csütörtök, 27 április 2017

Így készül a porcelán!

Felhasználó értékelés
Nagyon rosszNagyon jó 

A porcelán gyártásához három különböző ásványra van szükség. Ezek nagyon finom minőségűek, és amíg nem jöttek rá, hogy a porcelán készítésére alkalmasak, addig a parókák beszórására szolgáló rizspor hamisítására használták.

 

A három összetevő közül a legfontosabb a kaolin, amely lényegében a porcelán vázát alkotja. A földpát a ragasztó, amitől összeáll a porcelán. A kvarchomok pedig szintén a vázszerkezet kialakításának elengedhetetlen kelléke.

Az alapanyagokat ebben a speciális gépben két órán keresztül keverik. Ezután az itt létrejött folyékony anyagot préselik. Az így kialakult porcelánmasszát két hétig pihentetni kell. Erre azért van szükség, hogy jobb minőségű legyen.

Miután letelt a két hét, egy gép segítségével kipréselik a porcelánmasszából a levegőt, hogy az tartósabb maradjon, majd ismét két hétig pihentetik. Ha ezzel kész vannak, már csak formázni kell.


Ez a gép azt a munkát végzi, amit régen a fazekasok, tehát a korongozást. Először a porcelánmasszát a gép rányomja a gipszformára, majd eltávolítja róla a felesleget. Ez a művelet kevesebb, mint egy percet vesz igénybe. A forma azért készült gipszből, mert az kiszívja a nedvességet a porcelánmasszából.

A porcelán gyártása a gépi korongozás mellett öntéssel is történhet.

Miután a porcelán elnyerte alakját, el kell távolítani róla a feleslegeket. Ezt sorjázásnak hívják és kézzel végzik. Ezután következik az első égetés, majd a mázazás.

A porcelánt kézzel mártják a mázas kádba, hogy a máz mindenhol egyenletesen fedjen. Ha ez kész, jöhet a második égetés 1400 fokon. Ennek során a máz ráég a porcelánra. Az ettől lesz ilyen fehér, csillogó.

A díszítés történhet matricázással, de az igazán értékes porcelánt még ma is kézzel festik. A festék ásványporból készül, amit levendulaolajjal kevernek össze, hogy ne száradjon meg már a palettán.

Minden egyes porcelán szinte önálló műalkotásnak tekinthető. Mivel a porcelánfestők más- más technikával dolgoznak, így ha ugyanazt a mintát is kell megfesteniük, akkor is egyéniek lesznek a motívumok és a színek árnyalatai.


Miután megfestették a mintákat, még egyszer utoljára kiégetik a porcelánt.

A porcelán gyártásának egyik legfontosabb eleme a fejlesztés. Először a leendő formát gipszből készítik el, majd ennek negatívját kiöntik szintén gipszből.

A legfontosabb titka a forma készítésének, hogy nagyobbra kell csinálni, mint amekkora a porcelán valójában lesz. Ugyanis az égetés során a porcelán tizenhét százalékkal zsugorodik. Ez talán első hallásra csekélynek tűnik. Azonban ez a csökkenés annyi, mintha egy 180 cm magas ember 149 cm-re menne össze.

Porcelánt először Kínában készítettek, de hogy pontosan mikor, azt sajnos nem lehet tudni. Az viszont biztos, hogy értéke egykor vetekedett az arany árával, és a porcelán tulajdonlás elsősorban a nemesi családok kiváltsága volt. Ma már bárki számára megfizethető.

6 egyszerű lépés, hogy édenkertté varázsold a balkont!

Ismerje meg ön is hat lépésben, hogyan tudja  a balkont virágzó oázissá varázsolni. Megmutatjuk, hogyan kell lépésről lépésre átalakítani az erkélyt, hogy az tényleg egy meghitt nyugodt kis oázis legyen, ahová kiülhetünk egy finom kávét elfogyasztani, dolgozni, könyvet olvasni, vagy barátokkal beszélgetni. >>>>>>>>>


A csicsóka termesztése nagyon egyszerű, hiszen ki irtani sem lehet ezt a hasznos növényt!

A csicsóka ( helianthus tuberosus) bármennyire is meglepő, de a napraforgók családjába tartozik, méghozzá az évelő növények közé. Magassága elérheti akár a 3 métert is, a virágok pedig 4-8 cm szélesek. Bővebben...

Milyen fűmagot válasszunk?

A kert legkiemelkedőbb része a szépen ápolt zöld gyep, amely alkalmas sportolásra, pihenésre vagy csak díszítésnek. De milyen fűmagot válasszunk?

Bővebben...

