Így készül a porcelán!

Felhasználó értékelés
Nagyon rosszNagyon jó 

A porcelán gyártásához három különböző ásványra van szükség. Ezek nagyon finom minőségűek, és amíg nem jöttek rá, hogy a porcelán készítésére alkalmasak, addig a parókák beszórására szolgáló rizspor hamisítására használták.

 

A három összetevő közül a legfontosabb a kaolin, amely lényegében a porcelán vázát alkotja. A földpát a ragasztó, amitől összeáll a porcelán. A kvarchomok pedig szintén a vázszerkezet kialakításának elengedhetetlen kelléke.

Az alapanyagokat ebben a speciális gépben két órán keresztül keverik. Ezután az itt létrejött folyékony anyagot préselik. Az így kialakult porcelánmasszát két hétig pihentetni kell. Erre azért van szükség, hogy jobb minőségű legyen.

Miután letelt a két hét, egy gép segítségével kipréselik a porcelánmasszából a levegőt, hogy az tartósabb maradjon, majd ismét két hétig pihentetik. Ha ezzel kész vannak, már csak formázni kell.


Ez a gép azt a munkát végzi, amit régen a fazekasok, tehát a korongozást. Először a porcelánmasszát a gép rányomja a gipszformára, majd eltávolítja róla a felesleget. Ez a művelet kevesebb, mint egy percet vesz igénybe. A forma azért készült gipszből, mert az kiszívja a nedvességet a porcelánmasszából.

A porcelán gyártása a gépi korongozás mellett öntéssel is történhet.

Miután a porcelán elnyerte alakját, el kell távolítani róla a feleslegeket. Ezt sorjázásnak hívják és kézzel végzik. Ezután következik az első égetés, majd a mázazás.

A porcelánt kézzel mártják a mázas kádba, hogy a máz mindenhol egyenletesen fedjen. Ha ez kész, jöhet a második égetés 1400 fokon. Ennek során a máz ráég a porcelánra. Az ettől lesz ilyen fehér, csillogó.

A díszítés történhet matricázással, de az igazán értékes porcelánt még ma is kézzel festik. A festék ásványporból készül, amit levendulaolajjal kevernek össze, hogy ne száradjon meg már a palettán.

Minden egyes porcelán szinte önálló műalkotásnak tekinthető. Mivel a porcelánfestők más- más technikával dolgoznak, így ha ugyanazt a mintát is kell megfesteniük, akkor is egyéniek lesznek a motívumok és a színek árnyalatai.


Miután megfestették a mintákat, még egyszer utoljára kiégetik a porcelánt.

A porcelán gyártásának egyik legfontosabb eleme a fejlesztés. Először a leendő formát gipszből készítik el, majd ennek negatívját kiöntik szintén gipszből.

A legfontosabb titka a forma készítésének, hogy nagyobbra kell csinálni, mint amekkora a porcelán valójában lesz. Ugyanis az égetés során a porcelán tizenhét százalékkal zsugorodik. Ez talán első hallásra csekélynek tűnik. Azonban ez a csökkenés annyi, mintha egy 180 cm magas ember 149 cm-re menne össze.

Porcelánt először Kínában készítettek, de hogy pontosan mikor, azt sajnos nem lehet tudni. Az viszont biztos, hogy értéke egykor vetekedett az arany árával, és a porcelán tulajdonlás elsősorban a nemesi családok kiváltsága volt. Ma már bárki számára megfizethető.

6 egyszerű lépés, hogy édenkertté varázsold a balkont!

Ismerje meg ön is hat lépésben, hogyan tudja  a balkont virágzó oázissá varázsolni. Megmutatjuk, hogyan kell lépésről lépésre átalakítani az erkélyt, hogy az tényleg egy meghitt nyugodt kis oázis legyen, ahová kiülhetünk egy finom kávét elfogyasztani, dolgozni, könyvet olvasni, vagy barátokkal beszélgetni. >>>>>>>>>


Sárkány a kertünkben

Sárkánykontyvirág (dracunculus vulgaris) Egy virág, amely szép, de a szaga valóban egy sárkányra emlékeztet minket. Ismerjük meg a sárkánykontyvirág különleges szépségét.

Bővebben...

6 tipp: hogyan gondozzuk a pázsitot szárazság idején!

