Azonban nem csak árban, de gyakran a minőségben is nagy a különbség. Ahhoz hogy egy orchidea elkezdjen virágozni, minimum 5 évnek kell eltelnie, vagyis ötévnyi intenzív gondozás kell a kertész részéről, optimális körülmények között, hogy a növény virágot is hozzon.

Tehát a különbség gyakran abban rejlik, hogy egy házi körülményekhez edzett orchideát, hat-hét évig kell előnevelni a kertészetben, mire a nevelőtérből a boltba kerül. Ezek az orchideák drágábbak és robosztusabbak is, sőt sokkal tovább tart a virágzásuk és az élettartalmuk is, mint a gyorsabban nevelt társaiknál.


A szupermarketek és nagyobb élelmiszer áruházak a kenyér, tojás és tisztítószerek mellett ma már növényeket is árulnak, sőt gyakran akciós áron kínálják ezeket. De jó, ha tudjuk, hogy itt nem találunk olyan eladót, aki ért is a növényekhez, és tanácsot tudna nekünk adni, hogy ha az adott orchideát hazavisszük, hogyan gondozzuk és ápoljuk.

A másik nagy probléma, hogy ezeken a helyeken nincs szakszerű gondozás, tehát miután megérkezik az orchidea a boltok polcaira, nincs, aki locsolja, párásítsa és gondozza ezeket a növényeket. Így szinte napokon belül az orchideák elkezdenek sárgulni, és megbetegedni, hiszen a száraz huzatos levegő, a túl kevés fény, és az alkalomszerű öntözés, nem épp a trópusi orchideák megfelelő klímája.


Épp ezért ha ilyen üzletben szeretnénk orchideát vásárolni, jó alaposan nézzük meg a növény leveleit, és szárát, virágát, nincs –e rajta bármilyen elváltozás, és csak akkor vegyük meg, ha teljesen egészséges és épp az orchidea. A virágüzletben árusított orchideák mellé talán kaphatunk hasznos információt, ám gyakran itt is olyan eladók vannak, akik nincsenek felkészülve az orchideák gondozásáról szóló információk terén.


Ha egy különleges orchideát szeretnénk vásárolni, akár saját részre, akár ajándékba, a legjobb, ha kertészeti árudába megyünk be, ahol szinte biztos, hogy nagyobb a választék, a növények a megfelelő gondozást és ápolást kapják az eladásig, és szaktanácsadás terén a legjobb szakemberek segítenek minket. Ezen kívül érdemes ellátogatni a különböző orchidea és kertészeti kiállításokra, ahol olyan szakembereket ismerhetünk meg, akik orchideák termesztésével foglalkoznak, így számtalan hasznos és fontos információhoz juthatunk hozzá erről a különleges növényfajtáról.


A jó kereskedésben az orchideák a csomagolásból kibontva környezeti igényük alapján vannak elhelyezve. Így könnyedén megvizsgálhatjuk a növények épségét, és levélzetük állapotát. Ma már a legtöbb növény mellett egy kis címkét is találunk, amelyen elolvashatjuk az adott faj gondozási igényét, így már mi magunk is meg tudjuk otthon teremteni a növény számára ideális körülményeket.

A szépen virágzó orchideát öröm gondozni és ápolni. Ennek előfeltétele a megfelelő szakismeret, amelyet orchidea termesztőktől és kertészektől tudunk a legjobban megtanulni. Íme, néhány weboldal ahol információkat kaphatunk az orchideák gondozásáról:

www.kertvarázs magazin.hu/orchidea

Magyar Orchidea Társaság

Orchideaház

Bene László Orchidea kertje

Cikkünk megírásában a Cser Kiadó:Orchideák című könyve nyújtott segítséget. A könyv itt megvásárolható >>>>>

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!