hétfő, 16 január 2017

Így készül a porcelán!

Felhasználó értékelés
Nagyon rosszNagyon jó 

A porcelán gyártásához három különböző ásványra van szükség. Ezek nagyon finom minőségűek, és amíg nem jöttek rá, hogy a porcelán készítésére alkalmasak, addig a parókák beszórására szolgáló rizspor hamisítására használták.

 

A három összetevő közül a legfontosabb a kaolin, amely lényegében a porcelán vázát alkotja. A földpát a ragasztó, amitől összeáll a porcelán. A kvarchomok pedig szintén a vázszerkezet kialakításának elengedhetetlen kelléke.

Az alapanyagokat ebben a speciális gépben két órán keresztül keverik. Ezután az itt létrejött folyékony anyagot préselik. Az így kialakult porcelánmasszát két hétig pihentetni kell. Erre azért van szükség, hogy jobb minőségű legyen.

Miután letelt a két hét, egy gép segítségével kipréselik a porcelánmasszából a levegőt, hogy az tartósabb maradjon, majd ismét két hétig pihentetik. Ha ezzel kész vannak, már csak formázni kell.


Ez a gép azt a munkát végzi, amit régen a fazekasok, tehát a korongozást. Először a porcelánmasszát a gép rányomja a gipszformára, majd eltávolítja róla a felesleget. Ez a művelet kevesebb, mint egy percet vesz igénybe. A forma azért készült gipszből, mert az kiszívja a nedvességet a porcelánmasszából.

A porcelán gyártása a gépi korongozás mellett öntéssel is történhet.

Miután a porcelán elnyerte alakját, el kell távolítani róla a feleslegeket. Ezt sorjázásnak hívják és kézzel végzik. Ezután következik az első égetés, majd a mázazás.

A porcelánt kézzel mártják a mázas kádba, hogy a máz mindenhol egyenletesen fedjen. Ha ez kész, jöhet a második égetés 1400 fokon. Ennek során a máz ráég a porcelánra. Az ettől lesz ilyen fehér, csillogó.

A díszítés történhet matricázással, de az igazán értékes porcelánt még ma is kézzel festik. A festék ásványporból készül, amit levendulaolajjal kevernek össze, hogy ne száradjon meg már a palettán.

Minden egyes porcelán szinte önálló műalkotásnak tekinthető. Mivel a porcelánfestők más- más technikával dolgoznak, így ha ugyanazt a mintát is kell megfesteniük, akkor is egyéniek lesznek a motívumok és a színek árnyalatai.


Miután megfestették a mintákat, még egyszer utoljára kiégetik a porcelánt.

A porcelán gyártásának egyik legfontosabb eleme a fejlesztés. Először a leendő formát gipszből készítik el, majd ennek negatívját kiöntik szintén gipszből.

A legfontosabb titka a forma készítésének, hogy nagyobbra kell csinálni, mint amekkora a porcelán valójában lesz. Ugyanis az égetés során a porcelán tizenhét százalékkal zsugorodik. Ez talán első hallásra csekélynek tűnik. Azonban ez a csökkenés annyi, mintha egy 180 cm magas ember 149 cm-re menne össze.

Porcelánt először Kínában készítettek, de hogy pontosan mikor, azt sajnos nem lehet tudni. Az viszont biztos, hogy értéke egykor vetekedett az arany árával, és a porcelán tulajdonlás elsősorban a nemesi családok kiváltsága volt. Ma már bárki számára megfizethető.

Szeretné pontosan tudni melyik hónapban milyen kerti munka vár önre? Akkor kérje ingyenes éves online kerti naptárunkat! Ehhez nem kell mást tennie, mint feliratkozni heti ingyenes kertészeti hírlevelünkre, majd aktiválni a feliratkozást, és ezek után mi elküldjük önnek ajándékba az éves online kerti naptárt! >>>>>>>>>

 

 


A liliomok királya!

Nem hiába kapta ezt a nevet ez a gyönyörű virág, amely hatalmas illatos hófehér, vagy épp rózsaszín virágaival elkápráztat minket. Bővebben...

A fűmagvetés titkai!

Egy szépen ápolt zöld gyep, a legkisebb kertben is elfér. Akár egy méteres területre is vethetünk fűmagot. Ismerjük meg a füvesítés titkait, hogy a szomszéd fűje ne legyen zöldebb! Bővebben...

Így ültessünk gyógynövényeket kertünkbe!

Ki ne ismerné az illatos levendulát, a napsárga körömvirágot, vagy a csípős csalánt? Gyógyhatásuk miatt érdemes ezeket a növényeket kertünkbe is telepíteni, sőt cserépben is termeszthetjük őket akár az erkélyen is.

Bővebben...

A cattleya orchideák gondozása és ápolása

Sok kertbarát a cattleyát tartja az orchideák királynőjének, hiszen mind formájuk mind színűk az eleganciát és a szépséget tükrözik.

Bővebben...

Óriások és törpék, vagyis az őserdő lakói!

Cikkünk második részében megismerhetjük az őserdők óriásait és többi lakót, akik különleges túlélési technikákat alkalmaznak.

Bővebben...