Emésztési gondokra igyunk borókabogyó teát

A boróka ( Juniperus communis) egy közkedvelt örökzöld kerti növény, de a boróka bogyó remek gyógynövény is egyben.

Bővebben...

Cymbidium orchidea

Kedves Ildikó! A páromtól kaptam egy gyönyörű cymbidiumot 6 virágszárral tavaly áprilisban. Egy éve ilyenkor 2 nagy virágszárat hozott, de a bimbókat ledobta Bővebben...

A dzsungel különleges fán lakó növényei!

A dzsungel és a trópusi őserdők több mint 70-át fák alkotják, és ők uralkodnak ezen a gyönyörű tájon. Lombkoronájuk olyan sűrű, hogy a fény alig jut át rajtuk, így nem csoda hogy a talajlakó növények itt fényhiányban szenvednek.

Bővebben...

A nektarin egy valódi vitaminbomba

A nektarint sokan hívják kopasz baracknak, hiszen a barack egyik alfajáról van szó, amely egy vitaminbombával is felér. Bővebben...

6 egyszerű lépés, hogy édenkertté varázsold a balkont!

Ismerje meg ön is hat lépésben, hogyan tudja  az erkélyt, balkont virágzó oázissá varázsolni. Megmutatjuk, hogyan kell lépésről lépésre átalakítani az erkélyt, hogy az tényleg egy meghitt nyugodt kis oázis legyen, ahová kiülhetünk egy finom kávét elfogyasztani, dolgozni, könyvet olvasni, vagy barátokkal beszélgetni.

Bővebben...

Talajtakaró növények ültetése

A talajtakaró növények nem csak szépek, de elfojtják a gyomokat és színfoltot képeznek kertünkben. Számtalan fajta közül válogathatunk bár a legtöbb lágyszárú, van köztük egynyári és évelő is, amelyeknek még télen is megmarad a lombja. Bővebben...

Ültessünk zöldségeskertet, mert megéri!

A gazdasági válságban érdemes átgondolni a mindennapi kiadásokat, és a zöldségek bizony nem tartoznak a legolcsóbb élelmiszere közé. Épp ezért érdemes a legkisebb kertben is zöldségeket ültetni és saját termést szüretelni. Bővebben...

Ezek a kerti munkák várnak ránk márciusban

A március igazi szeszélyes hónap, lehet 18 fokos napsütéses idő, de akár hózápor is. Bár csábító, hogy rohanjuk a kertészetbe virágokért, még korai ültetni, viszont sok olyan kerti munka vár ránk, amelyeket márciusban kell elvégeznünk.

Bővebben...

A palástfű árnyékos kertbe is ültethető!

A palástfű (Alchemilla mollis) egy könnyen gondozható igénytelen évelő növény, amely könnyen szaporodik és terebélyesedik kertünkben.

Bővebben...

A bőrlevél árnyékos kert részben is szépen fejlődik

A bőrlevél (Bergenia) közismert és kedvelt évelő dísznövény, amelyet igénytelenségének és gyönyörű virágainak köszönhet.

Bővebben...

Így gondozzuk az évelő növényeket kertünkben!

Sokan úgy gondolják, hogy az évelő növényekkel nincs annyi gond, mint pl. az egynyári dísznövényekkel. Pedig az évelőknek is vannak speciális igényeik, hiszen van, amelyik a napos, míg mások csak a félárnyékos helyet viselik el.

Bővebben...

 

A zöld tea csökkenti a magas vérnyomást!

A zöld teának számos előnyös hatása van: felgyorsítja az anyagcserét, segít csökkenteni a magas vérnyomást, sőt még a fogszuvasodás ellen is véd. Az új kutatásokból nemrég ráadásul az is kiderült, hogy javítja a memóriát és a kognitív funkciókat is.

Bővebben...

hírek

Az aloe vera gyógyító hatása. Videóval!

Az aloé verát már mi magunk is nevelhetjük otthon, hiszen nagyon kevés gondozás mellett is szépen fejlődik. Szinte havonta egyszer elég vizet adni neki, és félárnyékos helyen fejlődik a legszebben. Bővebben...

Fogyókúra gyorsan? Íme az igazság!

A súlyvesztéssel kapcsolatos, „kőbe vésett” hiedelmek egy része minden alapot nélkülöz – derült ki az Alabamai Egyetem kutatóinak munkájából. A tudományosan cáfolható feltételezések egyaránt népszerűek a szakirodalomban és a sajtóban is.

Bővebben...

Redőnyakció!

Redőny Akció!

Ha ön 10 nm felett rendel tőlünk redőnyt most 10 % árengedményt adunk!

Redőnyklinika.hu: Megoldás meleg helyzetekre!