát rejti a kőzet. Ezen tulajdonságok birtokaként az így kialakult képződményt jurakori mészkőként azonosítják. Bár keletkezési helyüket és tulajdonságaikat tekintve két nagyon hasonló mészkőről van szó, külső megjelenésükben mégis eltérnek egymástól. Míg a Jura mészkő több színárnyalatot is magába foglal, addig a Solnhofeni mészkő színében azonos, csupán felületében változik a különböző megmunkálások hatására.


A Solnhofeni mészkő Magyarországon a barokk kor építészetében jellemző elemként jelent meg. Főként a Duna menti települések templomainak, kastélyainak, illetve egyházi iskolái kollégiumainak belső tereit díszíti. A folyón érkező köveket solnhofeni bányákból fejtették ki és lovas szekérre rakodva Kelheimbe vitték, ahol uszályokra rakodták át őket, majd Magyarországra szállították. Ezért került be nálunk Kelheimi mészkőként a köztudatba.

Minőségtanúsítványként mi sem szolgálhatna jobban, mint az elmúlt 300 év. Jusson majd eszünkbe mikor ezen épületek falai között sétálva rácsodálkozunk a múlt gyönyörű emlékeire. Miközben a lépcsőfokokat koptatjuk, elénk tárul a múlt század lépteinek nyoma, amit elődeink emlékként hagytak ránk. A lépcsőfokokat követve talán egy grófnő, illetve gróf lépteinek nyomát követhetjük tovább, mellyel további történelmet állítunk fel a jövő nemzedéke számára.

Ennyi évszázad és történelem után egy család sorsáról is említést kell tenni, melynek élete a mészkő bányászatával összefonódott. A németországi Nürnberg és München között elterülő vidéken számos bánya található, mely a környékbeliek megélhetését évszázadok óta biztosítja. Ezen a területen fekszik egy kicsiny falu, mely mészkövéről és egy család életéről szól.


1761-ben Johann Stiegler megnyitotta családi vállalkozásként mészkőbányáját, mely nyolc generáció óta a Stiegler család kezében van. Az évszázadok elteltével szinte az egész világot behálózta köveivel, mely értéket teremtett. Hét bányával büszkélkedhet a cég, ebből három Solnhofeni és négy Jura mészkő bánya. A Solnhofenben lévő bányák különlegessége, hogy nem csak őskövület és ősmaradvány lelőhely, hanem a kő kitermelése is sajátságos módszer, mivel a fejlett technológia ellenére a mai napig kézzel fejtik a köveket.

Forrás:lakberinfo.hu

6 egyszerű lépés, hogy édenkertté varázsold a balkont!

Ismerje meg ön is hat lépésben, hogyan tudja  a balkont virágzó oázissá varázsolni. Megmutatjuk, hogyan kell lépésről lépésre átalakítani az erkélyt, hogy az tényleg egy meghitt nyugodt kis oázis legyen, ahová kiülhetünk egy finom kávét elfogyasztani, dolgozni, könyvet olvasni, vagy barátokkal beszélgetni. >>>>>>>>>

A kínai tollborzfű gondozása és ültetése

A kínai tollborzfű (pennisetum alopecuroides) egy dézsában is nevelhető évelő díszfű, amely augusztustól októberig virágzik kertünkben, erkélyünkön.

Bővebben...

Ültessünk fehér here magot a fű közé!

A fehér here nagyon jó hatással van a gyepre, mert megköti a talajban nitrogént, ami a legfontosabb tápanyag a fűnek. Bővebben...

Télen is hatásos a levendula illóolaj!

A levendulát már hazánkban is több helyen termesztik nagy mennyiségben, hiszen a belőle készült illóolaj, nagyon fontos kozmetikai alapanyag, de ezen kívül is számos előnyös tulajdonsággal rendelkezik.

Bővebben...

A majomkosbor orchidea gondozása

A majomkosbor orchidea ( orchis simia) már ránézésre is egy igen különleges orchideának tűnik. Ha tüzetesebben megvizsgáljuk a sok kis apró virágot, felfedezhetjük,

Bővebben...

Yucca a sivatagi túlélő!

Közép és Észak Amerika egyik leglátványosabb növénye a yucca amely ma már hazánkban is elterjedt kerti dísznövény.

Bővebben...

A tépősaláta és a sárgarépa termesztése és vetése!

Két hétköznapi finom zöldségnövény, amelyet a hobbikertben is termeszthetünk mi magunk is. Hogyan? Bemutatjuk!

Bővebben...

6 egyszerű lépés, hogy édenkertté varázsold a balkont!

Ismerje meg ön is hat lépésben, hogyan tudja  az erkélyt, balkont virágzó oázissá varázsolni. Megmutatjuk, hogyan kell lépésről lépésre átalakítani az erkélyt, hogy az tényleg egy meghitt nyugodt kis oázis legyen, ahová kiülhetünk egy finom kávét elfogyasztani, dolgozni, könyvet olvasni, vagy barátokkal beszélgetni.

Bővebben...

Mi alapján válasszunk növényt a kertészetben?

A legtöbb hazai kertészet március közepétől már javában árulja a 6-os, és 10 –es csomagban árult egynyári és évelő palántákat, amelyek megkönnyítik a kertész munkáját, és áruk is igen kedvező.

Bővebben...

Így ültessük be fillérekből kertünket!

Ha éppen most költöztünk be új otthonunkba, amelyhez egy kertet is kaptunk, elkezdhetünk azon gondolkodni, hogy szeretnénk a kertet beültetni. Egy üres kertből egy gyönyörű virágzó oázist létre hozni nem egyszerű feladat, az első és talán legnehezebb feladatunk az ásás, talajforgatás, gyomlálás.

Bővebben...

Kora tavasszal nyílnak a muscarik!

A muscari vagy ismertebb nevén a gyöngyike a kora tavasszal nyíló hagymás növények közé tartozik, amelyek már márciustól kék színbe öltöztetik kertünket.

Bővebben...

Így tegyük még színesebbé kertünket ingyen!

Szeretnénk kertünket idén még szebbé színesebbé és változatosabbá tenni, de nincs rá pénzünk, hogy drága vetőmagokat vásároljunk? Akkor cseréljünk! >>>>>>>>>

 

A zsályatea mandulagyulladás ellen is hatásos

Az orvosi vagy kerti zsályát ezen túlmenően még fűszernövényként is használhatjuk. Gyulladás gátló hatásának köszönhetően elsősorban torokfájásra, kezdődő torok-, illetve mandulagyulladásra is kitűnő. Bővebben...

hírek

A sétányrózsa gondozása és metszése!

A sétányrózsa (lantana camara) egyre népszerűbb nyári kerti dísznövény, amely kertbe vagy erkélyen dézsába ültetve is gyönyörű dísznövény. Bővebben...

Szépség diéta tippek

A bőr nem csak testünk ruhája, de egészségünk tükre is. A bőr milyenségéből következtetni lehet szervezetünk egészségi állapotáról.

Bővebben...

Redőnyakció!

Redőny Akció!

Ha ön 10 nm felett rendel tőlünk redőnyt most 10 % árengedményt adunk!

Redőnyklinika.hu: Megoldás meleg helyzetekre!