Jó kedvűek és energikusak leszünk a banántól!

A tízezer éves banán a történelem során egyszer már hiányzott asztalunkról és ma is ez a veszély fenyegeti. Bővebben...

Szeretné tudni hogy melyik hónapban milyen kerti munkát érdemes elvégezni? Mi megmutatjuk!

Szeretné pontosan tudni melyik hónapban milyen kerti munka vár önre? Akkor kérje ingyenes éves online kerti naptárunkat!

Bővebben...

Falfestés kreatívan és ügyesen!

Egy festéssel hamar megváltoztatjuk otthonunk hangulatát, kinézetét, és a mai modern festékekkel a falfestés ma már gyerekjátéknak számít. Bővebben...

Hogyan teremtsünk otthonunkban romantikus kerti hangulatot?

Kert a házban - Demeter Mónika belsőépítész

Demeter Mónika belsőépítész megbízója olyan különleges otthonra vágyott, mely minden részletében eltér a szokványostól. Az volt ugyanis az álma, hogy egy romantikus „kertben” éljen. Adott volt tehát a tervezési koncepció alapja…

Bővebben...

Mit tegyünk ha penészes a lakás?

A penész nagyon alattomos: egyes fajtái ártalmatlanok, mások komoly egészségügyi problémákat okozhatnak. Bővebben...

Így készítsünk kandírozott rózsaszirmot!

A kandírozott rózsaszirom készítése remek mulatság lehet gyerekek számára is, de a legegyszerűbb süteményt is különlegessé tehetjük vele. Készítése egyszerű, mindössze 8-10 szép rózsavirágra, 1 tojásfehérjére és 10 dkg porcukorra van szükségünk hozzá.

Bővebben...

Így tegyük még színesebbé kertünket ingyen!

Szeretnénk kertünket idén még szebbé színesebbé és változatosabbá tenni, de nincs rá pénzünk, hogy drága vetőmagokat vásároljunk? Akkor cseréljünk! >>>>>>>>>

 

A zöld tea csökkenti a magas vérnyomást!

A zöld teának számos előnyös hatása van: felgyorsítja az anyagcserét, segít csökkenteni a magas vérnyomást, sőt még a fogszuvasodás ellen is véd. Az új kutatásokból nemrég ráadásul az is kiderült, hogy javítja a memóriát és a kognitív funkciókat is.

Bővebben...

Málnalevél tea terhesség idejére is hatásos!

A málna az egyik legfinomabb nyári gyümölcsünk, ám a málna levélből készült tea kiemelkedő szerephez jut a népgyógyászatban.

Bővebben...

hírek

5 remek kiegészítő, amelyek garantáltan feldobják a fürdőszobát!

Ha túl unalmasnak tartja a fürdőszobáját, próbálja ki a következő 5 kiegészítőt, amelyek garantáltan feldobják a fürdőszobáját.

Bővebben...

A hét tippje: Így futtassuk fel az uborkát!

Hosszú évek óta jól bevált módszer az uborka futtatása. Alakíts ki egy kb. 1/2 m széles ágyást. A hossza csak Tőled függ. A széleitől 10-10 cm távolságra, mintha zöldséget vetnél, húzz egy kis árkot, és ebbe rakd egyesével a magokat 8-10 cm távolságra egymástól.

Bővebben...

Tudta ön hogy a padlizsán egy gyógyító növény is? Videóval!

A padlizsán télen, nyáron egy nagyon kellemes étel, de hogy gyógyító tulajdonsággal is bír? Ismerjük meg ezt rejtett titkot a padlizsánról! Bővebben...

Megfázás ellen itt a veronika gyógynövény

Dicsőfű, sarlófű, erdei zsálya - ilyen nevekkel ruházta fel a nép ezt az ősapáink idejéből származó gyógynövényt.

Bővebben...

Harc az ágyi poloska ellen!

Egyetlen ágyi poloska elpusztításához nem kell más, mint egyszerűen álmunkban ráfeküdni. Egy egész házat vagy szállodát megszabadítani testvéreitől és unokatestvéreitől azonban kimerítő és drága mulatság lehet.

Bővebben...

Hogyan építsünk lépcsőt házunkba?

A lépcső a ház egyik fontos eleme, hiszen nap, mint nap ezen közlekedünk és járunk, így fontos szerepe jut a ház elrendezéskor is.

Bővebben...

Júliusi teendők a kertben!

Júliusban a kert talán a legszebb és legtermékenyebb arcát mutatja felénk, ám ekkor is bőven akad tenni való! Bővebben...

Hogyan gondozzuk a szobanövényeinket, ha nyaralni megyünk?

Hamarosan eljön a nyaralás ideje, amikor is a család elutazik egy, vagy két hétre. A legtöbben ekkor megkérik egy közeli ismerősüket, vagy családtagokat, hogy amíg ők nyaralnak, néha ugorjon fel a lakásba, és locsolja meg a növényeket.

Bővebben...

Redőnyakció!

Redőny Akció!

Ha ön 10 nm felett rendel tőlünk redőnyt most 10 % árengedményt adunk!

Redőnyklinika.hu: Megoldás meleg helyzetekre!