Szárasság idején nehéz a pázsit megfelelő gondozása és ápolása. ehhez nyújtunk néhány ötletet és tippet.

Bővebben...

Útifűmaghéj– (Psyllium husk) hatásai és alkalmazása

Érthető, hogy egészségünk szempontjából kulcsfontosságú a belek állapota. Ahogy Paracelsus fogalmazott, a „halál a belekben kezdődik”.

Bővebben...

Hogyan lehet az orchideákat szaporítani?

Tisztelt Orchidea szakértő! Szeretnék, tanácsot kérni lehet –e az orchideákat szaporítani, és ha igen milyen módon?

Bővebben...

Szerelemvirág: Agapanthus

Ültessünk szerelemet kertünkbe?  Igen! A szerelemvirág egy igen különleges hazánkban még ritkaságnak számító álomszép dísznövény, amely hatalmas kék színű virágával feltűnő jelenség lesz kertünkben.

Bővebben...

Gyümölcsfák ültetése ősszel!

Ha szeretnénk kertünkbe egy új gyümölcsfát telepíteni, az őszi időszak az ideális erre. A tavaszi ültetéssel szemben az ősszel telepített gyümölcsfák gyökerei sokkal gyorsabban megerednek.

Bővebben...

6 egyszerű lépés, hogy édenkertté varázsold a balkont!

Ismerje meg ön is hat lépésben, hogyan tudja  az erkélyt, balkont virágzó oázissá varázsolni. Megmutatjuk, hogyan kell lépésről lépésre átalakítani az erkélyt, hogy az tényleg egy meghitt nyugodt kis oázis legyen, ahová kiülhetünk egy finom kávét elfogyasztani, dolgozni, könyvet olvasni, vagy barátokkal beszélgetni.

Bővebben...

Kora tavasszal nyílnak a muscarik!

A muscari vagy ismertebb nevén a gyöngyike a kora tavasszal nyíló hagymás növények közé tartozik, amelyek már márciustól kék színbe öltöztetik kertünket.

Bővebben...

Indul a kertészeti szezon, íme a legfontosabb kerti munkák!

Véget ért a jól megérdemelt pihenés a kertészek számára, indul a tavaszi kerti szezon, irány a kert, kezdődhet a munka, ébresszük fel a természetet! A hosszú hideg és zord tél után a kertbarátok már alig várják hogy gumicsizmát és kesztyűt húzzanak, végre ismét a kertészkedés örömének hódoljanak.

Bővebben...

Tavasszal ültessük el a tubarózsát!

A tubarózsa (Polianthes tuberosa) még mindig ritkaságnak számít hazánkban pedig egyszerűen és könnyedén lehet a kertbe is ültetni ezt a fantasztikus illatos gyönyörű krém fehér virágot. Bővebben...

Így tegyük még színesebbé kertünket ingyen!

Szeretnénk kertünket idén még szebbé színesebbé és változatosabbá tenni, de nincs rá pénzünk, hogy drága vetőmagokat vásároljunk? Akkor cseréljünk! >>>>>>>>>

Orchidea Ünnep – képzeletbeli időutazás az ókori Egyiptomban

A Gardenexpo társrendezvényén, az Orchidea Ünnepen – amely a tavalyi évhez hasonlóan a Gardenexpón belül, azonos jeggyel lesz megtekinthető – 1500 négyzetméteren csodálhatjuk meg hazai és külföldi nemesítők növényeit és kompozícióit, melyek közel 2000 virágból készültek.  

Bővebben...

 

A cickafark tea hatása

A fészkes virágúak családjába tartozik a cickafarkfű (achillea millefolium) gyógynövény amely számtalan betegségre nyújt enyhülést. Bővebben...

hírek

Így gondozzuk szobanövényeinket télen!

A legtöbb szobanövényt a hosszú téli napok megviselik, hiszen ebben az időszakban kevesebb a fény, és a fűtés által okozott száraz levegő sem tesz jót kedvenceinknek.

Bővebben...

Édes és csábító gyümölcsök cserépben

Finom és zamatos gyümölcsöket már edényben vagy cserépben is nevelhetünk akár egy kisebb erkélyen vagy teraszon is. Bővebben...

Redőnyakció!

Redőny Akció!

Ha ön 10 nm felett rendel tőlünk redőnyt most 10 % árengedményt adunk!

Redőnyklinika.hu: Megoldás meleg helyzetekre!